България днес опроверга медийни твърдения, че е между държавите в Европейския съюз, които настояват са отмяна на санкциите срещу Русия. "Ройтерс" посочи по-рано през деня страната ни заедно с Италия и Гърция, като "нетърпеливи да видят някои от санкциите вдигнати", позовавайки се на незазовани дипломатически източници.

Очаква се утре постоянните представители на държавите-членки да удължат действието на икономическите ограничителни мерки спрямо финансовия, отбранителния и енергийния сектор с 6 месеца. ЕС ги наложи на Русия през юли 2014 година в отговор на анексията на Крим и на подкрепата на Москва за етническия руски сепатистки бунт в Донбас.

"България не е участвала в разговори със споменатите страни", каза пред Клуб Z постоянният ни представител в ЕС посланик Димитър Цанчев. "Няма промяна в българската позиция: облекчаването и отмяната на санкциите са обвързани с условието за изпълнение на Минското споразумение".

Санкциите не са били в дневния ред на среща на външните министри от Съюза в Люксембург днес, каза на пресконференция постоянната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

Френският външен министър Жан-Марк Еро обаче ги коментира пред журналисти на излизане от срещата.

"Санкциите са свързани със ситуацията в Украйна, с неспазването на границите", каза той. "Трябва споразумението от Минск да се приложи и да се спазва, разбира се, от всички страни, от руснаците, от сепаратистите в Донбас, но и от самите украинци... Днес условията за отмяна на санкциите не са изпълнени, защото споразуменията от Минск не се спазват, не са приложени, но има напредък, макар и недостатъчен".

"Това, което бих желал, е ... на следващия Европейски съвет да не се задоволяваме да продължим автоматично санкциите, а да има дебат... какво правим, ако има напредък", добави той.

По думите му целта на такива дебати е ЕС да даде сигнал "и на едните, и на другите" за евентуално разхлабване на мерките при  изпълнение на конкретни ангажименти.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак, чиято страна поема от Холандия шестмесечното председателство на ЕС на 1 юли, беше цитиран от "Ройтерс" да казва:

"Аз не призовавам за отмяна на санкциите. Но това, което не искам да виждам, е, че ние и че зад санкциите всички сключват големи сделки с Русия, посещават, срещат се с хора в черния списък... Това е действителността днес, така че аз смятам за честно да я обсъдим".

Сред европейските лидери, които бяха при Путин след налагането на санкциите и изолирането му от срещите на Г-7, са италианският министър-председател Матео Ренци, колегите му от Унгария и Гърция Виктор Орбан и Алексис Ципрас, френският президент Франсоа Оланд, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер допусна постепенна отмяна на санкциите, ако Русия предприеме конкретни стъпки за изпълнение на споразуменията от Минск.

"Ако искате санкциите да бъдат отхлабени, изпълнете ангажиментите си по Минск, не само някои от тях", каза днес британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс. "Руснаците играят игра, честно казано, игра на "разделяй и владей", прицелвайки се в тези, които са темпераментно склонни да говорят за отпускане, притискат ги. Това е голяма грешка", каза още Хамънд.