Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът на Великобритания и лидер на кампанията в подкрепа на оставането в Европейския съюз Дейвид Камерън изпусна дневния ред. Говорителите на проевропейския лагер не успяха да преведат на езика на всекидневнието икономическите ползи за страната от оставане в Съюза. Те изгубиха контрол дори над дневния ред – темите се налагат от опонентите им, които избраха имиграцията и така докоснаха емоционално повече хора.

Директорът на ЕСВП Марк Ленърд

Рецептата за провал бе синтезирана от Марк Ленърд, английски изследовател, съосновател и директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) с централа в Лондон. Според него инициативата е била оставена изцяло в ръцете на противниците на британското членство в ЕС и това е довело до резултатите от социологическите проучвания, които дадоха лека преднина за привържениците на напускането. В онлайн медиен брифинг с журналисти от България, Испания и Полша Ленърд каза, че Европа и Европейският съюз са били изместени в цялата кампания от темата за имиграцията.

Надежда за оставане

Най-новите публикувани социологически проучвания показват отново изравняване на настроенията, дори някои дават и лека преднина от един пункт за проевропейците. Данните бяха публикувани след убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс, която бе привърженик на оставането в ЕС и чиито убиец, според публикации, е крещял „Британия над всичко!“

ДЖО КОКС БЕ УБИТА С ВИКОВЕ „БРИТАНИЯ НАД ВСИЧКО“

След убийството на Джо Кокс хората видяха, че нещата отиват далече, кампанията спря за няколко дни. Но общественото мнение започна да се променя още преди убийството. Така е ставало и на предишни референдуми - 10 дни преди гласуването статуквото натежава и хората започват повече да се страхуват от рязка промяна“, обясни Ленърд.

Изследователят от ЕСВП коментира, че икономическите теми са отсъствали от кампанията, въпреки че основните доводи за оставане на Великобритания да остане в ЕС са икономически. Цитирани бяха прогнози за размера на очаквания отлив на капитали от ситито в Лондон, за затруднения на британския износ и загуба на работни места. По време на кампанията икономически предупреждения дойдоха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната търговска организация, Международния валутен фонд, централната банка на Великобритания.

9 от 10 икономисти казват, че напускането е лошо. Всяко проучване сред бизнеса е в полза на оставането“, каза Ленърд. „Имаме и реален индикатор – стойността на паунда се променя нагоре-надолу според проучванията“.

Но привържениците на оставането в ЕС не преведоха значението на референдума за националната икономика на езика на всеки човек, не наложиха тази тема и изгубиха контрол над дневния ред, констатира Марк Ленърд.

Непозната пропаганда

От другата страна кампанията не подбира истина от неистина. Като заглавията, че Турция се присъединява към ЕС и „още следващия вторник 65 милиона турци ще дойдат тук“. Нищо че цялото население на Турция е към 80 милиона. Друга публикувана лъжа е, че всяка седмица Великобритания изпраща в Брюксел 350 милиона паунда от събраните данъци на британците, вместо да използва тези пари за училища и болници. Или пък анкета сред читателите с въпрос „Колко пари сте готови да изгубите заради имигрантите“ и, разбира се, 70% отговорят с „Нито едно пени“.

Това е нещо необичайно. Публиката не е свикнала на такава пропаганда“, отбеляза Ленърд.

Но в случая този вид кампания носи успех на противниците на ЕС. Правителството започва да отговаря, че не били 350 милиона, а само 130 милиона, но разговорът остава в рамката „парите на Великобритания изтичат към Брюксел“. Ако пък някой обясни, че няма никакъв шанс Турция скоро да се присъедини към ЕС или пък започне да оспорва бройката, отново публиката чува по цял ден за Турция и приемането й в ЕС.

Привържениците на оставането не успяха да забележат проблемите, които вълнуват хората“.

Вторият фактор за неуспехите в кампанията било и разделението в Лейбъристката партия по повод личността на лидера Джереми Корбин и неполучаваната от тях масова подкрепа за ЕС. Затова напоследък Дейвид Камерън и финансовият му министър Джордж Озбърн дадоха крачка назад, за да могат начело на кампанията да се появят синдикалисти например, обясни Марк Ленърд.

