Пламен Орешарски няма да пътува в Рим днес, съобщи късно снощи правителствената информационна служба. Италианският премиер Матео Ренци е отменил в последния момент срещата с българския си колега. Според bTV нашата страна е била осведомена късно в сряда вечерта – нещо странно за международния протокол.

Срещата беше насрочена за 11 ч. днес, а повечето коментари в медиите са, че се отлага заради предстоящите избори в Европа.  Все пак се очаква Орешарски да се срещне с Ренци на 28 май, когато има планирана аудиенция при папа Франциск.
Орешарски трябваше да бъде придружаван от външния министър Кристиан Вигенин, представители на държавната администрация и бизнеса, както и журналисти.
Сега делегацията ще бъде ръководена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева", съобщиха от Министерския съвет.

Очакваше се българският премиер и италианският му колега, който е от Демократическата партия, да обсъдят санкции към Русия и да изразят обща подкрепа към левите евролидери няколко дни преди вота в неделя.
Посещението на Пламен Орешарски в Рим щеше да е едва третата му официална визита след тези в Румъния и Хърватия.