203 998,80 лв. - точно толкова трябва платите, за да станете собственик на един от автомобилите на италианския президент Джорджо Наполитано. Става дума за бронирана Lancia Thema, цвят тъмносин металик с много готиното име Blu Canaletto, регистрирана през февруари 2013 г. и навъртяла по-малко от 4000 километра. Под предния ѝ капак се мъдри колосален 6,4-литров V8 двигател HEMI на Chrysler с мощност от 469 конски сили. Логото на президентската институция е гравирано с лазер върху черните кожени седалки.

Под предния капак се крие 6,4-литров V8 с 469 конски сили.

Звярът се продава на сайта на един от най-големите български търговци на употребявани луксозни коли, но същият е обявен и на страниците на няколко италиански автотърговци. Натъпкан е с всички екстри - автоматик, програми за стабилност, LED-фарове, сателитна навигация, 8 въздушни възглавници, контрол за налягането на гумите, че дори и старт-стоп система за пестене на гориво. Има и двутонална сирена.

Горепосочената Lancia Thema в действителност е ребрандиран Chrysler 300C, който носи емблемата на легендарния италиански автопризводител и визуално има малки разлики в предната престилка и фаровете за мъгла. След като FIAT купи американския Chrysler, спря собственото производство на Lanca и започна да продава в Европа колите си с италиански емблеми за да пести разходи за развитие на нови модели. Нещо, което никак не се харесва на традиционните почитатели на Lancia. А президентът вероятно Наполитано явно предпочита да се вози на служебната Lancia Thesis, след като темата е навъртяла толкова малко километри за година.

Ланчата на практика е Chrysler 300C с емблеми на италианската марка.

Президентската лимузина е бронирана до степен BR6, което означава, че издържа без проблем 3 попадения с автоматична пушка натовски калибър 7,62х51 мм от разстояние 10 метра.

Бронировката е до ниво BR6, което качва теглото на колата над 3 тона.

В действителност 200 хилядарки не са никак много за толкова нов брониран автомобил, който на всичко отгоре има и историческа стойност. Според обявите в италианските сайтове цената му като нов е 350 000 евро. Далавера!

Може би се чудите защо защо се продава точно президентски автомобил? Новото италианско правителство начело с Матео Ренци през февруари започна мащабна разпродажба на луксозни държавни коли, включително и чрез eBay, за да събере пари и свие държавните разходи.