„До убийството на Джо Кокс, привържениците на оставането не успяваха да предложат нещо, което да докосва емоциите на хората“.

Кой ще реши изхода?

Марк Ленърд описа три сравнително равностойни групи в британското общество. Едните ще гласуват за излизане от ЕС. Това са предимно по-възрастни хора, по-ниско образовани, живеещи извън Лондон. Втората група са привържениците на оставането – по-образовани, от Лондон или от Шотландия, Уелс или Северна Ирландия. И третата група са все още неопределилите се, сред които има както млади и напълно апатични хора, така и други, които със сърцето си искат да напуснат ЕС, но с разума си виждат рисковете от това.

Прогнозата на Марк Ленърд е, че точно те ще решат изхода от референдума в четвъртък. При по-висока активност от поне две-трети, Великобритания най-вероятно ще гласува за оставане. При по-ниска активност обаче евроскептиците имат пълния шанс за победа. 

Какво следва според Марк Ленърд: Европейският съюз ще стане по-беден и по-слаб на международната сцена. Някои държави, където евроскептиците са силни, веднага влизат в политическа криза – Дания и Холандия например. Други, като Льо Пен във Франция или пък политици в Полша и Чехия ще поискат и там референдуми за излизане от ЕС. Ирландия ще пострада най-много икономически, а мирният процес в Северна Ирландия ще пострада, защото се крепи изцяло на идеята за отворената граница. 

Ключови думи

Коментари

От какъв пол е Марк Ленърд? На мен ми прилича на дъщерята на Шер, която сега й е син!

Фатмак

Защото тия, дето водят кампанията против брекзита са нелицеприятни грантаджийчета като Иван Бедров, които са неприятни на всички. У нас е същото, защо губи всяка кауза, зад която Бедров е застанал?

ГОЛЯМАТА БАЗУКА

А ве фатмак прост, къв ти е проблема с тоя бедров и кво общо с темата...

хм

учудвам се колко слаб политически анализ се прави на тема Великобритания. Сега четох и Валери Найденов...... Целта на англичаните не е те да са добре(те и сега са си супер), тяхната цел е да унищожат и раздробят Европа. Така е било в историята, така националистите четат нещата днес. Въпросът е че Англия загуби всички битки досега и в момента се намират пред вододела - те самите да се пожертват в каузата за разбиване на Европа. Анализират как ще изглежда Европа, ако Англия напусне(тук въобще не става дума за самата Англия, а за Европа). Въпросът е че английските националисти не отчитат обстоятелството, че ако Англия бъде припозната като виновник за СРИВА НА ЕВРОПА, тогава всички националисти(от Испания до Прибалтика) ще припознаят Лондон като свой основен враг. Самата Англия ще бъде принудена отвреме, навреме да вреди на Европа, за да я разпада, а това още повече ще засили антагонизма. Накрая не знам дали ще има победител, но със сигурност англичаните(виновникът за разпада на Европа) ще платят непосилна цена. Това е скокът в неизвестното, а не нещо друго.

Фатмак

Никой няма да припознае Лондон за "враг", Лондон и сега е най-голямата руска и комунистическа перачница, през която се управлява цяла централна и източна Европа, някой усеща ли го като враг? Не, напротив, целия политически "елит" му се слага силно, за да не им излезнат досиетата. И така ще е след евентуалния брекзит.

Фатмак

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

edin

Някой дали е разглеждал сценарий за излизане от ЕС инспириран през трети лица от страна Русия ? Най-голям интерес от излизане на Великобритания има Русия.Целта е разбиване на ЕС ,който тя неотклонно следва.Ако UK излезе ,въпрос на 2 годините да ни изкарат и нас с някое референдумче .

Фатмак

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Франк Лойд Райт

Не бой се, Иване, Британия остава. Ако е необходимо и с лека фалшификация, както на Шотландския референдум.

Фатмак

Питам Бедров как върви кампанията, в която той е разписан под номер 16, "За Републиката" и кой знае защо ме трият със злоба. Кое точно правило е нарушено, другар/ко цензор?

Франк Лойд Райт

Тука има странни правила за цензуриране, трудно могат да се обяснят. Зависи от това как са станали сутринта Сиджам и Крустев - правилно, или с дирника напред.

Развеселен

51% оставане, 49% излизане - това е прогнозата ми

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.