Как реагираха мюсюлманите в социалните мрежи след масовото убийство в гей клуб в Орландо, извършено от Омар Матин, мюсюлманин хомофоб, който обяви и принадлежност към Даеш (Ислямска държава)?

Със съпричастност, с извинения, с желание за помощ. Някои обаче възроптаха срещу това, че след всеки атентат или убийство, дело на мюсюлманин, трябва да се извиняват заради религията си.

"Аз съм гей и съм мюсюлманин. Искам да кажа на ЛГБТ общността, че стрелецът от Орландо не може да сломи моята вяра като мюсюлманин", пише един от потребителите в туитър. 

I'm gay and Muslim. I want to tell the LGBT community that the Orlando shooter doesn't reflect my faith as a MuslimImage copyright
 

Туит на @rafat:

"Като американски мюсюлманин в месеца на Рамадана ми е трудно да разбера. Мога само да каже, че стоим зад ЛГБТ общността, така както и тя ни е подкрепяла." 

По подобен начин реагира и друг мюсюлманин в туитър - @WajahatAli:

"Като американски мюсюлманин заставам в подкрепа на нашите братя и сестри от ЛГБТ общността. Кажете ми как мога да помогна".

 

They wont show this image on the news
Социалните мрежи се изпълниха със снимки на мюсюлмани, които декларират принадлежност и най-вече подкрепа за хомосексуалните. 
Image copyrightПоявиха се множество хаштагове, които гласяха #Невмоето име или #Немоятислям -  #NotInMyName and #NotmyIslam. Така мюсюлманите обявиха позицията си към трагедията.
As a Muslim, I strongly condemn #OrlandoShooting, & all discrimintaion against LGBTQ human brothers and sistersImage copyright@KENANRAHMANI/TWITTER
#Orlando #USA #NotInMyNameImage copyright

"Отвратителният престъпник, който извърши това, не представлява исляма или американската мюсюлманска общност", каза Уилфредо амр Руиз от Съвета за американо-ислямски връзки във Флодира. Оттам са организирали дарявене на кръв във всички щати, както и са започнали да събират дарения за семействата и близките на пострадалите.

Muslims United for victims of Pulse Shooting
Надписът гласи: Мюсюлманите обединени за жертвите от стрелбата в "Пулс".
Image .COM

Една снимка стана особено популярна в социалните мрежи - на мюсюлманин, който дарява кръв за пострадалите. Махмуз ел Авади стана кръводарител часове след като 49 души бяха убити, но още 53-ма бяха ранени. Неговият пост беше споделен над 100 хил. пъти.

"Да, дарих кръв, въпреки че не мога да ям и да пия, защото сме в свещения месец Рамадан. Така постъпиха и стотици други мюсюлмани, които дариха кръв за Орландо", написа той.

И още: "Да, ядосан съм за това, което се случи и за всички погубени животи. Тъжен съм, гневен и бесен, че един луд, който твърди, че е мюсюлманин, извърши срамно нещо. Да, нашата кръв изглежда по едни и същи начин, така че отидете и дарете кръв, защото нашите американски съграждани да ранени".

Някои хора обаче реагират на натиска, упражняван върху мюсюлманите да се извиняват заради деянията на човек от тяхната религия.

@ClarkKent2215 пише: "Мисля, че ние, мюсюлманите, сме единствените, които след всяка атака трябва да влизаме в туитър и да се извиняваме за нещо, което не сме направили".

@TheKhadegaMo добавя: "Няма да се извинявам. Тероризмът не познава религия и насилието няма място в Исляма. И добавя хаштага #NotInMyname ("Не в моето име")."