Депутати от различни цветове се впуснаха да коментират "решението" на Турция да не спазва споразумението за реадмисия на бежанци, за което решение до момента няма официално потвърждение. И за разлика от самия премиер днес, повечето подхванаха линията, зададена само от медии - връзка между поведението на Турция и отказ от премиера Бойко Борисов България са участва в обща флотилия с Румъния, САЩ, Украйна и Турция в Черно море. Въпросният отказ ден по-рано се появи отново само в медиите - първо в "24 часа". В официалната информация от Министерския съвет за срещата между Борисов и румънския президент Клаус Йоханис нямаше и дума за подобно предложение или разговор.

ТУРЦИЯ СПРЯ ДА ПРИЕМА ОБРАТНО БЕЖАНЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Официално и неофициално в МВР акт от Анкара за прекратяване на споразумението за реадмисия на бежанци не е пристигал към момента, разказаха източници на Клуб Z. Документ няма и в другите институции.

Eксперти добавиха, че не очакват и такъв да се появи преди 1 юли, когато се очаква решението на ЕС дали ще бъдат свалени визите за турски граждани. И обясниха, че това, според тях, е главният въпрос, от който Турция има интерес.

Социалистът Ангел Найденов откровено започна коментара си с евентуална връзка между идеята за разполагане на военоморски сили в Черно море и т.нар. решение на Турция за бежанците. Найденов използва ситуацията да обяви, че БСП подкрепя напълно позицията на премиера Бойко Борисов за отказ от участие в инициативата за съвместен флот в Черно море. За сметка на подкрепата за премиера той разкритикува президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев заради “изобилието от техни инициативи в сферата на отбраната и военното сътрудничество, което не е признак на продуктивност, а влизане в спиралата на ескалацията на напрежението в Черноморския регион”.

Той добави още:

„Решението на Турция за нас представлява не просто оттегляне от един двустранен протокол, в случая между Турция и България, а представлява пряко нарушаване на споразумението с ЕС. Това е дълбоко неприемливо”, заяви Найденов. На уточнение дали той вече има потвърждение за акта на Анкара, депутатът отвърна по посока на медиите: “Нали вие имате потвърждение...”.

За разлика от социалиста, лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов застана на друга позиция. И той говореше “по принцип,” но от думите му стана ясно, че между ”един общ флот в Черно море срещу евентуална руска агресия” и “да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция” предпочита първото. Той обаче отказа повече подробности, докато не излезе позицията на правителството и някаква друга официална информация.

„Мисля, че отношенията между две държави не се градят върху слухове“, заяви Симеонов. Не коментира и какво е отношението към варианта България да се включи във военна флотилия в Черно море.

Зам.-председателят на ДПС Янко Янков не говори изобщо за споразумението за реадмисия, за което няма и ясно потвърждение, но наблегна на репликата на премиера, цинирана от в. "24 часа" по повод флотилията, че “война не ни трябва”. По думите му предложението на Румъния за единен флот в Черно море е предложение за съвместни действия между различните държави и трябва да се види какво точно е това предложение.

„Не срещу Русия, много ясно трябва да се знае и да се каже, че война с Русия е невъзможна, според мен дори в най-болните амбиции на някои политици. Това няма как да се случи”, каза той. И добави: „Война между НАТО и Русия е невъзможна. Няма как да се случи, защото това значи унищожаване на света. Никой не е толкова луд".

По думите му за България е актуална фразата "Винаги с Европейския съюз, но никога срещу Русия". 

Единствено ген. Атанас Атанасов от ДСБ/РБ отказа да говори и за единия, и за другия сюжет с аргумента, не няма никаква достоверна информация и по двете теми.

"Нямам информация, но се надявам българската дипломация, която досега се справя добре в отношенията с Турция, да си свърши и този път работата, ако зрее проблем", заяви той.

От ГЕРБ и останалите формации засега си мълчат и по двете теми.