Докато цяла Европа се вълнува от един въпрос - дали Великобритания ще остане в ЕС и ще се стигне ли до "Брекзит", българските народни представители продължават да се занимават с текущите си задачи и да намират за необходимо да коментират само ежедневни въпроси. Ако искате да разберете какво очакват основните политически сили от референдума, то... може лесно да останете разочаровани. 

Темата изобщо може да бъде повдигната в кулоарите на парламента, само ако някой журналист реши изрично да попита депутатите за мнението им. Това направиха репортерите на Клуб Z.

Председателят на комисията по външни работи Джема Грозданова (ГЕРБ) заяви, че има оптимистични очаквания, че Великобритания ще остане в ЕС. И вярва, че здравият разум ще надделее. Тя признава, че ако все пак "Брекзит"-ът стане факт, то ЕС ще стане по-слаб - и икономически, и политически и в сферата на сигурността.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ Е СИГУРЕН, ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОСТАВА В ЕС

Грозданова изтъкна и други процеси, които се развиват в ЕС. Напрмиер това, че част от старите демокрации говорят за разделяне на Европа на център и периферия. Тя допълни, че е възможно, ако Великобритания излезе от ЕС, да бъде последвана и от други страни заради ултрадесните и ултралевите движения, които все повече се засилват.

"Последния път, когато слушах Юнкер в Страсбург, той каза че Брюксел е прекалил и не трябва да казва толкова много на националните правителства. Трябва да има баланс".

Според Борис Станимиров (ДСБ) е много трудно да се прогнозира какво ще се случи на референдума и всичко може да се очаква.

"Но самият факт, че британското общество е разделено по такъв начин, 50 на 50, това вече е достатъчно тревожно. Какъвто и да е резултатът е ясно, че това няма да е краят. За Европа това е много голямо предизвикателство. Какъвто и да изходът от референдума, ще има проблеми", отбеляза Станимиров.

Той обясни, че ако Великобритания напусне, ще се нарушат много баланси в съюза. Ако обаче остане, начинът, по който това се случи - чрез поставяне на условия, чрез предоговаряне на основни за ЕС принципи, може да насърчи други държави от там нататък да искат същото.

"И под влияние на вътрешни популистки движения за тези държави да започне едно напрежение в ЕС. Така че изпитанието е голямо. И в Европа, и в Америка популизмът взема връх. Отдалечаването на политическите елити от голяма част от реалните проблеми през последните десетилетия доведе до избуяването на популизма и в ляво, и в дясно. Крайна десница изниква там, където системната десница е абдикирала от десните политики. В голяма степен левите и десните партии са станали еднакви, някъде в центъра, и са отворили пространство за популистите".

Янко Янков (ДПС) пък изтъкна, че Великобритания е изключително важен фактор в Европа и е от голямо значение тя да остане в ЕС.

"За голямо съжаление проучванията там показват равенство. Но от историческа гледна точка британците са изключително прагматични хора и според мен там ще надделее доборото за Великобритания, което съвпада с доброто за ЕС", смята Янков.

И изтъкна, че това, което сериозно е разклатило ЕС, е проблемът с бежанците.

Лидерът на ПЕС и бивши лидер на БСП Сергей Станишев също направи кратък коментар по темата, макар и чрез една снимка, публикувана в неговия фейсбук профил. "Вкусът няма да бъде същият. Останете.", пише до чашата с чай.

Според Росен Петров (БДЦ) европейската идея може да претърпи своето "Ватерло" чрез референдума във Великобритания и това може да задейства ефекта на доминото.

"Силно се надявам, че Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия няма да напуснат Европейския съюз, това би било по-добрият изход и за България", каза Петров.

От пресцентъра на ДПС съобщиха, че евродепутатът от АЛДЕ/ДПС - Илхан Кючюк – е бил единственият български политик, който се е включил на терен в кампанията за оставане на Великобритания в ЕС. Кючюк, който е и вицепрезидент на европейските либерали, оказа подкрепа на колегите си в последните решаващи дни преди провеждането на референдума за бъдещето на Великобритания.