Не са водени разговори за увеличение на заплатите на учителите от догодина с 10%. Това са заявили от Министерството на финансите пред БНР по повод обещанията на министърката на образованието и вицепремиер Меглена Кунева, дадени вчера пред хиляди учители на събор в зала "Арена Армеец" в София.

От ведомството на министър Владислав Горанов уточниха, че образованието е сред приоритетните сфери за правителството, но засега точни разчети в числа няма. През почивните дни самият Горанов изтъкна, че ще се търсят повече пари за образование в бюджета за догодина, но не даде повече подробности.

СЪБОРЪТ В "АРЕНА АРМЕЕЦ" ОТЕГЧИ УЧИТЕЛИТЕ, ПОВЕЧЕТО ТАКА И НЕ РАЗБРАХА РЕФОРМАТА

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов заяви, че е научил за увеличение на заплатите от медиите, но с него не е говорено. Не знаел и да има такива свободни пари в държавата.

БОРИСОВ: КУНЕВА НЕ Е ГОВОРИЛА С МЕН ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ

По темата във фейсбук се произнесе и независимият депутат и основател на "Нормална държава" Георги Кадиев. Бившият социалист,у който бе и зам.-министър на финансите в кабинета "Станишев", обяви, че лично е звъннал в министерството, за да получи информация.

"Премиерът за пръв път чувал, по негови публични изявления. 
Звъннах в министерство на финансите. И идея си нямат за това увеличение. Да не цитирам точните думи на колегите, че ще трябва червена точка. Още никой там не е почнал да прави Бюджет'2017, за да предвижда или обещава увеличения. 
Мярката би струвала 160 млн. лева. Няма как да намериш толкова пари от незаети щатове или резерви. Кунева можеше да уведоми поне Борисов и Горанов. Засега резултатът е 12 000 излъгани учители",
написа депутатът в личния си профил.

Все още няма официална реакция от образователното министерство.