Тази година икономическият растеж в България ще бъде 2,5-3%, но на страната са необходими поне 5 процента на година, за да спрем изтичането на хора от държавата. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ тази сутрин.

Според него е особено плашещ фактът, че през 2015 година е регистрирана най-високата емиграция от страната за последните години. 

"Това е показателно, че нещата не вървят съвсем добре в икономиката", посочи Дянков.

Според него в момента е изключително важно правителството да се фокусира върху провеждането на политики за регионите и че определено Северна България изостава много спрямо Южна България.

"Ако това правителство не направи повече за изграждането на магистрала "Хемус", то няма да е успешно. Необходими са и конкретни полики за развитие на икономиките на Плевен и Велико Търново", обясни още бившият финансов министър.

Според Дянков в момента Европа е в тежка криза именно заради регионалните неравенства.

"Възходът на Доналд Тръмп, голямата опасност от Брекзит и случващото се в Полша и Унгария е резултат именно от това, че вече има политици, които говорят за този проблем. Истината е, че има много хора, които не виждат никакви позитиви за себе си от интеграцията", категоричен е той.

Според него в Лондон хората печелят от Евросъюза, но не така стоят нещата за хората в Бирмингам и другите по-неразвити в икономическо отношение региони на Великобритания.

"Същото е и ако сравняваме София с Видин и Лом. За едни хора ЕС дава повече възможности за бизнес, пътувания, да учат, но да други региони като Северозапада ефектът е в напускане на младите и образовани хора и обезлюдяване", посочи Дянков.

Според него в крайна сметка няма да се стигне до Брекзит, но определено моделът за разпределение на средствата от еврофондовете трябва да се промени в посока на повече справедливост за хората.

"Всеки европеец трябва да усеща позитивите, които Европа носи", каза още финансистът.

Дянков обясни и че в момента България има сериозен проблем с удвояването на външния дълг на държавата през последните три години.

"Голяма част от проблема дойде заради парите, които държавата плати покрай фалита на КТБ, а до този проблем се стигна заради лошите регулации на БНБ", обясни бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Според него през последните 7-8 години преди фалита на банката е било ясно, че тя се превръща в проблем.

"КТБ можеше да бъде спасена, но трябваше да се действа преди да се говори. Това бе голямата грешка по време на управлението на Орешарски", каза Дянков.

Той припомни как през 2010 година е предприел на два пъти изтегляния на по няколко стотин милиона лева от КТБ, но и тогава държавата е можела да направи повече.

"Говорих още тогава с ръководството на централната банка, че КТБ може да се превърне в общонационален проблем, но от тях не срещнах разбиране. Трябваше да чистим банковата система, но това е работа на БНБ, а не на финансовото министерство", посочи Дянков.

Бившият министър коментира и кандидатпрезидентската кампания в САЩ.

"Никой не очакваше, че Тръмп ще стигне толкова далеч. За Европа и за България е по-добре, ако Хилъри Клинтън влезе в Белия дом. Като държавен секретар тя е идвала у нас и като цяло има положително отношение към Източна Европа", добави той.