Голямата изненада в началото на изборите за Европарламент е класирането на трето място на националистите в Холандия, въпреки че месеци наред оглавяваха прогнозите, предаде Евронюз. На първо място е Християндемократическия съюз, следван от Демократи 66. 

Герт Вилдерс, един от най-известните лидери на ксенофобска и евроскептична партия, взе само 12.7 на сто от гласовете. Този краен националист направи сайт в Холандия, на който да се отправят оплаквания от българи и румънци в страната. И се наложи Евросъюзът да го обяви за дискриминационен. Русият вожд не веднъж обяви, че ако зависи от него ще изключи от ЕС България и Румъния. Очевидно сега още по-малко ще зависи каквото и да било от него в Европарламента.

С обявените резултати всички прогнози, че на тези избори Европа ще бъде залята от националистическа вълна, поне в началото не се оправдават. Данните са от екзит полове, а окончателно ще бъдат обявени в неделя вечер. Според някои проучвания холандските националисти дори могат да паднат на четвърто място.

В четвъртък започнаха да гласуват холандците и британците. Нидерлания ще избере 26 евродепутата, а Великобритания - 71. Партията на независимостта на Найджъл Фараж водеше в прогнозите, които отреждаха едва трето място на управляващите консерватори на Дейвид Камерън. Но, за разлика от Холандия, на Острова няма да съобщят никакви резултати до неделя вечер.

Общо 400 милиона европейци имат право на глас. В петък пред урните ще застанат гражданите на Ирландия. Чехия гласува на 23 и 24 май. В събота – Латвия, Малта, Словакия и отвъдморските територии на Франция. България и всички останали държави-членки гласуват на 25 май.