Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По повод 75 години от нападението на Хитлеристка Германия над СССР, започнало на 22 юни 1941 г., посолството на Русия организира днес церемония по откриване на нов войнишки мемориал в кв. "Княжево" в София. Това е братска могила на 14 съветски войници "загинали по време на освобождаването на България от фашизма", както се казва в съобщението на пресслужбата на посолството.

Известно е от историята обаче, че при навлизането на Съветската армия в България на практика не е имало бойни действия. Затова естествено възниква въпросът как точно са загинали тези войници, докато са освобождавали страната ни от фашизма.

"Подробности в момента не мога да ви дам. Но те все пак са руски войници и са били в България. Така че е имало такива бойни, макар и откъслечни действия. Има ранени, които са загинали тук. Не говорим за някакви сериозни битки, а за престрелки с армията".

Това обясни пред Клуб Z Румен Георгиев, член на изпълнителното бюро на БСП-София, който е присъствал на откриването. Депутатите от БСП Таско Ерменков, Красимир Янков и Георги Свиленски.

На въпрос дали все пак знае къде и кога са станали тези престрелки той заяви:

"Това за мен е излишно. Айде малко да бъдем по-признателни. Питате подробности, каквито аз в момента не мога да ви дам. Там са погребани 14 войници. Не знам тези подробности. Може би в руското посолство трябва да се обадите".

Пресаташето на руското посолство бе далеч по-информиран и кооперативен от Георгиев.

"Тук в България нямаше военни действия с участие на съветски войници. България беше освободена от съветските войници без нито един изстрел. Нашите съветски войници тук бяха посрещнати с цветя. Но все пак, защото някои войници са получили увреждания преди България, на територия на други страни, те са пътували заедно с целия Трети Украински фронт, те са загинали тук, в болниците на България. Тук имаше няколко нещастни случаи с участие на нашите войници, автомобилни катастрофи".

Това обясни представителят на посолството. И допълни, че част от тези 14 войници са починали от раните си у нас, а останалите са загинали в автомобилна катастрофа, която е станала в София през 1944 г.

"Те са изпълнявали задача за поствоенното уреждане на живота в България, помагали са на българските власти да уредят живота в страната по нов принцип, мирен антифашистки принцип", обясни представителят на посолството.

Той поясни, че не знае къде точно е станала катастрофата.

На откриването на мемориала е присъствал и кметът на район "Витоша" Теодор Петков, който е от СДС. На церемонията той е заявил, че това, което свързва българския с руския народ, е повече от това, което разделя двете нации. И е отбелязал, че фашизмът е зло, което не трябва да се забравя.

Клуб Z потърси Петков за коментар, но той обясни, че е на комисия в Столична община и не може да говори.

Ключови думи

Коментари

Georgi

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

Притеснително е когато имаш много минуса за инфото си,неприятно е когато си казал истини и имаш много минуси,срамно е когато си казл истини и си с много минуси в саит където уж преобладават читатели с повече от основно образование

Импала

Така като гледам - това е надгробен паметник в някво гробище. Пак се търси под вола теле. Омръзна ми от хибридни и антихибридни манипулации.

ozzy

Коза, по-полечка, че утре и Тиквата ще видиш по подобие на кмета от СДС Петков с китки на могилата!

Какви манипалуции? Имаш предвид лъжите на тиквениците от БСП. които манипулират тъпанари като теб за някакви престрелки? Като е гробище, къде са били досега погребани тез войничета? Та чак сега им правят гроб? Ей, писна ми от лъжливи комуняги, които пък и настояват да им вярваме на лъжите!

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проамериканска пропаганда от всички грантови медии . Има цели медии , които открито застават на антибългарски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е, от многобройни исторически изследвания, че ние винаги сме патили от западните игри с България . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме били маша в игрите на им . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от чуждото влияние завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

xyz

Ти кретен ли си, или да?!

Ето това изречение доказа че такива като теб живеят с чувството чер нищо не били дължили на никого. Граби, безчинства, убива, не дължал бил нищо. Ти ми падни в ръцете, ще те очистя ей, а след това няма да дължа на никого нищо.

Путин е в циничен съюз с арабския тероризъм, търси врага в Запада

"Индекс патриотизма" в РФ упал до минимума за 16 лет

Зaглaвие

Обвал цен заставил нефтяников экономить на гайках и винтах

Новият

Историческата истина е безкомпромисна - СССР ни обяви война през 1944г. без да сме воювали срещу тях и премина границата ни! След това последва окупацията!

