Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За мен е привилегия да се обърна към вас днес като президент на България. Чест е да говоря тук, в самото сърце на европейската демокрация. Аз съм горд про-европейски президент на про-европейска нация. Ние, българите, сме горди с това, че сме опора на стабилността и двигател на позитивната промяна в Югоизточна Европа. Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна.

Днес обаче мирът и свободата са поставени на изпитание, изложени са на конфронтация. Ние сме свидетели на най-лошата среда на сигурност от края на Втората световна война. Виждаме фундаментални различия между световни и регионални сили. Националните граници и международните принципи са поставени под въпрос. Свидетели сме на много по-усложнена международна система, в която световните и регионални институции и сили не могат да предотвратят и да разрешат рекордния брой конфликти. Войната и терорът преобладават в много региони. Държави и институции се разпадат. Днес в Европа разбираме, че това, което става в Близкия Изток или в Африка, директно засяга нашия живот. Днес границите се възстановяват. Същото поколение, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в самото сърце на Европа.

Да, светът днес не е балансиран и намирането на нов баланс ще отнеме време. Наблюдаваме нестабилни региони, несигурни граници и притеснени граждани. Тероризмът е във възход. Във всеки един момент, където и да било по света, може да има терористична заплаха. Никой не е застрахован и никой не е сигурен. Днес влиянието в света се трансформира и променя.

На Конференцията по сигурността в Мюнхен руският министър-председател говори за времето на Първата Студена война и Новата Студена война, пред която сме изправени. Надявам се, че не сме се запътили към Нова Студена война.

Не сме в период на нова Студена война, а по-скоро сме в период на „Студен мир“.

Преди две години на Конференцията по сигурността в Мюнхен отбелязах, че Европа е навлязла в нов период. Украинската криза промени правилата на играта. Навлязохме в нова фаза на развитие, която аз наричам времето на Студения мир. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото наблюдаваме конфронтация и методи от времето на Студената война – пропагандни войни, кибератаки, прокси и хибридни войни. А някои страни „изстинаха“, дестабилизираха се и бяха отслабени от замразени конфликти.

Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат уважавани.

Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта?

Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам. Трябва да покажем характер, трябва да се изправим и да защитим нашата визия и нашия проект за Европа. Живеем в трудни времена, защото световните и регионални лидери демонстрират различен подход и различни цели в политиката. Каузата на мъдрата политика е да модернизира, да образова, да даде път на дипломацията, а не да воюва. Ако нямаш кауза, имаш нужда от война, имаш нужда от удобен враг. Лесно е да дестабилизираш. Държавите лесно могат да бъдат разрушени от могъщите си съседи. Разрушените общества обаче могат да бъдат възстановени от хората, а не от Великите сили. Бързо може да се разруши редът, но изграждането му наново изисква време – за съжаление, точно това е, което днес наблюдаваме в някои части на Европа. Целта на мъдрата политика не трябва да бъде създаването на замразени конфликти или окупирането на територията на съседите. Целта на мъдрата политика е да направиш нацията си образована и просперираща, да овластиш гражданите, да създадеш общества, които са свободни и толерантни.

Не искаме да се връщаме във времето, когато Великите сили разпределяха сферите си на влияние. Не можем още веднъж да позволим „политическите интереси“ да разделят и да окупират територията на суверенни държави. Това, което се случи в Украйна, с горчивина ни напомня, че постиженията на прогресивното човечество не могат да се приемат за даденост. Ние никога не сме искали да имаме нова война в Европа, но за съжаление днес има война в Европа и тя е в Украйна.

За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа.

Смятам, че премахването на визите за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна и за да може народът на Украйна да се чувства добре дошъл и подкрепен от европейците.

Липсата на знание за миналото, ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Не трябва да даваме шанс на популистите да експлоатират невежеството или забравата и да променят миналото по техен вкус. Приветствам създаването на Европейски дом на Историята. Трябва да се насърчава запазването на спомена за трагичното минало и той да се предава на по-младото поколение. И заедно с това най-важният урок – че свободата не е даденост и от всеки един от нас зависи да я защитаваме. И че мирът не е просто липса на война. Мирът е човешки права, мирът е върховенство на закона. Всеки млад европеец трябва да може да види къде и как станаха битките при Вердюн или при Дойран и да разбере защо вече никога не трябва да започваме война. Българският революционер Гоце Делчев мечтаеше за бъдещ свят, в който нациите никога повече няма да отиват на бойното поле, ще се съревновават само в областта на културата, науката и знанието. През 21 век споровете в Европа трябва да се разрешават в парламентите, а не на бойните полета. Европейският проект за интеграция превръща тази мечта в реалност.

