Ако на референдума, носрочен за 23 т. м., британците гласуват за Brexit (излизане на страната от ЕС – б. р.), няма втори шанс Великобритания отново да поиска членство в съюза, заявява днес британският премиер Дейвид Камерън за в. "Сънди таймс".

"Това би било необратимо решение с изключително лоши последствия за британската икономика", подчертава Камерън.
Независимо от изхода на референдума той щял да остане премиер и ще изпълнявал задълженията си на правителствен ръководител: "Получил съм ясен мандат от избирателите. Какъвто и да е изходът от референдума, за мен той няма да е присъда."

Довечера Камерън ще оговаря на въпроси на граждани в предаване на живо по тв Би Би Си. В дискусията ще се включат и политици, които се обявяват за Brexit. Очаква се остър дебат.

Според последното социологическо проучване на института “Сървейшън”, резултатите от което бяха публикувани днес във в. “Мейл он сънди”, 45 на сто от запитаните британци се обявяват за оставане на страната в ЕС, 42 на сто са на обратното мнение.
Основната тема на всички британски медии днес е предстоящият референдум.

В уводна статия “Сънди таймс” зове читателите си да гласуват за Brexit. Само така било възможно ЕС да се реформира из основи. Когато това станело, британците щели да гласуват на повторен референдум за членство в ЕС. Такова е и мнението на доскрошния кмет на Лондон и съпартиец на консерватора Камерн Борис Джонсън. 

Това обаче е дълбока заблуда, контрира британският премиер. На същото мнение е и германският финансов министър Волфганг Шойбле: “Не е не. Вън е вън!” 

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск при Brexit ще трябват години, за да се договорят нови условия за отношенията ЕС – Великобритания.

Консервативният в. “Сънди телеграф” също лобира за Brexit. Изненадващо консервативният “Мейл он Сънди” призовава читателите си да гласуват за оставане на Великобритания в ЕС. На същата позиция е и левият “Обзървър”.

Какво мислят германците?

Според социологическо проучване на института “Емнид”, направено по поръчка на неделното издание на в. “Билд” - “Билд ам Зонтаг”, 58 на сто от немците биха съжалявали, ако британците гласуват за излизане на страната им от ЕС. Едва 7 на сто подкрепят Brexit, а за 30 на сто от участвалите в допитването им е все едно, останалите нямат мнение.

Същевременно Международният валутен фонд предупреди, че при Brexit британската икономика ще пострада сериозно.
От своя страна най-важната европейска служба за банков надзор EBA обяви, че при Brexit ще премести седалището си от Лондон в столица на друга държава от ЕС