"С мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема," каза премиерът Бойко Борисов по повод заглавията, че министърът на образованието Меглена Кунева е обещала с 10% по-високи заплати на учителите от 1 януари следващата година.

"Аз не ги знам да ги (парите – б.р.) има държавата," приключи темата Борисов.

Не са водени разговори за увеличение на заплатите на учителите от догодина с 10%“, са заявили от Министерството на финансите пред БНР.

Въпреки бурята, която настана, противоречие няма. Меглена Кунева не е казвала, че от Нова година заплатите на учителите стават с 10% по-високи. Ето думите й пред националния събор на учителите:

„Тук е мястото да благодаря на целия Отраслов съвет за това, че непосредствено след приключването на събора днес подписваме Колективния трудов договор, в който основните положения са:

1. Всички ще работим за 10 % увеличение на работните заплати на учителите, считано от 01.01.2017 г.

2. Отрасловият съвет подкрепи увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от 01.01.2017 г.

3. От 01.08.2016 г. предвиждаме обезщетението при пенсиониране да се увеличи на 10 работни заплати, а от 01.01.2017 г. – 10 заплати и половина".

Точната реплика е „всички ще работим за“. Тук може да прочетете цялата реч.

Снощи заглавията бяха:

Фокус“: МОН обеща увеличение на учителските заплати

БНТ съобщи, че „учителските заплати ще бъдат увеличени с 10 процента от 2017 година, обеща министърът на образованието Меглена Кунева“.

бТВ информира, че „от 1 януари догодина вдигат учителските заплати с 10%".

Нова телевизия бе също ясна: „Вдигат учителските заплати с 10% от догодина".

"Блиц“ добавя собствен почерк: „Кунева разкри с колко процента ще бъдат увеличени учителските заплати от 1 януари 2017".

От „работим за“ до „обещавам да“ има разстояние.

На много места информацията е допълнена с подкрепа за намеренията от страна на министъра на финансите Владислав Горанов. Точните думи на Меглена Кунева са:

„Министърът на финансите на нашата страна каза, че централен приоритет на следващата година ще бъде образованието". (може да ги чуете в репортажа на БНТ)

От „централен приоритет“ до увеличение на заплатите също има разстояние.

Оценката на Горанов за приоритетите присъства и в прессъобщението на Министерството за събора.

И за да бъде пълна бъркотията, изречението за министъра на финансите е отпаднало от публикуваната реч на сайта на Министерството на образованието и науката.