Гайди и президентът Росен Плевнелиев откриха грандиозното просветно мероприятие, известно като Национален учителски събор. 12 хил. учители от цялата страна пристигнаха в иначе построената като спортна зала "Арена Армеец", за да чуят разясненията на своята министърка - Меглена Кунева за новите насоки в развитието на средното образование и какво се случва в реформата. 

Разговорът за реформи започна с обещания за по-високи заплати

За 10% увеличение на учителските заплати от следващата година ще работи образователното министерство.
Това им обеща за начало Кунева. Според нея "новината" от финансовия министър Владислав Горанов е, че в следващия държавен бюджет приоритетът ще е образованието.

Просветното ведомство ще се стреми средните учителски заплати да са по-високи от средната заплата за страната, която по последни данни на НСИ е 812 лв. Това е по-дългосрочната цел, каза още Кунева.

Президентът Росен Плевнелиев приветства събраното многохилядно учителско множество в зала "Арена Армеец".

Политиците да застана мирно пред учителите  

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.  „Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите “, поиска още той. „Добре платените работни места се създават в държави, където народът е образован, където институции са силни, където има върховенство на закона. Знам, че вие работите за такава България", обърна се Плевнелиев към учителите. И поиска: "Политиците трябва да застанат мирно пред учителите"

Разговорът за реформи в образованието започна с обещания за по-високи заплати и повече пари за просвета.
А съвсем в началото бяха гайдите...