България е страна, която не произвежда ядрено оборудване, но ще се превърнем в един от най-големите продавачи на ядрено оборудване. При това на безценица. Като гледам как продадохме предишния на една трета от реалната му стойност, сега ще видим за колко ще го продадат. Така коментира пред бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров вчерашната новина за задължението България да плати €620 млн. за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене" на руската компания "Атоменергоекспорт".

"Можем в Банкя да го сложим като паметник", пошегува се Овчаров.

За какво се съдим? Става дума за т.нар. оборудване с продължителен срок за изработване, което е поръчано, по което България е платила и аванс. По него България е подписала за €670 млн. €100 млн. са за управление на проекта, т.е. оборудването е за около €570 млн. €100 млн. са аванс. Сега ние се радваме, че са ни осъдили за €620 млн. Т.е. за €720 млн. ние ще получим оборудване, което на практика струва €570 млн., обясни сметките Овчаров.

Според него не става дума за "реактор", както заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

СМЕТКАТА ЗА БЕЛЕНЕ ДОЙДЕ

"Това оборудване включва цялото оборудване по първи контур за два реактора - вътрешнокорпусни устройства, капаци, системи за управление, циркулационни помпи, 8 парогенератора, да не ги изреждам.

Ако е вярно това, което премиерът казва - че ние ще получим само един реактор, просто не ми се мисли за какъв положителен резултат може да говорим от този арбитраж. Той е просто убийствен", казва Овчаров.

Според него НЕК ще трябва да плаща сериозни глоби, защото няма да може веднага да плати постановеното от арбитража.

"Ежедневната глоба, която НЕК ще плаща, е 167 хил. евро. Не съм убеден, че НЕК днес ще извади 620 млн. евро веднага и ще ги плати", твърди бившият енергиен министър.

Вината за Белене трябва да понесе този, който спря проекта, казва Овчаров.

Бойко Борисов, Делян Добрев и компания, твърдейки, че "Белене" не ни трябва, построиха милиард и 300 мегавата фотоволтаици и вятърни електроцентрали. Т.е. ние мощността си я сложихме в страната, само че на петорно по-високи цени на енергията", казва той.