В прокуратурата се води досъдебно производство за това, че след решението ва Министерския съвет за спиране на проекта АЕЦ "Белене" и потвърждаването на това решение от Народното събрание, са продължили да се извършват плащания по този порект периодично и в немалки размери.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред комисията по правни въпроси в парламента. Поводът - въпрос от депутата от Гражданския съвет на Реформаторския блок Петър Славов. Народният представител попита дали прокуратурата работи по темата след като НЕК бе осъдена да плаща на "Атомекспортстрой" за оборудване след спирането на въпросния проект и дали се работи по сигнали от бившия депутат от ДСБ, сега шеф на КЕВР Иван Иванов, за злоупотреби с плащанията. 

СМЕТКАТА ЗА "БЕЛЕНЕ" ДОЙДЕ: €550 МЛН. ЗА "АТОМСТРОЙЕКСПОРТ"

АЕЦ "Белене" бе прекратен през март 2012 г. по време на първия мандат на Бойко Борисов като премиер. След това обаче се установи, че по проекта плащанията продължават, въпреки решенията на МС и НС. Още тогава прокуратурата бе сезирана. 

Цацаров обаче уточни, че прокуратурата няма никакво отношение към арбитражното дело и резултата от него. И настоя:

"Не приписвайте и проекта "Белене" на прокуратурата". 

След като обясни, че няма право да говори по текущи разследвания и дела, Цацаров отново каза, че очаква скоро да има привлечени под отговорност лица за действия след спирането на проекта и стремежът, разбира се, е да се стигне до съд.

ЦАЦАРОВ ПОХВАЛИ НОВИЯ ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАС