Премерът Бойко Борисов не е запознат с плановете на вицепремиера Меглена Кунева да увеличи с 10% учителските заплати от догодина, стана ясно от негово изказване в Дивотинския манастир, разпространено като звуков файл от пресслужбата на кабинета.

"При мен всеки ден министрите си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите, - започна Борисов в отговор на журналист. - Това го правеше Тройната коалиция преди това. Излиза уважаемия приятел Йовчев (Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски", б.р.) и казва: с 200 милиона 'дигаме заплатите на полицаите. Чобанов, като финансов министър, не потвърждава това, щот' ги няма парите. Идваме ние и с 200 милиона почваме да плащаме повече", продължи Борисов.

РАЗГОВОРЪТ ЗА РЕФОРМИ ЗАПОЧНА С ГАЙДИ И ОБЕЩАНИЯ ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ

"Аз от вас научавам. Еми тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема. Ако е говорила (Меглена Кунева, б.р.) с финансовия министър, всичко е наред. На 2 млрд. лв. 10%, са 250 милиона. На година", изчисли Борисов.

"Аз не ги знам да ги има държавата", добави премиерът.

Борисов засегна и темата за "флотилията" в Черно Море, която обвърза с решението на арбитражния съд в Женева НЕК да плати на "Атомстройекспорт" поръчаното ядрено оборудване за €620 млн.

Ето и неговият коментар:

"Тези дни се наслушах на анализатори и какви ли не коментари по тази тема. И колкото повече минава времето се вижда, че съм бил прав да съм бил тревожен преди няколко дена. Щото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент.

Аз не съм си измислил таз' флотилия. Нали се разбира, че не съм си я измислил?

Ако се върнем още в далечната 2006 г. и това, което многократно сме предупреждавали, че ще се случи, то се случи. Аз лично бях много по-загрижен за решенията за арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се случиха.

Ако намериме къде да го продадеме, заедно, повтарям, с руската страна, и да си възстановиме дадените пари, това ще бъде най-доброто решение.

Всички други варианти са доста по-сложни, и в сегашната тежка студена война, много по-студена и по-опасна, отколкото беше, защото тогава имаше два фланга - Варшавския договор и НАТО и всички знаеха какво ще се случи, ако има война. Сега са много центрове, с много по-разнопосочни интереси в геополитиката, и в нашия регион, и в света, и конфликти непрекъснато и ежедневно избухват.

Сиреч, сега да решиш да строиш руски реактор под санкции, когато са, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тук, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни пък проблеми България ще си навлече.

Затова считам, че това да съумеем да си възстановим средствата, ще е най-добре. 

На 11 юли има едно посещение в Иран, след това ще мога по-подробно да ви кажа. Но много е важно, повтарям, да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат разговори с руската страна, за да може да постигнем максимален успех. И в случая с флотилията по-трудно ще успеем."