“Няма какво да го увъртаме. Днешният ден променя коренно Европа и европейския процес на единение”, заяви днес в канцлерството Ангела Меркел. Тя говори след среща с всички партийни лидери и с шефовете на парламентарните фракции.

Меркел посрещнала решението на Великобритания да излезе от ЕС със съжаление, но предупреди да не се правят бързи и елементарни изводи.

Последиците от бягането на Кралството от ЕС зависели единствено от това, дали останалите 27 държави ще имат воля и способност да не правят прибързани изводи от референдума, които биха разцепили Европа още повече, смята Меркел.

Тя призова положението да се анализира спокойно и трезво. Само така можело да се вземат правилните решения.

Идеята на европейското единство била идея за мир. Това и в бъдеще било всичко друго, но не и естествено. Светът бил несигурен, а Германия имала особен интерес от европейско единство в действие.

“Европа е многолика. Колкото многолики са гражданите в Европа, толкова различни са и техните очаквания от ЕС. Долавят се и дълбоки съмнения в посоката на процеса на единение”, каза Меркел. Това не се отнасяло само до Великобритания, а до всички държави членки на съюза. Ето защо трябвало да се прави всичко възможно хората да усетят колко по-добър става животът им в ЕС.

“Европейският съюз е достатъчно силен, за да даде верните отговори на въпросите на деня”, заяви Меркел. Важното било останалите 27 членки на Съюза да взимат общи решения. Германия носела особена отговорност, но имала и голям интерес да се стигне до истинско европейско единение.

Според нея ЕС е единствена по рода си общност на солидарност, на споделени общи ценности и гарант за мир, благоденствие и стабилност.

Канцлерката засегна и въпроса кога на практика Великобритания може да излезе от ЕС:

“За излизане има ясно определена процедура. Тя предвижда многогодишни преговори, в края на които трябва да се стигне до споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. По време на процедурата Великобритания остава членка на съюза. Дотогава и двете страни са длъжни да изпълняват задълженията си.”