Владимир Путин обмисля продажбата на част от най-големите руски индустриални "перли" на Китай и Индия, след като президентът се мъчи да посрещне обещанията за разходи две години преди неговото вероятно поредно участие в президентските избори, съобщава Блумбърг.

Русия търси купувач на 19,5% от държавния петролен шампион "Роснефт" и за първи път дава сигнал, че би предпочела съвместна сделка с Индия и Китай, казват източници, запознати с преговорите. Властите в Москва очакват приходи от около $11 млрд. от продажбата, която може да се превърне в най-голямата приватизационна сделка в историята й.

Пред репортери говорителят на правителството Дмитрий Песков заяви, че няма предпочитан купувач на пакета от акции.
Китай и Индия изразиха официално интерес към продажбата на "Роснефт", която ще циментира техния пробив в най-големия износител на петрол на Русия. В "Роснефт" дял от 20% държи и британската BP, която го придоби през 2013 г.

Днес акциите на Роснефт поскъпнаха с 5% в Лондон, след като в петък добавиха 5,3% към стойността си. От началото на годината книжата на компанията са поскъпнали с 50%, а пазарната ѝ капитализация достигна 55,4%.