АТИНА - Девет месеца след повторните парламентарни избори през 2015 г., на които СИРИЗА се утвърди като водеща политическа сила в Гърция, правителството на Алексис Ципрас е изправено пред първия протест срещу прилаганата от него политика.

Демонстрацията с централен лозунг „Подайте оставка” е насрочена за 18:30 днес на площада пред гръцкия парламент. Зад нея не стоят партии или синдикални организации, а загрижени за бъдещето на Гърция граждани, които подкрепят различни опозиционни политически сили. Сред организаторите му се намират много от хората, които инициираха големите протести в подкрепа на положителния вот на референдума миналото лято. Тогава участниците в тях застанаха твърдо зад избора си – „Оставаме в Европа”.

Както и през седмицата преди критичния референдум през юли миналата година, така и днешният протест бе „свикан” чрез Facebook, като до момента интерес и участие в него са заявили над 29 000 души.

На страницата на събитието са изложени исканията на спонтанно възникналото движение: промяна на водената политика, реформи, драстично намаление на ДДС и на нововъведените преки и косвени данъци, драстично намаление на държавните разходи.

Протестиращите се обявяват срещу популизма, клиентелизма, манипулирането на медиите и произтичащата от класовото разделение от страна на крайноляво-дясното правителство стигматизация на гръцкото общество.

„Мястото на страната ни в Еврозоната не подлежи на никакви дискусии и икономиката трябва да премине най-после във фаза на развитие. Дойде времето всички гърци да се обединим срещу стария партиен модел, който ни доведе до днешното трагично икономическо състояние и въпреки това при правителството на СИРИЗА и Независимите гърци този модел е по-силен от всякога.

Не се самозаблуждаваме, че ще ни чуят и ще напуснат толкова лесно креслата си, които толкова обичат. Но нека най-после разберат, че гръцкият народ вече не е с тях”, се посочва в описанието на протеста.

Такъв ще има също в Солун от 20:00 часа пред Бялата кула. Демонстрации ще има и в други големи градове.

Очаквано, организирането на протестите предизвика остри реакции от страна на гръцките управляващи. Пръв пое щафетата министърът на образованието Никос Филис, който заяви, че конкретната демонстрация се намира „на границата да наруши конституцията”. Последваха порой от изявления на депутати от СИРИЗА. Те обвиниха основната опозиционна партия Нова демокрация, която от месеци води класацията на гръцките партии, че организира протестите. Според тях „сините” целят да съборят правителството и да дестабилизират страната. „Войната” на поддръжниците на СИРИЗА срещу противниците на политиката на правителството се води също в социалните мрежи.

Една от най-показателните и най-високопоставени реакции срещу протеста дойде в навечерието му от страна на правителствения говорител Олга Геровасили. Тя заяви, че „в настоящата ситуация искането за оставка на кабинета не съответства на нуждите на гръцкото общество и в действителност е настроено враждебно към страната”.

Снимката от протестите на СИРИЗА, която бе припомнена на управляващите.

В отговор от опозицията припомниха организираните от СИРИЗА протести срещу предишното правителство на Нова демокрация и ПАСОК. По време на гласуването на поредния пакет бюджетни мерки депутатите от тогавашната опозиция излязоха пред намиращите се пред парламента протестиращи, вдигнаха юмруци и голям транспарант с призива: „Унищожавате страната. Махнете се сега”.

Министърът на вътрешните работи Панайотис Курублис се обяви в подкрепа на „демократичното право на всеки гражданин да протестира мирно и по какъвто начин избере сам”, но допълни, че протестът е едно нещо, а искането „да бъде прекъсната волята на народа СИРИЗА и Независимите гърци да управляват страната в продължение на четири години” е друго.

Паралелно с това стана ясно, че анархисти организират контрапротест по същото време в центъра на Атина. Със съобщение в известен за връзките си с това пространство сайт „Анархистите-Комунисти” призоваха за участие в тяхната демонстрация, която ще се състои също на площад Синтагма от 19:00 ч. Те посочват, че целят да защитят пространството, на което в продължение на 6 години „се борихме срещу защитниците на политиките на меморандумите (за финансова помощ – б.а.) и на техните чираци”. „Улиците принадлежат на борещите се и въстанали хора, а не на доносниците и лакеите”, подчертават анархистите.

Техният жест към правителството не остана без коментар от Нова демокрация. От партията изразиха удивлението си, че „за пръв път в световната история анархисти обявяват митинг в подкрепа на правителството”. В същото време „сините” посочиха, че правителството носи цялата отговорност за сигурността на гражданите от движението „Подайте оставка” на днешния протест.