Разбира се, Европа не може да бъде остров на стабилност в океана на световната нестабилност днес. ЕС е изправен пред рекорден брой кризи. Допълнителни кризи са на пред очите ни, например възможно излизане на Великобратания от ЕС, надигането на националистите и полулистите, миграцията и други. Не трябва да допускаме Европа да изпадне в морална криза – криза на липса на солидарност, криза на ценностите.

Независимо дали става въпрос за миграцията или за санкциите срещу Русия – трябва да сме заедно.

Ние сме семейство. Едно семейство стои единно по време на криза. И всеки член на семейството трябва да допринася, да разрешава, не да задълбочава проблемите. България се гордее с това, че винаги е част от европейското решение и действа решително и отговорно.

ЕС има уникално значение и силна политическа легитимност, заради мирните дискусии и преодоляването на различията, поради споделените фундаментални права и правила и поради постигнатото безпрецедентно ниво на сътрудничество между 28 държави членки. ЕС е уникален проект за мир, в който всяка нация е важна. Нито една държава не е периферия или подчинена. Проблемите на миграцията, тероризма, климатичните промени, икономическите кризи и други минават отвъд нашите граници. Тези проблеми са транснационални и изискват общи усилия. Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.

Наблюдаваме хаос около границите ни, провалени държави и замразени конфликти. Бруталните криминални интереси и трафикантите на хора правят бизнес като си играят с човешки животи. Затова операциите на НАТО и Фронтекс на външните граници са справедливи и навременни. Подпомагането на хора, чиито живот е в опасност, е универсална ценност. Важно също така обаче е да се прави разлика между тези, които бягат, за да спасят живота си, и мигрантите, които просто търсят по-добри икономически перспективи.

Днес бежанската криза е изключително важна за Европа. Тя може да я промени политически, икономически и социално. Тази криза възражда стари заболявания като популизма, национализма и разделението. Тя въплъщава основната необходимост за по-добро, общо и дългосрочно взимане на решения. Изправена пред безпрецедентна миграцоионна вълна, всяка държава членка трябва да демонстрира солидарност и отговорност.

България се е доказала като лоялен партньор в добри и в трудни времена. Ние сме разположени на най-лесния и най-прекия път от зоните на кризата до Западна Европа.

България пази външните гранци на ЕС професионално и ефикасно.

Следваме правилата на Дъблин и Шенген. Демонстрираме солидарност с всички бежанци и предоставяме хуманитарен статут на тези, които отговарят на критериите. България изпълнява всичките си отговорности и задължения на държава членка и се нуждае от еднакво отношение със страните от Шенген, като се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро, в името на общата политика на сигурност на ЕС. България подкрепя създаването на единна схема за солидарност, която ще позволи справедливата релокация и установяване на бежанците във всички държави членки. Като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, България инициира съвместно изявление по миграцията и направи сигурността и миграцията приоритет за в региона.

Балканите днес са на преден план и на първа линия на защитата на Европа. Иска ми се да видя Балканите като първа линия на стабилност и просперитет, като първа линия на толерантност и мирно съвместно съществуване на различни религии и етнически общности. Като български президент казвам: ние искаме границите да падат, а не да се местят. Имаме балансирана и принципна външна политика, желаем да бъдем приятели с всички. Защото всеки може и трябва да допринесе за мира и стабилността. Тясното сътрудничество по въпросите на миграцията и противопоставянето на радикализацията, на насилствения екстремизъм и тероризъм е пример за това, че ЕС и Балканите са заедно.

Процесът на интеграция в ЕС също така е исторически шанс за страните от Западните Балкани да оставят в миналото огромната тежест на конфликтите. Националистическите доктрини, които доведоха до зверства, принадлежат на миналото. Затова заздравяването на добросъседските отношения е фундаментално за политиката на разширяване и ясно показва дали държавите, които се стремят да станат членки на ЕС, искрено са приели основните ценности на Съюза. България играе важна роля за експертизата на ЕС в региона. Ние силно подкрепяме регионалното сътрудничество за помирение, свързаност и интеграция. Срещата на върха на ПСЮИЕ, която се проведе миналата седмица в София, отбеляза много успешното Българско председателство и 20-годишнината на формата, който доказа, че е автентичният глас на региона.

Скъпи приятели,

Трябва да се сплотяваме и да изработваме общи стратегии, а не да изграждаме крепости за защита на недалновидни национални интереси. Трябва да ангажираме лидери от политическия, икономически и граждански сектори, не просто да говорим и обсъждаме, но и да постигаме резултати, да допринасяме и да разрешаваме проблемите. Появата на нови икономически, демографски и политически сили определя необходимостта да се задълбочат връзките с партньори, които споделят нашите ценности. Трансатлантическите отношения са стратегически важни с оглед на растящите предизвикателства към нашия либерално-демократичен ред.

Светлото бъдеще на Европа изисква изграждането на нов икономически модел, който да може да отговори на предстоящите предизвикателства и да използва широкия обхват от възможности. Новият икономически модел на Европа трябва да бъде динамичен и отворен. Трябва да възприемем нови подходи и механизми. Не трябва да се страхуваме от явления като съвместната и споделена икономика или електронната търговия –трябва да ги приветстваме и да ги използваме по най-продуктивния начин.

Европа трябва да стане лидер на новата индустриална революция, на пробивните иновации и дигитални технологии.

Европа на бъдещето е Европа на предприемачите, на технологиите и иновациите. Искаме динамична, гъвкава и адаптивна Европа, която да обединява и да бъде лидер.

Какво трябва да направим? Нуждаем се от превенция – да бъдем активни, рано да откриваме и да разрешаваме кризите. Трябва да адаптираме инструментите си и да имаме фокус – да посочим една криза, да я разрешим и да бъдем горди, че сме го направили по европейски, по нашия собствен начин. Трябва да вземаме смели политически решения. Именно от това спешно се нуждае нашият съюз днес, когато ни е трудно. Трябва да овластим дипломацията – да преговаряме, да преговаряме, а не да воюваме, защото употребата на оръжия е доказателство за липса на аргументи. Трябва да направим път на принципите, не на интересите. Да препотвърдим, а не да предоговаряме принципите на върховенството на закона, на човешките права и свободи, на териториалната цялост, на суверинитета и ненарушимостта на границите на всяка страна в Европа и в света.

Да, ние сме изправени пред години на рискове и несигурност по пътя си към един по-стабилен световен ред. И, да, постигането на нов баланс в мултиполярен свят изисква време. В преходния период трябва с общи усилия да изградим и да надградим един гъвкав регионален и световен ред. Трябва да насърчаваме институционалните реформи, дипломацията и принципите. Трябва да подкрепяме лидерите, които разбират, че различията трябва да се преодоляват по мирен начин, а не чрез прокси или пропагандни войни.  И трябва да бъдем непоколебими, защото ако не сме, ще насърчим безотговорните лидери да дестабилизират още повече.

Скъпи приятели,

Европейският съюз е ежедневен плебисцит за желанието ни да живеем заедно. Историята показва, че без постоянни усилия всичко, което сме спечелили, може да бъде изгубено. Дебатите по миграцията, възможното излизане на Великобритания от ЕС, популистите и евроскептиците само препотвърждават това заключение. Днес повече от всякога трябва да възвърнем доверието в жизнеността на Европейския проект, в липсата на негова алтернатива. Трябва да разсеем съмненията на европейците и да ги уверим, че знаем накъде сме се запътили.

Днешна Европа поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Нашите граждани изискват сигурност във все по-несигурния свят и се питат как можем да живеем в хармония със съседите си. Балансът между правата и отговорностите в европейското общество е неотменна част от отговора. Трябва да покажем на външния свят и на нашите граждани, че ние вярваме в нашия потенциал и сме готови да го увеличим. Въпроси като тероризма, миграцията, замразените конфликти, не могат да бъдат разрешени без справяне с техните корени – геополитическите трусове и тежките конфликти. Това прави наложително да се подсилят структурите за управление на кризи и да се засили ролята на стратегическото планиране в Европейската външна политика и политика на сигурност.

Трябва да бъдем реалисти. Много от проблемите ни имат европейски корени – социално изключване, маргинализация, лошо образование, неефективен диалог между религиите. Този комплекс от проблеми създава условия за радикализация.

Тероризмът започва там, където се проваля образованието.

Много от терористите и чуждестранните терористи-бойци са европейци. Ние помним моралното си задължение да бъдем земя на свободата и на човешките права за потиснатите и застрашените. Ние, обаче, сме също така символ на правила и ценности, които очертават права и отговорности. Интеграцията и образованието са ангажименти както на приемащите общества, така и на мигрантите.

Днес е по-ясно от всякога, че без ясна политика и решения, постигнати чрез диалог, страховете на гражданите ще бъдат използвани от популистите. Без реалистичен подход ще бъде трудно да се парират спекулациите, че някой иска да изгради Европа зад гърба на европейците. Популистите и националистите ни принуждават да направим избор – между ценностите, които наследихме от бащите-основатели и изискванията на сигурността за нашите граждани.

Ние избираме и двете! Избираме както ценностите, така и сигурността. 

Не виждаме противоречие между това да пазим границите си и да се придържаме към човешките права и свободи. И виждаме различията между националистите и патриотите. Един велик европейски президент, Шарл де Гол, каза: „патриотите са тези, които обичат страната си, националистите са тези, които мразят различния“. Днес повече от всякога се нуждаем от модерен патриотизъм, не от агресивен национализъм в Европа.

Дами и господа,

Единните принципи и включването на всички в процеса на интеграция в ЕС са ключови за бъдещето на Европейския проект. Ясно е, че националните общества са различни и имат различни исторически мотивирани реакции на събитията. Богатството на Европа се намира в разнообразните ни истории и култури. Това обаче не трябва да бъде причина да променяме естеството на Европейския проект, като инициираме Европа „на две“ или на много скорости.

Споделеният ангажимент към Европейския проект има пряка връзка с европейската ни идентичност.

Дори допукането, че Европа може да бъде изградена „на различни скорости“, изпраща послание на съмнение в Европейския проект.

То създава усещане за неравенство. Ще бъде грешка подценяването на потенциала за развитие на някои части на Европа – например, Балканите. Ще бъде историческа грешка да не ги подкрепим и да ги оставим на външните влияния на бившите империи. Европейските нации не трябва да се противопоставят, независимо от интереса. Може да има само един отговор – повече солидарност с тези страни, които ще трябва да изминат по-дълъг път. Особено във време на предизвикателства, тази солидарност трябва да премине отвъд инструментите на Кохезионната политика и да бъде част от всяка европейска политика.

Независимо какъв ще бъде резултатът от референдума в Обединеното Кралство, дискусията за многото скорости на Европа ще продължи. Трябва да избегнем деструктивната природа на дискусията за „Европа на части“. Не можем да избираме солидарността, като превръщаме ЕС в сбор от бизнес отношения. Защото всяка страна трябва да се справи с различни проблеми, да си играем на „нулев сбор“ е политика с ужасни резултати в миналото. Всички ние трябва по-добре да се вслушваме в партньорите си.  

България е пример за държава членка от средна величина, която се превърна от периферна страна, в страна на предна линия: по отношение на Украйна, Русия, миграцията. Нашите граници са границите на Европа, нашите съседи са съседите на Европа. Въпреки че трябва да направим труден избор, никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност. Защото ние, българите, научихме, че не можеш да промениш географията, но само европейската интеграция може да превърне рисковете, произтичащи от географския фактор, във възможности.  

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Европейските демокрации определено не са перфектни. Често, и не без причина, те биват критикувани. Не сме перфектни, но сме по-добри от много други. След като не можем да убедим евроскептиците, трябва да мобилизираме проевропейците.

Искам ясно да заявя – всички предсказания за провал или дезинтеграция на ЕС са погрешни, неверни!

Виждали сме много кризи в нашата история. Лекът е ясен: повече солидарност, хуманност и емпатия. Повече върховенство на закона. Повече синергия. Повече образование. Повече интеграция. Първият демократично избран български президент д-р Желю Желев казваше: „Демокрацията може да се лекува само с повече демокрация“. Аз съм убеден, че ще се справим с предизвикателствата без да загърбваме основните ни ценности. Правили сме го неведнъж в миналото. Ще бъде грешка, ако някои разчитат нашата толерантност като слабост. Точно обратното, тя е ясен знак за сила и за решимост да защитим начина си на живот.

