Български шофьор глобен с 9500 евро, защото не носил големия талон на взет на лизинг микробус в Гърция, двама нашенци задържани с нож, палка и бухалка в Сърбия, заплашени от 3 месеца затвор...

Това са няколко случая от последната седмица, които показват факта, че ако в България и малко дете може да си купи ножа на Рамбо от будка на спирката на автобуса, в чужбините има закони, които на всичко отгоре трябва и да се спазват.

Границите са отворени, хората пътуват и понеже приближава лятото, добре е да се запознаем с изискванията на различните държави, поне съседните. Хората, които носят тактически нож в джоба, бухалка или секира в багажника на колата или спрей в чантата, берат портокали по улиците, шофират пили, или карат като луди, да ги четат внимателно.

Основният съвет преди пътуване в друга държава, където не сте били досега, е да проверите за нея на сайта на Министерство на външните работи, в рубриката "Пътувам за..." Там континент по континент, държава по държава, са описани нещата, които трябва да знаете. Освен това е препоръчително да запишете телефона на посолството и консулството в чуждата държава, както и номерата им в извънработно време. В случай, че закъсате или бъдете задържани, веднага се обадете.

Какви са най-важните, поне на първо четене изисквания?

Без харпун в Гърция

Да започнем с близката и най-посещавана чужбина, която в случая се явява Гърция. Там законите за носене на хладно и огнестрелно оръжие са драконовски. "Гръцкото законодателство (Закон 2168/1993 г.), за разлика от българското, определя като оръжие всеки обект и всяко устройство, които са подходящи за атака и отбрана, които могат да причинят нараняване и/или увреждане на здравето или повреда на лица и/или вещи, вкл. да предизвикат пожар", пише на сайта на Външно.

В случая това са въздушни оръжия, спрейове, ножове от всякакъв вид,  с изключение на тези, чието използване е оправдано в домакинството и в офиса, за образователни цели, в изкуството, лова и риболова или друга подобна употреба. Но имайте предвид - ако е ловен или риболовен нож, трябва да имате съответно разрешително за тази дейност на територията на Гърция. В практиката на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за оръжия и за носенето и притежанието им без съответно разрешение се налагат предвидените в закона санкции.

Други неща, които гърците забраняват: боздугани, бехалки, нунджако с верига или въже, харпуни.

Както сте чули, а може би усетили на собствен гръб, глобите за нарушение на Закона за движение по пътищата там са изключително сериозни. При това, не само като парична санкция, а и с факта, че при нарушение могат не само да ви лишат от право на управление на автомобила, а дори да свалят номерата на колата за този период. Така че колата остава на трупчета.

Имайте предвид, че там алкохолният лимит за шофиране е двойно по-нисък, отколкото у нас - 0,25 промила. При алкохол в кръвта межде 0,25 и 0,40 промила глобата е 200 евро. Ако е между 0,40 и 0,60 - 700 евро и 90 дни лишаване от право на управление.

Уникална по размер - 2000 евро, е глобата за използване на антирадар, която се налага дори ако устройството не е включено. Тя върви в комплект със сваляне на номерата за 60 дни и лишаване на правоуправление само за 30 дни.

Друга гръцка странност е, че там на кръстовищата обратният завой най-често е забранен. Неспазването на знака води до глоба от 200 евро и 20 дни без номера и книжка. Санкциите за превишена скорост също са жестоки. А при шофиране без книжка ви чака до 1 година затвор.

В Сърбия с крушки

В Сърбия както у нас, карането на къси или дневни светлни е задължително целогодишно. Западните съседи искат да разполагате и с резервен комплект от крушки, само с една няма да минете. Освен това имайте предвид, че страната не е членка на ЕС и важат митнически разпоредби за максимални количества на внос на някои стоки като цигари, алкохол, парфюм и други. При спиране извън населени места и излезане от колата трябва да се носи светлоотразителна жилетка дори през деня. Сърбите имат и уникални глоби за пешеходците - 43 евро за пресичане на червен светофар, ако с вас е дете до 12 години санкцията се увеличава от 3 до 6 пъти. Има глоба от 26 евро ако пресичате улицата със слушалки и в двете уши дори на зелен светофар.

И разбира се, без ножове, боксове и саби.

Не пестете от винетка в Румъния

За Румъния няма специални изисквания, но там използването на винетка е задължително, като валидността й се проверява и на излизане. Ако е изтекла - глоба. Шофьорите могат да останат без книжка за всяко нарушение на правилата на движение. Явно заради тези строги правила румънците карат като безсмъртни щом излязат от страната си.

В Турция със "Зелена карта"

Турция е по-сериозна работа. Там ако сте с автомобил ви трябва задължително "Зелена карта". Ако колата е на лизинг или на друго лице - нотариално заверено пълномощно на турски или английски език. Не посещавайте крайните квартали на Истанбул, съветва Външно.

Страните от Западна Европа нямат особено странни изисквания за българския турист освен сериозните глоби за нарушение на законите за движение по пътищата. Но те едва ли ще са проблем за вас, защото ще се изненадате от себе си как от Словения включително на Запад карате внимателно, следите знаците и невероятно: спирате на пешеходците дори и когато не са на зебра.

Може би най-доброто нещо, което държавата трябва да направи за да обезопаси движението по пътищата е да съкрати целия състав на КАТ и със спестените пари поетапно да командирова българските шофери в Австрия. Но да им дава и коли, защото там има мобилни станции, които правят технически преглед и на пътя.

Друга губерния

В САЩ пътните разпоредби имат някои странности. Ако шофирате автомобил и зад вас се лепне полицейска кола със запалени светлини, спреет и отбийте вдясно без да чакате покана. Ако е тъмно, запалете осветлението в автомобила и изчакайте в автомобила с ръце, поставени на волана. Не излизайте без да ви е дадено нареждане и не посягайте за документи без предварително да са поискани. Не правете разки движения, защото полицаят може да ви гръмне. Там се предполага, че всеки може да носи оръжие и затова полицаите имат право да стрелят за да предпазят живота си.

Ако ви се налага да минете нощем през несигурни квартали, винаги трябва да имате в себе си дребна банкнота. Тя трябва да е в десния джоб на връхната дреха, а не в левия, тъй като посягането с дясната ръка към левия джоб може да се изтълкува превратно, предупреждава Външно.

Във всички държави може да попаднете на най-необичайни рискове. Например заради наводненията през последните седмици избягайте да пътувате в Босна и Херцеговина. Водите са извлекли мини покрай пътищата.

Тайланд е любима дестинация за туризъм, но там политическата обстановка е много динамична. В момента тече военен преврат, така че не е добра идея да тръгнете натам.

Затова, преди да напуснете България дори и до близките държави, проверете на сайта на Външно дали няма някоя изненада.