Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обща черноморска флотилия? Да, но само в рамките на НАТО.

Това е основната новина от съвместното изявление на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев. Те говориха заедно пред медиите заради разнопосочните информации по темата дали България ще участва в евентуален общ черноморски флот. Темата се възпламени след като в. "24 часа" съобщи как заради отказа на министър-председателя страната ни да се включи в инициативата на Румъния и Турция "срещу Русия", Анкара е започнала да отказва всички заявки за реадмисия на бежанци от нашата страна. 

"Разпространяват се слухове, а донякъде има и неразбиране на отбранителната политика", коментира президентът Плевнелиев.

Според него няма нищо извънредно в сегашната ситуация и държавата ни следва плановете си, заложени в стратегическите документи.

"Имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Нищо не се е променило. Това, което правим, е повишаване на съвместимостта с партньорите на НАТО. Участваме в инициативи само в рамките на НАТО. Това е отбранителен съюз, който не е насочен срещу някого", подчерта държавния глава.

Плевнелиев посочи, че по време на вчерашната си срещи с румънския президент е обяснил как сраната ни ще подкрепи инициативата за нов батальон, в който да учасват до 400 военни за подготовка и учение.

"Колкото до нова инициатива в морската отбрана, България ще я подкрепи само във формат НАТО. Няма сензация и нещо ново. Флотилии срещу никого не правим. Единни сме, говорим ясно и открито", каза държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев също обясни, че е имал среща с румънския колега по темата за общия флот, иницииран от Турция и Румъния.

"Възразих и помолих тази тема да се разглежда само в контекста на НАТО. Разговори и ангажименти за флотилии не сме поемали", каза той.

Веднага след него премиерът Борисов говори за това, че никой не трябва да има съмнение за евроатлантическата и проевропейскаа ориентация на страната ни.

"Премиерът и президентът на Румъния повдигнаха темата за флотилия. Позициите ни с президента и военния министър са идентични. Има граници. Има ястреби, които искат да са на гребена на вълната. Тяхна си работа. Съвместната флотилия е отхвърлена и от трима ни на срещите.  Никой няма съмнение в пронатовските ни позиции. Ние сме миролюбива страна. Искаме спокойствие, проекти по морето и туристи искам да виждам, а не да е арена на военни действия", каза Борисов.

Според него темата за военни кораби на НАТО в Черно море може да стане актуална само при бежанска вълна от тази посока.

"Надявам се с нашите сили да се справим", добави той.

Ключови думи

Коментари

помияри

Югозомби

Досега зилотите на ДСБ се възмущаваха от "предателя и руска подлога Борисов". Любопитен съм дали след тази обща пресконференция ще се възмутят и от "предателя и руска подлога Плевнелиев", а също и от "предателя и руска подлога Ненчев". Или това ще бъде твърде много дори и за тях?

Що намесваш Плевнелиев и Ненчев,ганчо?

тука е така

Ще ви такова в Стабилните !!!!

тука е така

Само да питам,ако руснаците поискат да ни провокират сега,КОЙ ще ни защитаве бе тъпунгери стабилни?

Фатмак

Ти на линия ли си?

Що и е на Русия да ни провокира, нали ще си плащаме чинно парите за Белене, след като ни осъдиха ...

Фатмак

Рядко се случва, но тука тримцата са заели правилна позиция на снисване.

Егати хипито дебело. Искам мир и само сводниците да се стрелят.

