Кой ще спечели изборите за евродепутати на 25 май зависи от избирателната активност, прогнозират от „Галъп“. При повече гласували ще спечели ГЕРБ, при по-малко – БСП. 

Анализът на социолозите показва, че между 2,23 млн. и 2,73 млн. българи ще участват в изборите в неделя. Партията на Бойко Борисов имала по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждали активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да надделее над БСП зависи от степента на мобилизация на привържениците на Борисов.

Прогнозата на „Галъп“ е, че БСП ще получи на евровота между 590 000 и 690 000 гласа, а ГЕРБ – между 550 000 и 650 000 гласа. При подобно стечение на обстоятелствата този брой бюлетини гарантира и за двете партии по 5-6 места в Европейския парламент. Прогнозата е направена при очаквана активност на избирателите 35-40%.

ДПС твърдо ще спечели третото място, казват още от „Галъп“. Около 400 000 гласа са гарантирани за партията на Лютви Местан, като отново в зависимост от активността местата, които може да спечели са три или четири. 
Четвъртото място се очаква да е за „България без цензура“ и коалиционните й партньори. Предвижданията на „Галъп“ са за около 200 000 гласа и 1 или 2 мандата в ЕП. 

Според изследването това са четирите партии, които въобще ще имат свои представители в Брюксел. Уточнението е, че това ще се случи, „ако тенденциите се запазят“. Според изчисленията на „Галъп“ тежестта на един депутатски мандат ще е около 150 000 гласа.

Все пак някакъв шанс да прескочат бариерата от 5,88 процента имат още два политически субекта – АБВ и Реформаторският блок. Това можело да се случи само при пълна мобилизация на електоратите им. Към момента и двете формации могат да разчитат на по около 100 000 бюлетини в урните. 

Без никакви шансове за Европарламента са двете националистически партии „Атака“ и НФСБ. Гласовете за тях ще са под сто хиляди.