Това, че аз се надявам на добър за ЕС изход от референдума в Обединеното кралство, си е мой личен проблем - така разбирам нещата, такава ми е позицията, такова ми е убеждението, такова ми е и желанието. И такова ми е предчувствието, мога да си го призная, с риск да бъда оборен.

Но това, че на огромна част от българите не им пука как ще завърши референдумът, а една друга част стиска палци Великобритания да излезе от ЕС, за мен е въпрос на тежка национална диагноза за обществото ни. Защото няма нито един, аз не виждам нито един и най-малък, най-дребничък, най-незначителен елемент при гласуване за напускане на ЕС, който да е добър за България; няма никаква, аз не мога да открия абсолютно никаква, дори най-нищожната, най-мъничката, ама каквато и да е, даже милиграмна, милиметърна, милисекундна полза за България от подобен деструктивен резултат! 

Ако Великобритания гласува "За" излизане от ЕС, България ще бъде губеща, една от най-губещите държави. Ето защо казвам, че за мен е израз на много тежка национална диагноза за политическото, икономическото, финансовото, социалното и менталното здраве на нашето общество, то или да не се интересува от референдума, или да предпочита крайно негативния за ЕС резултат от него...