Историята на ЕС ни научи, че единствено интеграцията работи в трудни времена. Единственото оръжие, което имаме за постигане на мир, сигурност и човешко развитие, е интеграцията. Нито една страна не може сама да се справи с предизвикателствата. Издигането на граници – независимо дали са териториални, икономически или правни – е привлекателно, но временно и нетрайно решение.

Предизвикателствата, пред които сме изправени, са много сериозни и не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото правителство или поколение. Трябва да действаме, трябва да взимаме решения. Безразличието не е опция днес. Трябва да се обърнем към проблемите и да имаме план как да ги разрешим.

Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред.

Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС,

като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС. И това, което е по-голямата опасност – да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба. Целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите.

И изглежда, че успява. Изглежда, че не напредваме в момента. Ние сме застинали и сме спрели единствения двигател, който имаме – интеграцията.

Ние набиваме спирачки на разширяването, на Шенген и други. Това, което трябва да направим, е да отворим вратата.

Да внесем свеж въздух и нов хоризонт. Да включим двигателя на интеграцията! Да започнем нови проекти на интеграция Това, което трябва да направим, е да препотвърдим и заздравим основите на нашия ред и правила, но и да се адаптираме и да се отворим към бързо променящия се свят. Трябва да се интегрираме, не да се изолираме. Трябва да гледаме напред, не назад. Европа е определена да играе смислена глобална роля и трябва да се мобилизира, да започне нови проекти на интеграция.

И трябва да правим разграничение между техники и съдържание. Бъдещето на Европа не зависи толкова много от техниките – еврофондове и директиви, управление на кризи и други. Бъдещето на Европа зависи от съдържанието, от основния смисъл на това кои сме ние. И това е върховенството на закона. Бъдещето на Европа зависи от това да не забравяме големите идеи и да не се ограничаваме в техниките. Да не губим представа за голямата картина. Големият въпрос е каква е визията ни за Европа? Как добавяме стойност към работата, свършена от предишното поколение и към визията на бащите-основатели? Чудя се какво са мислили основателите на ЕС. Какво са мислили тези велики европейци преди 70 години, след разрухата от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Европа? Те знаеха, че мирът е възможен само когато нациите достигнат такова ниво на сътрудничество, което прави бъдещата война невъзможна. И те започнаха да се интегрират – пазари на стомана, пазари на въглища и други. Идеята им е била не да отслабят националните държави, а да ги направят силни в единен съюз.

България е била винаги слаба, когато е била сама. Днес тя е силна в ЕС и в НАТО.

Големият върпос е къде бихме желали да бъдем през 2030 или 2050 година? Разбира се, ние ще решаваме миграционната, банковата, дълговата и другите кризи. Но това всичко ли е? Искаме ли само да се справяме с управлението на кризите, като скачаме от една криза на друга? Това е само техника, не е мечта или визия. Бих желал всички ние да продължим да мечтаем и да правим история както правеха нашите бащи-основатели. Бих желал всички да задвижим нови двигатели на интеграцията – процес на разширяване, по-ефективна и по-координирана обща европейска външна политика, отбранителна политика и политика на сигурност, Европейския енергиен съюз, Единният дигитален пазар, съюз на капиталовите пазари на ЕС и други. И нека продължим да пишем и да правим историята на силния ЕС със силни и проспериращи държави членки. Ако забравим или нямаме кауза вече, някой друг ще се фокусира върху нас като удобен опонент. Ако спрем да правим историята, някой друг ще я прави вместо нас. Тъй като някои искат да поставят под съмнение и да дестабилизират нашите основи, нека създадем нова, допълнителна доза доверие в нашия ЕС. Нека я постигнем сега и нека я постигнем заедно!

Благодаря ви!

---

Росен Плевнелиев произнесе речта на английски език. Преводът е на администрацията на президента. Акцентите са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

студент

Браво !

denim58

Силна реч, докосваща сърцето! Браво!

Пикейната жилетка ръси жални вопли в търсене на работа по-далеч от труда и по-далеч от родината си. Безсрамно крадлив тук, с дълъг и гъвкав език там. Типичен партиец, като патрона си Бойко.

Който може да чете ....

...разбира. За съжаление грамотността е привилегия в наши дни.

