В деня, в който основна "новина" у нас е включването на България в общ черноморски флот с Турция и Румъния, който според някои медии ще бъде насочен срещу Русия, министърът на икономиката Божидар Лукарски намери позитивен прочит на тази информация. В момента той е на посещение в Санкт Петербург.

Лукарски се срещнал с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и му предложил организиране съвместни българо-руски производства на високотехнологични изделия и такива с голяма добавена стойност, които да се реализират на пазарите в Русия, ЕС и в трети страни. 

"Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства", уверил министър Лукарски и влязъл в конкретика.

Според пресслужбата на ведомството си той предложил съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи.

"Министър Лукарски информира руския си колега за резултатите от проведено заседание на работната българо-руска група по корабостроене и изтъкна, че страната ни е заинтересовани българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна. Министърът на икономиката постави и въпроса за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за „Камаз“ в България", пише в прессъобщението на икономическото министерство.