ДПС депутатът Делян Пеевски, за когото премиерът Бойко Борисов обяви, че напуска страната, вчера е внесъл в деловодството на Народното събрание декларация, че е придобил нова компания.

Съгласно изискванията на чл. 12, точка 3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси народният представител е обявил, че е придобил 100 процента от компания, наречена PROOF METHOD MARKETING (името може да се преведе като "Доказан маркетингов метод").

Както и при другите декларации, подавани от Пеевски, за това дружество липсва каквато и да е друга информация - юрисдикция, адрес на управление, вид на компанията.

В българския Търговски регистър няма фирма с такова име, което показва, че новата собственост на ДПС депутата е извън пределите на страната. Каква е ролята ѝ в бизнесимперията не е ясно.

Преди броени дни отиващият си Пеевски придоби пълен контрол над веригата за битова техника и електроника "Техномаркет България". Справка в Търговския регистър показа, че на проведено на 30 май извънредно общо събрание е назначено ново ръководство на веригата. Начело застава Рангел Генчев, директор "Финанси и контрол" в завода за консумативи за цигарената индустрия "Юрий Гагарин", където депутатът държеше значителен дял.

ПЕЕВСКИ ЗАВЛАДЯ "ТЕХНОМАРКЕТ"

В борда на директорите влизат още 78-годишният Александър Георгиев, който през последните месеци беше назначен за управител на всички притежавани от бизнесмена дружества, както и адвокатът Гено Андреев, който е в една кантора с близкия до Пеевски адв. Александър Ангелов. Гено Андреев е избран и за председател на съвета на директорите.

От предишното ръководство на "Техномаркет" в съвета на директорите остават Евгений Гълъбов, който запазва позицията си на втори изпълнителен директор и представляващ дружеството, както и Цветан Фидански.

От документите, представени в Търговския регистър става ясно, че притежаваната от Пеевски компания "НСН Инвестмънт" вече е собственик на 72,65% от капитала на "Техномаркет България". Другите акции се държат от финансираното от фалиралата Корпоративна търговска банка лихтенщайнско дружество Domtech Holding  (15,15%) и от един от основателите на "Техномаркет" - Николай Китов (12,20%).

Китов в момента е под домашен арест по дело за данъчни престъпления в Италия.

И МЕДИИТЕ НА ПЕЕВСКИ ПОЕХА КЪМ ДУБАЙ

Напоследък имуществените новини около Пеевски определено сочат към Близкия изток. След като неговата основна компания НСН Инвестмънт стана собственост на дубайската му офшорка Интръст Лимитед, в активите на фирмата се вляха цял куп печатни издания и разпространителска компания.

От представените в Агенцията по вписвания документи се вижда, че на проведено на 31 май общо събрание на акционерите на "Нова българска медийна група" е взето решение да бъдат продадени на НСН инвестмънт шест дъщерни фирми - ЕООД-тата "Телеграф", "Монитор", "Политика Днес", "Пресмаркет", "Компакт Меридиан" и "Експрес БГ".

Преди дни и собствеността в най-голямата печатница у нас бе прехвърлена от фирма на Венелина Гочева на дружество, свързвано с Пеевски.