Над 10 души са задържани заради стрелбата снощи в курортния комплекс "Слънчев бряг", по време на която бе прострелян Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Това каза на пресконференция в Бургас директорът на ОД на МВР в града старши комисар Калоян Калоянов. На брифинга бяха също апелативният прокурор Любомир Петров и окръжният Калина Чапкънова.

ФИНАЛНО: СЪСТОЯНИЕТО НА МИТЬО ОЧИТЕ Е НЕСЪВМЕСТИМО С ЖИВОТА

Арестите продължават. Установява се кой каква съпричастност има към инцидента. Иззети са и записи от камери за видеонаблюдение.

На мястото са намерени 30 гилзи, нож и три пистолета. Едно от оръжията е газов пистолет, второто е законно притежавано, а третото е "Макаров" без номера. Пистолетът "Макаров" е намерен до тялото на убития в престрелката. Това е Александър Алексиев на 46 години, охранител на Желязков. Според Калоянов най-вероятно смъртта е причинена с едно от намерените оръжия. Това обаче тепърва ще се изяснява с назначената балистична експертиза.

Любомир Петров каза, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за убийството на Алексиев и за опита за убийство на 42-годишния Желязков и Николай Маринов - Кольо Магарето. Освен за убийството и опита за убийство се извършва разследване и за хулигански действия с особена дързост.

Любомир Петров съобщи че е разпоредил проверка по реда на надзора за законността относно дейността на МВР по издаване на разрешителни за носене на оръжие. Целта на проверката е да установи дали са налице случаи, при които са давани подобни разрешителни на криминално проявени лица извършващи охранителна дейност.

"Потвърждава се версията, че конфликтът снощи е възникнал заради места за паркиране", каза още Калоянов.

Това не е първото спречкване между двете групи. Наскоро е имало подобно такова, а вчера е бил нанесен побой на приближен на Желязков. Поредният побой е допринесъл за нагнетяване на ситуацията.

Междувременно от бургаската болница съобщиха, че Желязков е опериран отново, след като състоянието му се е влошило. През нощта лекарите го подложиха на интервенция, която продължи осем часа.