Депутатът и безнесмен от ДПС Делян Пеевски вече упражнява пълен контрол над веригата за битова техника и електроника "Техномаркет България", показва справка в Търговския регистър. От нея става ясно, че на проведено на 30 май извънредно общо събрание е назначено ново ръководство на веригата. Начело застава Рангел Генчев, директор "Финанси и контрол" в завода за консумативи за цигарената индустрия "Юрий Гагарин", където депутатът държеше значителен дял.

ПЕЕВСКИ ПРОДАЛ ДЕЛА СИ В ЮРИЙ ГАГАРИН НА СВЪРЗАНА ФИРМА

В борда на директорите влизат още 78-годишният Александър Георгиев, който през последните месеци беше назначен за управител на всички притежавани от бизнесмена дружества, както и адвокатът Гено Андреев, който е в една кантора с близкия до Пеевски адв. Александър Ангелов. Гено Андреев е избран и за председател на съвета на директорите.

От предишното ръководство на "Техномаркет" в съвета на директорите остават Евгений Гълъбов, който запазва позицията си на втори изпълнителен директор и представляващ дружеството, както и Цветан Фидански.

От документите, представени в Търговския регистър става ясно, че притежаваната от Пеевски компания "НСН Инвестмънт" вече е собственик на 72,65% от капитала на "Техномаркет България". Другите акции се държат от финансираното от фалиралата Корпоративна търговска банка лихтенщайнско дружество Domtech Holding  (15,15%) и от един от основателите на "Техномаркет" - Николай Китов (12,20%). Китов в момента е под домашен арест по дело за данъчни престъпления в Италия.

ПЕЕВСКИ ПРЕХВЪРЛИ И ТЕХНОМАРКЕТ НА ОФШОРКАТА СИ В ДУБАЙ

През есента на м.г. синдиците на КТБ безуспешно се опитаха да продадат дела на Domtech Holding. Сега евентуалната продажба на к упувач, различен от Пеевски, ще стане по-трудна, защото на проведеното на 30 май събрание на акционерите са приети промени в устава, според които важни решения като увеличаване и намаляване на капитала на дружеството, промени в неговия устав, както и назначаване и освобождаване на изпълнителните директори, се вземат само с мнозинство от 2/3 от регистрирания капитал.

В началото на годината компанията НСН инвестмънт поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие до 50% от Техномаркет България, което беше одобрено. Тогава компанията придоби дяловете на бизнесмена от италиански произход Едоардо Миролио. В последствие НСН явно е купила и дяловете на Евгений Гълъбов (11,15%) и Ангел Велев (11,50%).

ПЕЕВСКИ КУПУВА ТЕХНОМАРКЕТ