Бележка на Клуб Z:
Не само в България туризмът може да пострада от организираната престъпност. Подобна е ситуацията и в друга балканска страна - Черна гора. Поне това става ясно от статия на британския вестник "Гардиън", която препечатваме изцяло. Тя е публикувана на 13 юни 2016 г. - пет дни след смъртоносната престрелка на Слънчев бряг, в резултат на която за живота си се бори Димитър Желязков - Митьо Очите. До този момент в електронното издание на "Гардиън" няма и дума за тази случка, нито каквото и да било за престъпност по българското Черноморие. Едва ли можем да заподозрем едно от водещите световни издания в пристрастия към страната ни за сметка на Черна гора.

Живописната стара част на Котор и заобикалящите го скалисти планини, спускащи се право към дългия залив, му спечелиха първото място сред градовете в предаването Lonely Planet’s Best in Travel тази година.

Но адриатическата идилия на сенчестите варовикови алеи и внушителните барокови църкви бе помрачена от серия въоръжени сблъсъци между престъпни групировки, което принуди правителството да изпрати полицейски отряди за борба срещу тероризма, за да успокоят положението и да "усмирят" града.

За три месеца станаха 6 инцидента, включително престрелки и убийство според новинарската мрежа Balkan Insight.

Туристите, посещаващи Черна гора, рядко се натъкват на неприятности и от Министерството на туризма заявиха пред "Гардиън", че Котор е напълно безопасен за чуждестранните посетители, които миналата година са били 1,5 милиона души.

Но насилието доведе до сериозни притеснения във връзка с ширещата се организирана престъпност и корупция, които се спотайват зад гърба на нарастващата репутация на Черна гора като туристическа дестинация.

"Няколко инцидента в Котор за кратък период от време развалиха впечатлението, предизвикаха съмнения и дори накараха някои хора да смятат, че не са в безопасност в този град", каза вътрешният министър Горан Данилович.

"Наредих бързо да бъдат взети по-нататъшни стъпки, за да се почувстват както гражданите, така и туристите по-сигурни, а извършителите на престъпления да бъдат изправени пред съда. Изправени сме пред предизвикателства в битката с организираната престъпност."

Последният инцидент бе престрелка на 3 юни. Твърди се, че тя е била между съперничещи наркобанди, действащи в Котор.

През април бе убит човек, за когото се предполагаше, че е свързан с наркобандити. В миналото градът бе свързван с такива групировки, като се твърдеше, че най-много пари даава знаменитият наркобарон Дарко Шарич. Един от главните му съдружници бе застрелян на централния площад през 2010 г.

Организираните престъпни кръгове в Черна гора забогатяха и станаха силни по време на войните в Югославия през 90-те г. на ХХ век, бандите, замесети в трафика на кокаин и прането на пари, са особено активни в Котор. Престъпните групировки действаха в някои случаи с благоволението на официални представители и държавните институции според "Манс" - черногорска неправителствена организация, фокусирана върху организираната престъпност и корупцията, които според нея са "Най-големите проблеми" в страната.

Докато ситуацията в града е спокойна с по-голямо от обикновеното полицейско присъствие, директорът на Туристическата организация на Котор заявява, че е обезпокоен заради възможния ефект върху местната икономика.

"Трябва да се притесняваме и трябва да  спасим града от всякакви форми на престъпни дейности", каза Мирза Кърчич. "През последните няколко години наблюдаваме увеличен наркотрафик."

Въпреки това той настоява, че Черна гора е сигурна както и всяка друга страна в региона и че единствените проблеми, пред които са били изправени миналата година 500 000-те туристи, са били дребни инциденти като джебчийство. Тази гледна точка се споделя и от други в туристическата индустрия.

"Въпреки че имаше някои неприятни проблеми, както във всяка друга страна винаги ще има някакви местни сблъсъци. Това се случва и в Западна Европа и САЩ", заяви Оливър Корлет - изпълнителен директор на курорта Порто Монтенегро край Котор.

Туристическият сектор в Черна гора се очаква да бъде един от трите най-бързо развиващи се в света през следващото десетилетие според Световния съвет за туризъм и пътувания (ССТП). Страната ще се възползва максимално от своите живописни крайбрежни градове, прекрасно планинско крайбрежие и скалиста вътрешна част.

След като обяви независимост от съюза си със Сърбия през 2006 г., страната с население едва 622 000 души стана любима дестинации на неорганизираните туристи и европейските богаташи.

Милиардерът Нат Ротшилд ритежава дял в курортаа Порто Монтенегро и отпразнува 40-ия си рожден ден там с гости, сред които британския политик Питър Манделсън, тенисиста Новак Джокович и руския олигарх Олег Дерипаска - друг акционер в курорта.

Развитието на черна гора я поставя на челна позиция да стане следващата страна членка на ЕС, някъде след 2020 г. Но организираната престъпност и корупцията остават препъникамък за влизането, както признава Данилович, който казва, че прилагането на закона в миналото е било "неадекватно".

Любомир Филипович - доскоро зам.-кмет на съседния град Будва, заяви, че се страхува, че войната в Котор ще създаде впечатлението, че Черна гора е несигурно място и ще затрудни процеса на присъединяването й към ЕС.

"Има огромен проблем с организираната престъпност", заяви дипломат от страна от ЕС, като изтъкна, че връзките между семействата в затвореното черногорско общество "правят трудно отгатването кой възел трябва да се .развърже първи", въпреки напредъка напоследък в борбата срещу корупцията по високите етажи.

"Но аз не смятам, че много ги е грижа, ако туристите не са заплашени или нападани", допълни диплромаатът, който не пожела да бъде назован.

-----

* Авторът е журналист на свободна практика, специалист по Централна и Източна Европа.