СИМОНА РУСЕВА
БЕРЛИН – Бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмид (95) покани снощи на по цигара кандидата на социалдемократите за шеф на Европейската комисия Мартин Шулц (58).

Всъщност с поканата си  един от най-уважаваните политици в Германия, макар и бивш, но все още с голямо влияние,  Шмид даде рамо на съпартиеца си на евровота в неделя.

Срещата се състоя в скромния кабинет на Шмид на 6-ия етаж в издателството на неговия влиятелен седмичник “Ди Цайт” в Хамбург.

Преди седмица Шмид обвини ЕС в мегаломания и призова Европейския парламент да се вдигне на бунт срещу Европейската комисия. Еврокомисарите и понятие си нямали от външна политика.“Не е мания за величие, но твърде често ЕС не прави това, което хората очакват. Много европейски граждани са с впечатлението, че ние живеем за сметка на бъдещите поколения и това трябва да се промени”, каза след срещата Шулц.

Шмид пък го обяви за най-добрия кандидат начело на ЕК и призова германците масово да се отправят към урните. Ексканцлерът не останал обиден, че макар и поканен по на цигара, Шулц отказал да запали. Докато Шмид пуши от 80 години, Шулц загасил последната си цигара преди 22 години. Алкохол пък не близвал от 1980 г.

Тогава той бил на 24 години. Мечтаел за футболна кариера, но при тренировка си наранил коляното. Това сложило край на мечтата му да стане професионален състезател. Започнал да дави мъката си в алкохол. Обожавал обаче книгите и станал книжар. Тъй като често ходел на работа пиян, бил уволнен. Загубил работата си, той не можел да се издържа. През юни 1980 г. се обърнал за финансова помощ към по-големия си брат, който бил лекар. Той пък му отвърнал: “Не ме търси, докато не престанеш да се наливаш!”

“Така брат ми ме спаси. Животът ми се обърна. От този период ми остана само любовта към книгите”, признава сега Мартин Шулц.

Победил порока си, на 31 години той става кмет на град Вюрселен край Аахен – най-младият градоначалник в 18-милионната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

От 1994 г. неизменно е евродепутат, а през януари 2012 г. е избран за  председател на Европейския парламент. Той владее перфектно английски, френски и холандски.

Дали ще достигне и върха в кариерата си – председател на Еврокомисията, ще решат избирателите на евровота.

Негов сериозен конкурент е бившият премиер на Люксембург Жанк-Клод Юнкер, кандидатът на ЕНП за председател на ЕК. На него пък рамо му даде друг бивши германски канцлер (1982 – 1998 г.) – християндемокрлатът Хелмут Кол (84 г. ), който наскоро го покани в дома си в Лудвигсхафен. Попитан какво му пожелава, Кол отговари: “Надявам се моят приятел Жан-Клод Юнкер да излезе победител от изборите в името на нашата кауза и точно той да оглави Европейската комисия.”

Жан-Клод Юнкер е при Хелмут Кол в дома му в Лудвигсхафен. Двамата са в градината, където е поставен сегмент от Берлинската стена, подарък на канцлера обединител от в. “Билд” Кол вече се придвижва с инвалидна количка.

В момента се вихри дискусия дали победителят в изборите – Юнкер от десницата или социалдемократът Шулц, автоматично трябва да заеме поста председател на ЕК. Досега лидерите на  държавите от ЕС определяха шефа на ЕК, въпросът не бе внасян за дебат и гласуване в Европарламента.

Този път ще бъде спазена буквата на Лисабонският договор. В него е записано, че изхождайки от изборните резултати (за Европарламент – бел. ред.), държавните и правителствените ръководители предлагат кандидат за поста председател на ЕК. След това Европейският парламент избира кандидата.  Ако той не получи мнозинство, европейските лидери трябва да посочат друг. 

Това е теоретична възможност. На практика въпросът се решава съобразно изхода от евровота. Победителят – десницата (Европейската народна партия) или левицата (Партията на европейските социалисти), ще има най-много депутати в Европейския парламент. Те във всички случаи ще подкрепят решението на своите лидери.

Кой ще оглави ЕК – Мартин Шулц или Жан-Клод Юнкер, ще стане известно след отварянето на урните късно вечерта на 25 май.