За разлика от други страни от бившия съветски блок, където агенциите за  национална сигурност редовно публикуват доклади за руските дезинформационни кампании като важен елемент на хибридните  войни срещу техните държави, това не е така в  България, която е член на НАТО вече десет години. Там не е публикуван нито един доклад по този въпрос от  Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Човек може да помисли, че в  България няма никакъв проблем с руските агенти за влияние, нито  с другите аспекти на руската  хибридна  война. Точно обратното. Голям брой български медии са контролирани пряко или непряко от Москва и всички усилия за разследване на тази дейност често получават  силна съпротива от страна на същите тези институции, които би трябвало да  разследват. Не говоря само за специалните служби. Подобно  е поведението и на Парламента, и  на последните няколко правителства. Например, през февруари в Народното събрание беше създадена специална временна комисия, която да проучи твърденията за намесата на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Народните представители  трябваше да бъдат информирани за данните, с които разполагат  ДАНС и други агенции по сигурността, както и от министерствата на външните и вътрешните работи. Един месец по-късно, след силно отрицателната и унизителна реакция на  Москва, комисията беше разпусната, без да е провела дори едно заседание.

Друг пример е отпадането на най-важната част на документа, публикуван през 2014 г., "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана." По това време, служебен министър на отбраната беше Велизар Шаламанов, известен поддръжник на атлантическата ориентация на България. Според първоначалния вариант на доклада, публикуван на интернет страницата на Министерството на отбраната, един от основните рискове за България е провежданата от Кремъл "нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война". И също, „активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Тогава "Визия 2020" получи  висока оценка от президента Росен Плевнелиев**, един от най-последователните  прозападни политици в България. Но отново, след силен натиск от страна на Кремъл и с помощта на служебния премиер Георги Близнашки, виден бивш комунист,  документът беше ревизиран  и отпадна частта за руската хибридна  война срещу България. 

За разлика от България и мълчанието на ДАНС,  естонската агенция за вътрешна сигурност  Kaitsepolitseiamet (КАПО) публикува годишни доклади  от 1998 г. насам, където съвсем ясно се посочват опасностите пред националната сигурност на страната.  https://www.kapo.ee/en/content/annual-reviews.html.

На първата страница на последния доклад е изведено голямо вътрешно заглавие:

"В контекста на руската агресия, заплахата за сигурността, произтичаща от отслабването на Европейския съюз е много пъти по-голяма от тази, идваща от бежанците, които се установяват в Естония."

 "Това е най-важното", казва Martin Arpo, заместник директор на КАПО пред едно вашингтонско издание. "За Естония, докладът е напомняне: нека да мислим за реалните заплахи за сигурността, а не за измислени заплахи. Кризата, породена  от миграцията е удобен повод  да се премести  фокуса далеч от реалните заплахи.  А те са не  само за Естония, но и за цяла  Европа. Единствената надежда за амбициите на Путин е разделена Европа и създаване на противоречия сред членовете на НАТО. Кризата с бежанците е наистина единствената сериозна тема, която може да разпали тези противоречия."

В доклада се дава също много подробна информация за конкретните медии и личности, които помагат на руските пропагандни операции , както и редица примери как се изкривява истината. Ако  ДАНС не харесва идеята за публично обсъждане на руските действия в България, все пак българите  могат вече да четат   превода поне на естонския доклад, благодарение на интернет сайта "Терминал 3". Някои от случаите, описани в естонския доклад и особено дезинформационните механизми са точно копие на нещата, които се случват и в България. http://terminal3.bg/igrite-na-putin-petata-kolona-i-vazhnite-%d1%9d-drzhavi/

Подобни са годишните доклади и на Чешката служба за национална сигурност  Bezpečnostní informační služba (BIS).

"Както и в предишните години се наблюдава увеличаване на броя на руските разузнавачи, които живеят или посещават  републиката",  се констатира в последния доклад.

Предвид големият брой руски шпиони, които преминават през страната към други части на Европа, според BIS, това е проблем за сигурността на  цялото шенгенското пространство. В доклада от 2014 година се посочва, че руската агентура се фокусира върху чешката енергетика. Друго опасение на чешкото контраразузнаване са опитите на  Русия за участие в национални и международни научни и технически проекти, като една от целите е да получи  достъп до средствата от чешки и европейски субсидии. Използват се чешки фирми- посредници, работещи в полза на Русия. Москва се  стреми не само да спечели конкурентно предимство в Чехия и ЕС, но също така по този начин да осигури финансиране за дейността си в Чехия и Европейския съюз (Тук бих искал да обърна внимание, че подобни методи са всекидневие и в България)