Бойко Цветанов

Президента Плевнелиев в сърцето на Европа,физкултурника Цветан в сърцето на Евразия на преговори с Китайската комунистическа партия!Къде е Киро на кирия!Цветанов е позеленял от яд и до Димитровден не трябва да се поглежда в огледалото!Росен е достоен човек!Адмирации!

умен

Страхотна реч!!!! Токова по-ниско е падението сега на простаците чалгаджии на Слави.

Минет Добромирова

Моят президент!

Доктор Свирчев

Да,ама разбира се че е Вашият .С такова име...

Уйрданка Фъндъчкова

Моят президент! Построих му метролиния до бизнеспарка само от любов. Е, и да не харчи пари за безплатни автобуси за фирмите там, на които им беше обещал метро още докато ги извозваше с автобуси през калта. Голям бизнесмен, голям!

Франк Лойд Райт

Леле, разплаках се от умиление! Кой му съчини на Чехлю тая простотия? На другаря Замфиркьов речите пасти да ядат!

Руски Ботуш този ник ...

.. по би ти подхождал. Или си решил да издигнеш сибирската архитектурна школа до нови висоти.

UR

Когато човек е достоен, той знае какво да каже.

"Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат уважавани. Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта? Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам." - Респект!

8

В България кремълските галоши късат портрета му, в Европа стават на крака да го аплодират.

М-даам. Свръхактивност във форума до 17:30 часа. После гробно мълчание. Абсолютни кръшкачи от работа. Крадци на работно време. Скатавки. Мързели.

Демонът на чантаджиите

М-даам!Това е бойковата администрация!По-голяма вече и от бай Тошовата!Клатимъдурници и клатицицорници!Паразити на процент от Терминал 2!Кой ще ги храни след пет години,тези паразити?#КОЙ!!!

Право куме в очи!

Развеселен

допускам, че има лични причини толкова остро да реагира срещу Русия, за което само съчувствам. Но според мен и за него, и за нас е облекчение, че няма да се кандидатира отново.

льохман

Поклон, г-н Президент! Обещавам на президентските избори да Ви впиша в бюлетината и да гласувам пак за Вас!

"Бих желал всички ние да продължим да мечтаем и да правим история както правеха нашите бащи-основатели." - Визионер!

ъъ

И сега като отмине ефекта на екстазито ще звънне в Кремъл да се извини и да му простят.А къв верен комсомолец беше.Да му се неначуди човек.

ЬЬ

А ти си бил лайно и си станал диария

Мечтата на ЪЪ

Като го пусне водката да се събуди в Сибир.

До "ЪЪ..."

Наистина, както е отбелязано в по-предния коментар, "ЪЪ..."-чко го е хванала плещи-ди"ЪЪ..."-рията.

Истински лидер

Страхотно слово ! Признавам, че изпитвах гордост като българин и респект, докато слушах на живо словото на нашия президент пред Европарламента ! От тази висока трибуна светът чу оценката за световните събития и посланието на един истински лидер, от какъвто Европа има такава нужда ! Този смел и достоен човек вдигна толкова високо летвата на политическия морал в защита на демократичните ценности, че вероятно ще са необходими десетилетия на част от нашия народ, за да оцени неговото значение като държавник и личност! Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че в негово лице виждам едно съвременно превъплъщение на нашия апостол на свободата Васил Левски !

ъъ

Голям лицемер си бе.Няма нормален българен който да признава мекотелото от снимката за президент.Или си платен тъпак или си роднина на тази отрепка.Ма тя и жена му го има за парцал,така че сигурно си роднина от страната на мъжа(Нищо че си го третират за булка)

ъъ

Искам среща на живо между Путин и Путьо.Ако му ги рекни тия слова в лицето по може да му се вярва че е искрен.В случая е само мишок

Среща на живо ....

между теб и личния ти психиатър е по нормално да се случи, м-да.

До "ЪЪ..."

Не виждам как Путин ще се срещнена живо със себе си?!

българин

Ало с 2-те ъ,който обижда народа си не е видял бял ден.Ако се мислиш за нормален още по-зле за теб.

