Външният министър Даниел Митов коментира на личния си профил във Фейсбук разразилият се през последните дни скандал по повод евентуално военно присъствие в Черно море и възможността България да е част от него. Митов заявява, че България винаги е искала по-засилено присъствие в Черно море, но само под флага на НАТО. Той отрича страната да е поемала ангажимент да участва в регионални формати.

Ето какво написа Митов:

"Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея.

България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО. Страната ни не е поемала ангажимент да участва във всякакъв тип регионални формати. В рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации.

Затова трябва да дедраматизираме този разговор и той да стане рационален, какъвто е бил и до момента. След анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда и политическата среда са се променили изключително много и НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна.

Това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита. Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори.

Никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник."