Министърът на туризма Николина Ангелкова получи наградата "Личност на туризма на Балканите за 2015 г. и министър с особен принос за развитието на сектора" от Балканския алианс на хотелските организации.  Това стана на церемония в Черна гора в рамките на Конференцията на междурегионалното сътрудничество Destination as a Brand, съобщават от пресслужбата на подопечното ѝ ведомство.

Оттам уточняват, че наградата си Ангелкова получила от министъра на устойчивото развитие и туризма на Черна гора Бранимир Гвозденович.

"Балканите имат всички природни и културни дадености да се превърнат в една от най-посещаваните туристически дестинации и това зависи от общата ни работа на представителите на държавата и бизнеса", каза министър Ангелкова по време на откриването на конференцията.

Според нея в днешния глобализиран свят е важно да се задълбочи сътрудничеството, за да бъдем конкурентни на световния туристически пазар.

"Подобни събития са важни, защото заздравяват връзките и слагат началото на нови партньорства", добави тя. 

По-рано Ангелкова и Гвозденович подписаха споразумение за сътрудничество в областта на туризма между България и Черна гора. Една от целите, заложени в документа, е задълбочаване на контактите и развитието на двустранните туристически връзки.

Според данните на НСИ за първите четири месеца на 2016 г. около 2000 черногорски туристи са били в страната ни, а пътувалите българи до Черна гора за същия период са над 1200 души. 

Напоследък около министър Ангелкова има изобилие от новини.

Преди два дни тя се похвали, че е привлякла холивудските звезди Самюъл Джаксън и Гари Олдман да популяризират България като туристическа дестинация.

В официалния си профил във фейсбук Ангелкова разказа, че се е срещнала със Самюъл Джаксън, няколко дни, след като актьорът е публикувал свои снимки от престоя си в София, двамата разговаряли за впечатленията му от България. Министърката се срещнала и с Гари Олдман.

Тя публикува и свои снимки с двамата актьори.