ъъ

Ти ли си мерилото за нормалност.И точно платени мекерета като теб обиждат народа.Или мислиш че всички са слепи и глухи.Изкарахте един плашлив комсомолец от комунистическо семейство най големия демократ.И сега всички са ви виновни че хората не повярваха на прераждането на идиота.Пробвайте с друго чучоло,сега номера не мина

ЕбасимО

"Да внесем свеж въздух и нов хоризонт. Да включим двигателя на интеграцията! " Включвай двигателя и директно ракетата си е заври там дето не те огрява слънцето. Какво се възхищавате от поредния платен трол, че и президент на България? Америка за България е сериозен спонсор ми се вижда.

Фондация Сибир за България

Явно на теб от там ти идва вдъхновението,ЕбасимО.

edin

Горд съм ,че българин и при това Президент е произнесъл тези слова ! Горд съм ,че съм българин и европеец !

ъъ

Не си един,двама сте-ти и оня галфон пребиваващ в президентството.

ъъ

Плевнята докато рецитираше ,двама смелчаци омачкаха чаршафите на женка му.Казвам смелчаци,щото трябва да имаш лош вкус за да харесаш на плевнята булдога.

Ама ти доклади ли получаваш? Къде ти е адресната регистрация - на 4-ти километър?

ЪЪ......?

По тъп и несвързан коментар не съм срещал. Ти да не си полуграмотен пъпчив пубертет?

Що се насираш,бе глупак ??!!

До "ЪЪ" -> "ЪЪ..."

Промени си ника на "ЪЪ...", защото можеш само "ЪЪ..."-каш. Та затова из"ЪЪ..."-каното от теб е неадекватно спрямо темата. И "ЪЪ..."-кчо или "ЪЪ..."-чко, образов"ЪЪ..."й се. Но само опитай, за да видиш дали въобще за теб това е възможно.

тони

Много високо вдигна летвата Плевнелиев. Едва ли скоро ще имаме президент, който да е близо до неговото ниво. На нашия народ му дай Първанов или някой друг подобен апаратчик.

и те така

На бюлетината за президент написвам името ПЛЕВНЕЛИЕВ и я пускам.ЦИК да ги преброи и публикува резултатите.Русофилите ще бъдат неприятно изненадани от любовта на българите към Русия.

3000 гласа.

Сия

Да произнесе речта си на английски е неуважение не само към българския език, но и към Европа на езиковото многообразие. Това в ЕП не прави добро впечатление в пленарната зала.

Руско Говорящ

Да чуеш такава реч е чест за всеки, уважаващ себе си европеец. Дори и руско говорящ.

На руски, щеше да е кде по-престижно. Оплачи се на Жириновски!

наблюдател

Русофилската сган се очертава като най-предателската на българските интереси.Няма друга държава в Европа и членка на НАТО да защитава политика на страна извън ЕС с такава свирепост.

Мария

Словото на президента направи такова впечатление,че евродепутатите станаха прави да го аплодират.

Фондация Сибир за България

Чудесна реч! Вярна, с много неудобни истини за европолитиците и Масква. За всички фенове и почитатели на Масква и Матушка Рус, фондация Сибир за България организира безплатни екскурзии до безкрайната руска шир. Еднопосочни. Елате в Сибир, за да не дойде Сибир в България!

Аз

За простотията почивен ден няма. Срам ме е, че този пигмей представя страната ни и в частност мен. Кой го е упълномощил да говори глупости, това официално мнение на държавата ни ли е? Защо не говори на български?

Защо да говори на български? Срещата е на европейско ниво, а президентът показа, че е един от малкото представителни на Р. България, който владее английски, не срича и не говори глупости. Едно голямо БРАВО за президента! Много добра реч, с много истини и прозрения, която явно е направила добро впечатление на всички. Но вечно мърморещият българин винаги ще намери как да обиди, да намери кусур... Какво не му харесвате? С какво Ви пречи? С това, че има поведение? С това, че му липсва простащината и вулгаризма на останалите, които ни управляват? Аз пък се срамувам, че има хора като Вас, г-не/г-жо, затова и сме в това положение... и дълго ще бъдем в такова. Защото не, че не можем, а не искаме да се променим. Защото българинът се страхува от новото, различното и го определя като лошо. Защото българинът критикува, роптае, недоволства и все търси други виновни за своето нещастие и не харесва различните. Г-н Плевнелиев е ерудиран, сдържан, възпитан човек и затова не Ви се нрави.

До "Аз" - "пиКЛАЙ.."

