Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Арбитражният съд по казуса за прекратеното строителство на АЕЦ "Белене" е определил България да си купи поръчаното оборудване за €550 млн. на руската компания "Атомстройекспорт", съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

"За радост арбитражът за Белене е такъв, че най-големите ми опасения и страхове се разминаха", коментира премиерът. "Сиреч, срещу всеки лев ние ще имаме оборудване", отбеляза той.

Междувременно руската държавна агенция ТАСС написа, че "Атомстройекспорт", част от руската държавна корпорация "Росатом", ще получи от България €620 млн., без да дава подробности.

"Имаме 3 хипотези. Защото ние трябва да си докупим оборудването. Тогава ще имаме един реактор. Сега ще питам и ЕК какво да правим пак с този реактор - да го строим ли, вече ще имаме окомплектован реактор, един. Заедно с руската страна, по-точно руската фирма "Атомстройекспорт", да го продадем заедно в трета страна. Ние не можем да го продаваме без производителя", казва Борисов.

"Сиреч, този абритраж казва: НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат - ще го строят ли, ще го продават ли, и да приключат. Така че аз лично съм много доволен от обективността на арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти да стане, мисля, че ще стане добре", смята премиерът.

"Аз се опасявах, че ще ни наложат тежки санкции и глоби, но това не се случи", въздъхва с облекчение той.

По-късно пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че НЕК ще получи "оборудване", без да уточни, дали става дума за реактор, съобщи "Инвестор.БГ". Тя поясни, че исковете на компанията за неустойки, пропуснати ползи и добавки към цената не са уважени.

Строителството на втория български АЕЦ започва още по времето на социализма, но след промените от 1989 г. е прекратено. На 20 октомври 2002 г., по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, е взето решение проектът да бъде възобновен. Следващия кабинет - на Сергей Станишев, през 2008 г. подписва договор за строеж с руската компания "Атоменергоекспорт", като първоначално обявената цена е около 4 млрд. евро. След това стойността на проекта започва да се увеличава стремително.

През март 2012 г. кабинетът на Бойко Борисов прекратява договора за строеж. През септември същата година "Атоменергоекспорт" заведе дело в Арбитражния съд в Женева, като поиска €1,2 млрд. НЕК заведе обратен иск срещу компанията за €61 млн.

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Благодарско на всички участници в драмата - голия цар, шлемоносеца с ТРИ ПЕРА, големия европеец Тиквоний с неговия реформаторски общински съветник Трайчо и всичките "специалисти" по енергетика от сегашния кабинет, най-вече убавата министърка, които дълго чакаха и си въртяха пръстчетата за тоя хубав резултат. Честито и на избирателите им.

Виктор

Станишев си го е поръчал, той да си го плаща и продава после.

Ела ме ритни

Тъпанарино дори и Станишев не е откраднал толкова.Трябва всички имали някакво отношение по проекта да влязат в затвора.

Фатмак

Бойко търси пари до последно, но Трайчо и Каролев не можаха да ги уредят.

дони

Големият "шлемоносец", "дългият инкасатор" и някои други разбойници да извадят пари и да го платят, или да го продадат на трета страна! Задници!

Ела ме ритни

И този ,който е инициирал проекта и този ,който го е подписал и този който го е спрял в затвора.

Мл.сефржант

Наистина си фатмак. Само те са толкова тъпи.

Ако няма реактор да купя ли халва?

Ето какво ще направим с реактора:

махаме, демонтираме МОЧА и на негово място монтирамре реактора, като паметник на крадливата червена измет. Така и ще го наречем: "Паметник на крадливата червена измет на стойност 1 милиард лева"

То да беше 1 милиард ,а предходните разходи- минимум за 2 милиарда!

Югозомби

Георги Ангелов, Фейсбук: Арбитражът за "Белене" - първи впечатления 1. "Атомстройекспорт" поиска 1.2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени. 2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг. 3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира. 4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума. 5. НЕК може да продаде адрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването. 6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години. 7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно, и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения. Като цяло, от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

167 000 евро е дневната /на ден/ неустойка до пълното изплащане на дълга 100 дена 16 милиона евро плюс!

Айляк

Не са 550 млн. €, цифрата 620 млн. €

А самият реактор и

оборудванет доставени ли са?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.