Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува ученията на НАТО в Източна Европа, в които участват и войски на Бундесвера. Според него алиансът не трябва да изостря напрежението по границите с Русия с "дрънкане на оръжие" и трябва да води по-активен диалог с Москва.

Щайнмайер заявява това в интервю за "Билд ам Зонтаг". Той коментира маневрите Saber Strike (13-21 юни) и Anakonda-2016 (7-17 юни) с десетки хиляди военни, от които американските са близо половината.

"Заблуждават се тези, които смятат, че символичният танков парад по източната граница на алианса ще гарантира сигурността. Нужно е да не се дава повод за подновяване на предишната конрфонтация", заявява Щайнмайер.

Според него партньорите от НАТО трябва да търсят решение в политиката за сдържане на Русия, разоръжаването и контрола на въоръженията. Министърът смята, че Москва трябва да бъде включвана в поемането на международна отговорност, подобно на на ролята ѝ в преговорите за иранската ядрена програма и борбата с радикалния ислям в Близкия изток.

"Това, което сега не бива да правим, е да не подклаждаме положението с размахване на шпаги и военна реторика, заявява дипломат номер 1 на Берлин.

Както е известно, на 13 юни в Прибалтика (Литва, Латвия и Естония) започна международно военно учение на НАТО с участието на 10 000 войника от 13 държави членки на пакта и то месец преди срещата на върха на отбранителния съюз във Варшава, носрочена за 8 и 9 юли.  Маневрите Saber Strike ще продължат до 21 т. м. Преди това, от 7 юни до вчера, в Полша се проведоха маневрите Anakonda с участието на 31 000 мъже под пагон. Целта беше трениране на ответен удар при руска агресия.

Щайнмайер остро осъжда военните учения в близост до границата с Русия, наричайки ги фатални. Според него би било фатално да съсредочаваме погледа си върху военната тематика и да търсим разковниче в политиката на сплашване. А поуката от историята била, че редом с общата воля на отбранителния съюз за защита трябвало да е налице и готовност за диалог и сътрудничество. От интерес на всички било Русия да се привлече като партньор в една международна общност на отговорността.

Във вторник руският президент Владимир Путин, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, изненадващо разпореди извършване на проверка на бойната готовност на руската армия. Тогава той оповести, че това нямало нищо общо с маневрите на НАТО, но едва ли някой му повярва.

Въпросната проверка на боеготовността на руската армия ще продължи до 22 т. м. На този ден Русия ще отбележи 75 години от вероломното нападение на хитлеристка Германия срещу Съветския съюз през 1941 г.