Първите реакции на българските депутати след Брекзит се оказаха разнопосочни според политическия им цвят. Решението на британците втвърди критиките на Патриотите към начина, по който се управлява ЕС, ГЕРБ обявиха, че едва ли в България ще се надигне вълна от евроскептицизъм, а от РБ припомниха, че решението за напускане на Великобритания тепърва предстои, защото резултатът от референдума трябва да се "валидира".

От 20 години в Европа се говори, че начинът, по който се управлява ЕС, краят няма да е добър. Не е нормално едни чиновници, които никой никъде не е избирал за нищо, да имат толкова власт над националните държави и да определят съдбата на цели държави и на цели отрасли в икономиката. Това, което видяхме, беше английското „не”. ЕС не може да продължи да съществува по този начин”.

Такава бе първата реакция на лидера на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов след новината, че британците искат да напуснат ЕС. По думите му "федералният и мултикултуралният модел, който са опитвали да нагалат в Европа, е катастрофирал. 

Той разкритикува бюрокрацията в Брюксел и припомни, че "тези хора никой не ги е избирал". Каракачанов не хареса и Евпорейската комисия:

"Някой от тези хора бил ли е национален лидер в своята страна?, попита той.

Лидерът на ВМРО обяви, че за него и партията му ЕС трябва да бъде единствено икономически съюз и да уважава суверенитета на националните държави. Той прогнозира още, че ако ЕС продължава постаро му, ще последват още референдуми за напускането му. За това вече говорят националистите на Мари Льо Пен във Франция.

И прогнозира, че тъй като Великобритания е третата по сила икономика в ЕС и петата в света, излизането й от съюза ще се отрази тежко на икономиките на целия съюз.

Председателката на външната комисия в парламента Джема Грозданова обяви, че "не очаква в България да има референдум за излизане от ЕС, защото ние сме нови членове на Съюза и евроскептицизмът не е настъпил. По думите ѝ процесът на излизане на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг и тепърва ще се обсъжда темата за българските граждани, които се намират там. Тя посочи, че не може да определи какви точно ще са рисковете от излизането на Великобритания от ЕС, освен че живеем в интересни времена.

Антони Тренчев от Реформаторския блок заяви, че сега най-големият риск ще е да започне вълна от подобни референдуми и този риск трябва да бъде предотвратен на всяка цена.  И той като Грозданова изрази сигурност, че българите са проевпорейски настроени. По думите му икономическият ефект няма как да се подценява, но големият проблем след Брекзит остава единството на ЕС.

Социалистите и ДПС все още не са заявили позиции.