Радан Кънев 29 мин. · Премиерът вкара президента и военния министър в унизителен обяснителен режим поради страх и елементарен популизъм. (Същият страх и популизъм, които - проявени от БСП - сега носят на България загуба от над милиард лева...) Българският национален интерес и икономически просперитет изискват засилена отбрана, обща политика по сигурност и икономическа стратегия в района на Дунав и Черно море. Само такава политика може да привлече мащабни инвестиции в пристанищна инфраструктура, търговия и производство, без които Северът и Североизтокът на страната ще продължават да западат. Румънският президент Йоханис показа защо страната му просперира - защото правителството й не се колебае да проявява тази смелост и дори да упражнява регионално лидерство. Липсата на съгласуваност и зле прикритите противоречия в българската позиция поставиха страната ни в унизително положение. И което е по-лошо - попречиха дори да се обсъждат теми, важни за националната сигурност и икономиката на изостаналата Северна България. Позицията на премиера Борисов (съвпадаща с тази на БСП и ДПС) и мълчанието на ПГ на ГЕРБ свидетелстват за липса на всякаква стратегическа мисъл за национален интерес, регионална политика и икономическо развитие. И показват, че ГЕРБ не е и не може да бъде геополитически гарант на интересите ни. И обясняват както липсата на подкрепа за действащия президент, така и нежеланието за общ независим десен кандидат.

Георги

Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!!

Gaylord Focker

Гошенце, защо се хабиш от четвъртък още, душа? Запази тази силна емоция за събота. За прайда. Жалкия президент и перуката ще поведат парада. Там ще можеш да ги нацелуваш до насита.

Alpheratz

По-големият хванал двамата по-малки с две ръце, чукнал главите им една в друга, и приели единна позиция.

пост

Всъщност изявленията на президента трябва да бъдат публикувани дословно, но и така се вижда, че ББ прави свободни интерпретации, разчекнат между кремъл и задълженията, които сме поели към НАТО.

Емил Станоев

И какво ?? вие всички искате ли Турция да има надмощие в Черно Море ?? щото нито Украйна нито Румъния а още по-малко ние имаме някакъв щогоде Флот !! Що не бягате в турция на спявка при ердоган !! ще ви приеме веднага . А това не е Нато ! За да бъде Нато трябва решение на високо ниво .

Всичко да се изтрие от Гугъл, че пак се изложихме!

Борисов за отказа на страната ни да участва в плановете за общ флот на НАТО в Черно море и изложи аргументите си защо е против общия флот.

Югозомби

И едно напомняне за позабравилите. Общ черноморски флот в състав България, Турция, Румъния и Украйна НЕ е във формат НАТО. Украйна не е член на НАТО и едва ли ще стане такъв в обозримо бъдеще.

Украина заявила о желании участвовать в болгаро-румынской военной бригаде

Alpheratz

Малко геополитика, която не се знае от четящите само български медии. Тръмп печели в САЩ, Бойко го знае. "Либералната" война срещу Русия (представлявана от Килъри Клингон и демократите) губи привърженици. Ердоган ще остане съвсем изолиран. Германският парламент призна геноцида над арменците и с гласовете на турските депутати, с това зашлеви плесница на Меркел и слагачеството й срещу Ердоган.

Всяко турско действие вреди най-силно на самата Турция. Докато Ердоган е на власт. Затова ДПС и турските депутати в Бундестага се откачиха и го оставиха да потъне заедно със Саудитска Арабия (на която Доналд Тръмп й е вдигнал високо мерника).

Георги

Борисов е достоен и отговорен премиер . Не мога да повярвам на късмета ни , че намери такъв като Плевнелиев !!! ​Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите , които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!!

Турция не е прекратила споразумението за мигрантите с България Турция не е прекратявала едностранно действията си по споразумението за реадмисия на мигранти, съобщи "Дневник", позовавайки се на изявление на турското посолство в София.

Alpheratz

И Грузия не участва в антируския фронт, откъде накъде България ще участва?

Има си хас! Ако някой преговарял извън НАТО...

Смешки

"НАТО отбранителен съюз, който не е насочен против никого". Това изречение ще си го избродирам на ковьорче като Алф, за да си го припомням постянно.

да

нещата са ясни, само не разбирам Борисов на какъв се прави?! Той хал-хабер си няма от външна политика, обаче тръгнал военни стратегии да чертае, войни да планира, България да и търси врагове. Този човек напълно е превъртял с главата!

Б.Борисов

Искам да имам ядерно куфарче, тогава ще видите на какво съм способен!

Много гаден номер ни скроиха турците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.