Хихи

И от какво точно са загинали при липса на съпротива у нас? От алкохолно отравяне или сифилис? Залози?

"... тук имаше няколко нещастни случаи с участие на нашите войници, автомобилни катастрофи". ----- Забравил е да спомене за разстреляните СССР-войници от НКВД на територията на България

.

Най-сериозната загуба на жива сила червеноармейците в България са дали в Бургас. В района на гарата войници намират ж.п.цистерна с метилов алкохол. До сутринта на следващия ден са мъртви около 30 човека. Обстоятелствата около това "сражение" са добре описани в "Течна дружба" на Иво Инджев.

Ст. лейтенант Иван Димовски

Агент Ивайло беше добър фантазьор, виждам, че продължава да си използва талантите.

очевидец

Съветски камион шофиран от пиян шофьор за да избегне сблъсъка с изоставеното куче на Гешев се преобръща и невинни съветски солдати загиват,заради фашистката твар.Това обясни симпатизант на церемонията.

..................

ми лошо са ни освобождавали.що ще фашистко куче на пътя.непросветено псе.

предприемач

Да съберат всички мощи на съветски войници от всички градове и паланки и да ги поставят на Бузлуджа.Така всички комунисти и атакисти ще имат повод да ходят по-често до *черпака*,който ги е хранил,храни и сега.

д-р Петроff

атаКИСТИТЕ ще ходят,само ,ако им се платят пътните от руското посолство.

нова "бодра"смяна в СДС - то на Лукавски, назначена от ДС и БКП!

Бог да прости тези съветски войничета! Само че, комунистите Таско и Румен, както и СеДеСарят Теодор трябва да знаят, че въпросните войници не са загинали нито от раните си, нито при катастрофи. Те са били разстрелвани на място при опити, в много случаи успешни, за изнасилване, а мародерство, кражби и чиста проба криминални престъпления! Впрочем, има безброй свидетелства за подобни престъпления, особено за изнасилвания! За комунистите Таско и Румен всякакъв коментар е излишен, те са ясни! Но виж, за този член на Лукавското СДС, който повтаря като папагал лъжите на комунистите, е непростимо! Добре де, нали уж бяха изхвърлени всички "демократи" и "опозиционери", назначени от ЦК на БКП и ДС за лидери на СДС - то на селяндурина от Веселиново, Разградско, комуниста-марксист Жельо Желев! Някои си направиха техни си партии партии, след като Иван Костов ги разкара, много от тях се върнаха в партията - майка - престъпната и кървава БКП! Явно, БКП и ДС са си назначили нова "бодра" смяна в СДС -то на мазното нищожество Лукавски, пардон - Лукарски. Срам и позор! Хайде да видим, кой нормален син избирател и демократ ще гласува за жалката и смешна партийка на мазния Лукавски? КОЙ? Както и за партийката на "червената кукувица", ЦК - снахата Пръмова? КОЙ?

Майка ти явно е била ударена по главата и изнасилена от алкохолизиран руски идиот, за да те роди такъв.

д-р Петроff

да,такива са спомените и на татко и на дядо и на баба. А майка ми и леля(сестра и) са си живеели в избата,че да не ги види лошо око.Бабата разказваше как са дошли германците. Някой тропа на вратата и германски офицер с преводач пита дали може да се измият войниците на чешмата в двора.Дават и няколко шоколада и пакетче кафе за умилостивяване на госпожата. Няколко години по-късно бабата гледа на двора голи мъже се пръскат с вода.Разбрала,че са братушките и веднага набутала двете щерки в избата.

Разярен

И сега какво? И паметници на изнасилвачите ли трябва да узаконим? А бе ебах ви в збърканите тъпняци

Николай I

Нищо не сте разбрали! Не били съветски войници от II световна война, а руски туристи след мача с Уелс.

остава

да разберем точно от какво са ни освободили през 1944 година? Кой ги е канил да ни освобождават? И от какво са се опитвали да ни освободят през 1916 година, нахлувайки в Добруджа?

д-р Петроff

през 1916 са гризнали дървото,но това е най строго пазената тайна на соца.

анонимен

И такива изроди от трибуната на НС говорят за помирение.

а.югов

Няма да се учудя,ако завалят молби за постъпване в редовете на активните борци против Фашизма и капитализма.