BIS смята, че като цяло, руската пропаганда в Чехия и други страни  е насочена не само срещу целостта на ЕС и НАТО. Анализът  на чешката служба е  че Русия активно създава  структура в Европа, опирайки се на концепцията на Коминтерна(Третият Интернационал). Тази структура е базирана идеологически  на експанзионистичната доктрина на Дугин за нов евро-азиатски съюз. В неокоминтерновската  мрежа се включват крайно-леви и крайно десни популистки партии и организации..https://www.bis.cz/vyrocni-zpravaEN6c8d.html?ArticleID=1096

Неотдавна  Финландският институт за международни отношения, създаден преди 10 години от финландския парламент, публикува подробен доклад: "Мъгла от измами. Руската дезинформационна стратегия  и конфликтът в Украйна"www.fiia.fi/assets/publications/FIIAReport45_FogOfFalsehood.pdf Тази обемна научна публикация от 300 страници разглежда  руската пропаганда в световен мащаб, като  участват сътрудници от  няколко европейски страни - Унгария, Полша, Словакия, Чешката република, Германия, Естония, Финландия и Швеция. За съжаление проучването не анализира конкретно  руската измамна тактика в България или в други балкански държави. Но дезинформационната  стратегия   е еднаква навсякъде, както обяснява един от редакторите Katri Pynnöniem:  "В този доклад ние анализираме руската пропаганда и дезинформация - тук колективно наричана  стратегическа измама -  относно конфликта в Украйна." Като човек, който не одобрява понятието  "хибридна войната" да бъде представяно като нещо едва ли невиждано в миналото, бях  много доволен да прочета, че в това проучване се анализират също  приликите и разликите на дезинформацията в исторически план. Разбира се кибер войната е нещо ново, поради развитието на високите технологии, но така наречената хибридна война е древна като самата война.

Katri Pynnöniem пише в предговора на доклада: "Руският подход към конфликта може да се опише като комбинация от инструменти, усъвършенствани по време на съветския период и активирани  отново, първо в рамките на вътрешната борба за власт и по-късно като основа на руската външна политика и руската доктрина за сигурност. Използва се широк  спектър от средства от политически, информационни, икономически, финансови и военни сфери, противникът се поставя в положение на отбрана и се изважда от  равновесие. По този начин се създават условия и  за (военна) изненада. Това е по същество смисълът на  стратегическата измама".
В "Мъгла от измами"  е добре обяснено използването от страна на руските пропагандни майстори на метанаративите..*** 
Руските метанаративи за анексирането на Крим , са опаковани на принципа на контраста добро / лошо. Западът винаги е бил агресивен към Русия, НАТО е обиколил с обръч Родината майка. Заплашени са православните ценности, алюзии за "бандеровци" и "фашисти",  Европа е в морален упадък и създаване на хаос. От друга страна - великата история на Русия, любовта към Майка Родина,  жертвите на руския народ, историческите права над Крим. И всичко това се допълва от ключовите внушения за "свободен" референдум, за волята на народа и така нататък.

Обратно към България. Миналата година министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка след като не успя да получи подкрепата на кабинета за назначаването на нов директор на Националната агенция за сигурност. Все пак след достойното  му оттегляне като министър в края на краищата ръководителят на ДАНС беше сменен. Но поне за сега не се наблюдава  някаква съществена  промяна в  политиката на агенцията за ограничаването на  руската  подривна дейност. Дано все пак новото ръководство на ДАНС разбере, че  с мълчание няма как да се пребори с дезинформацията.

В България се броят на пръсти независимите средства за информация. Голяма част от икономиката на страната е в ръцете на хора  на бившия режим или пряко се ръководи от свързани с Русия компании. Финансирането на свободните медии  е затруднено и България има нужда от помощ в това отношение. Особено като се има предвид порасналото стратегическо значение на тази страна  в региона след пълзящата ислямизация на Турция и икономическия колапс на Гърция.  
------------------------------------------
*Превод на част от вътрешен анализ за частен американски политически форум, подписан с инициалите К.М.

**** В друга част на анализа се казва, че българският президент през последните две години е основната цел на руската хибридна война. Според К.М. крайно-отрицателното отношението към президента от различни медии и коментатори често  е  най-точният лакмус за участието им в руските пропагандни проекти.

*** Този термин е разработен от Жан-Франсоа Лиотар да се определи една теория, която се опитва да даде обща, цялостна картина  на различни исторически събития  или  обществени и културни  явления, въз основа на жалбата на универсална истина или универсални ценности.  В основата е  идеята, че дадени наративи представляват изчерпателно обяснение на историческата опитност или пък на знанието. Според  Джен Стефънс метанаративът е "глобална или събирателна наративна схема, която задава или обяснява знанието или опита". Популярното обяснение на метанаративa е разказ, който твърди, че е в състояние да обясни всичко.