"Срещата с бизнеса в Италия е прекрасен шанс да предложим възможности за инвестиране и да работим по всеки интерес, който е възникнал." Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева преди срещата си с представители на Конфиндустрията в Рим, цитирана от правителствената пресслужба. Българската делегация, която е придружена от много български бизнесмени, е от вчера на посещение във Вечния град. 

По думите ѝ е изключително важно да се представят условията за инвестиране в нашата страна. Бобева отбеляза, че италианските инвестиции в България са предимно от малкия и среден сектор – близо 53%, което е добър пример как малките и средни фирми могат да излязат на международния пазар.

Тя изчисли, че от Апенините предстои да дойдат още 500 млн. евро инвестиции. Пловдив и Сливен били най-предпочитаните градове.

Италия има много по-голям потенциал за инвестиции от това, което сме постигнали", каза вицепремиерът. Тя изтъкна, че за 2013 г. инвестициите от Италия възлизат на 13,6 млн.  евро. Бобева подчерта, че има ръст и на стокообмена. Расте износът, който за миналата година е с 9,2% повече в сравнение с 2012 г., а вносът е нараснал с 14%. Според вицепремиера е необходимо да се насърчат италианските туристи, които през 2013 г. са били с 5000 повече. Бобева отбеляза още, че италианските инвестиции са диверсифицирани, като бизнесът проявява интерес към много различни сектори.

„Открити сме за диалог с бизнеса“, подчерта вицепремиерът по време на срещата. Бобева представи предимствата на страната ни за инвестиране. Сред тях вицепремиерът открои отсъствието на валутен риск и най-ниските данъчни равнища в ЕС. Бобева подчерта мерките на кабинета за намаляване на административната тежест, промените в Закона за обществените поръчки в посока на повече прозрачност. „Чрез публичната инвестиционна програма се стремим да насочим инвестиции към по-слабо развити райони“, каза Бобева. Тя акцентира и върху работата на Българската банка за развитие, върху програмата на правителството за реиндустриализация и рехабилитацията на инфраструктура, свързана с индустрията.

„Българската икономика има огромен неизползван капацитет“, изтъкна вицепремиерът и добави: „Конкуренцията е двигател на прогреса“. Бобева отбеляза и процеса на електронизация на услугите.

Вицепремиерът призова италианския бизнес да окаже подкрепа на бедстващите след наводненията в съседна Сърбия.