Истината

Загинали са геройски, изпивайки парфюмериен магазин. А някои са преяли с крадени кокошки, след като са изнасилили по руски образец стопанките им. Освобождение по руски

д-р Петроff

И в Пловдив има много геройски загинали съветски воини.Според татко и дядо, изтрепал ги е съветският комендант.Някой лично,а други по негова заповед. Непрекъснато ги е излавял пияни да крадат и мародерстват.

.................

Тези изроди не са мародерствали ,а са ни освобождавали.по техния си начин.

От Чикаго

клубзъ, гнусни сте с такива публикации!

До Чикаго

Гнусен си ти,който мърсиш свободната страна. Що не ходиш в Сибир мършо руска?

Доктор Живаго

А бе тоя Ярмомелков, защо не обясни, че става дума за загинали при трепане на българи. Няма никаква друга причина.

анонимен

Е така е прието от Сталин.Робите да издигат паметници на господарите.

анонимен

а робите на другите господари ги боядисваме нощем.

анонимен

Да. Затова имаме също така и паметници на Манфред Вьорнер и на американските бомбардировачи-убийци.

Новият

Ето какво пише и Радой Ралин: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

25-годишен

Я пак го напиши :))))) тъпанар :)))))

гост

само една корекция - това стихотворение не е на радой, а на хаджи бойко бочев.

тука е така

Първо да питам Бойко що го няма да реже лентата там и второ тези руски говеда Кой точно са освободили,кой?

европеец

Тая продажна сган от фанатици на Путин по нищо не се различава от талибанитеЕвропа ни се чуди как ги търпим и не ги обявяваме извън закона за пропаганда на чужда държава.

Жданов

Комунистите поради липса на герои започнаха да издигат паметници на екзекутирани войници за мародерство.Настана време да се величаят убийците и изнасилвачите.Така се подменя историята,а утре поднесете цветя.

хи,хи,ха

Еничар се прави на гяур.Това и в учебниците го няма.

Патриот

Вечна слава на загиналите в борбата с фашизма руски братя. Дълбок поклон, братушки, спете в мир.

Българин

Тили си патриот бре нещастнико, ти който окупаторите наричаш освободители? Отвратително руско мекере си!

Шът!

Бегай бе алкохолик! Какъв патриот си ти? Руска въшка.

+-3

патриот идиот

batitinko

Навремето в Морската градина във Варна имаше паметник на първия съветски воин, загинал в България. Зевзеци, които знаеха истината писаха във варненския вестник с молба да се разкаже историята за подвизите му. Истината е, че е умрял, изпивайки шише солна киселина, мислейки, че е алкохол. Няколко месеца след това паметника изчезна.

22

Каква "освободителка"???? винаги са били завоеватели, прочетете даже техния си Достоевски какво казва за България

Цв. Василев

от Белград. Засрамете се , българи! В България има много повече загинали съв. войници, но те са за криминални деяния. Те са без могила. Тази могила е за 14 войничета, пожелали доброволно да бъдат убити за величието на Руската империя, за да не се говори един ден, че за руската окупация на Б-я няма нито един възпроизведен изстрел. Слава на украинските момци! Почивайте в мир.

Теодор долу!!!!!

Да се затрие остатъчното срамно и предателско СДС. Никакво гласуване за тези мръсници.

И това в 21 век, след всичката информация!!!! Паметник за хора, загинали в катастрофа - за какво да сме "малко по-" признателни? Никога няма да се свършат продажниците по тия земи, никога.......

дони

Срам и позор - при положение, че се знае, че в България не е ЗАГИНАЛ НИТО ЕДИН РУСКИ ВОЙНИК! Защо го правим?

"Нощните вълци" в същия гроб ли ще ги погребват, след като паднат в битката ЗА ПУТИНУ, ЗА РОДИНУ!?

Крис

Интересното е как така бързо са се организирали за издигането на този мемориал,а за възстановяването на плочите на загиналите български воини пред НДК все не остава време и няма решение?!

Мао

Каква наглост на петата колона , а знаят ли се имената на руските изнасилвачи в България , защото това е била масова практика във всички окупирани страни , на моя позната дядо и лично застрелва един такъв изрод изнасилвал съседското момиче . Нищо обро не е получила България от тези азиатски аборигени....

Jack Daniels

Как са загинали ли? От препиване с заграбена ракия и вино на дядовците ни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.