"За простотията почивен ден няма" - само това ти е вярно. Само "Аз"-"пиКЛАЙ.."може да нарече някого пигмей. "Аз", че ти не знаеш какво е срам. Президентът ни говори на европейски(английски), защото ние се стремим към Европа, а не тя към нас.

Заместник-председателят на руската държавна Дума Владимир Жириновский обобщи радостта на руските власти от терористичните нападения в Брюксел с пожелание европейците да пукнат. Вкупом. "Тероризмът е изгоден за Русия, европейците да пукнат!" "Терористичните атаки в Европа са крайно изгодни за Русия" Каквото путин мисли Жириновски има смелостта да го каже, но и да не го беше казал не се иска на си Айнщайн да откриеш целите на русия

Само Росен Плевенлиев

Браво Плевенлиев, най добрия президент

Страхотна реч, господин президент

Горд съм че избрахме Росен Плевенлиев за президент на република България

анонимен

Глупав човек не може да вникне в умна реч критикуваща политиката на Кремъл.Но когато е казана от Български президент за него е кощунство.Затова русофилите скачат и обиждат за кой ли път.

Фатмак

И така, 5 часа след "страхотната реч", каква е световната реакция? Отговор: АБСОЛЮТНО НИКАКВА. В Гугъл излизат единствено български сайтове. Никой, дори Кремъл, не реагира по никакъв начин. Дори българското общество, като изключим неколцината, които славословите по служба, го игнорира. Ненужен.

По

Големи демократи от бивши комунисти НЯМА!! По въпроса за Русия , вярвам на министър председател на Бавария ,а не на ....българин спал по публични германски площи . Толкова за темата Русия. Трепетът на Европа е друг ....и то е общо взето ще има ли европейска цивилиззация ? По този въпрос работят други ,а тях ги няма в словото. Нещо за ИДИЛ, за Турция , за Бежанците . Нещо за султан Ердуган ,който отново иска да стига до ВИЕНА ?? Русия има проблеми ....но те не са от нашите възможности.Защо да кометираме ГОЛЕМИТЕ? Тероризмът бил там където образованието пропаднало. Тогава по аналогия ,ако нямаме образователна система ( имам ли) ...,значи ни управляват терористи ?

съпартиец му

Най-тъпия комсомолец,после комунист,който е лежал по паркинзите на ГДР...другите са малко по-умни..

Плевенлиев е най добрия президент на РБ, само вижте как е ядосал руските тролове

Мария-Мира

Превъзходна реч на българския президент пред ЕП по актуални теми с акцент върху смисъла и значението на ЕС за всяка една от държавите-членки!

Bravo gospodin president

БРАВО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ! ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ ,КОЯТО Е ИЗНАСЯНА ДОСЕГА В СВЕТОВОНОТО ПРОСТРАНСТВО.

Франсоа

Една реч, която да ни отреди място в историята на човечеството!! Браво, България!!!

bravo be toq pich vav vatreshen plan malko sa izlagashe ,ama na vunka igrae stabilno :D izdiga mi se v ochite

браво!

Не е негова речта, той само ги чете...

Хубава реч, естествено че не е негова, знам кой му пише речите, от него се искаше единствено да я направи като хората, но и това не го направи...

ники

Кой му пише речит отворко? Кажи.

ники

Кой му пише речит отворко? Кажи.

Председателят на Европ.Парламент определя речта на президента като "смела" и в действителност е такава. Браво! Точни думи на точното място в точния контекст! Отлично представяне, г-н Президент.

Гишард

Има ли значение кой пише речите на президента питам аз?! Не е ли по важно действието в случая?

Нова ялта а ха ха ха нещастници руски, този път какво ще.ви дадат, разрушената сирия, кюрдистан и зимбабве и судан ли, там да си градите комунизъма а ха ха ха

Ванцата

Оценяваш някой, чак когато го загубиш? Достоен президент , не мисля че го заслужаваме ...ние си искаме някой удобен за олигархията цървул !!

"някой удобен за олигархията цървул" - нямаше как да опишеш Роската по-точно. Може би "чехъл" вместо "цървул" - не знам.

Някой си

Министър председателят го каза: " Прост народ, прост министър председател-затова се разбираме добре!"

Кирил Милчев

Отворен като истински евпопеец на сцената на голямата политика, вкъщи президента Плевнелиев продължава да бъде срамежлив и дори когато има лостове на конституционното си право, отказва да смени имената на антибългарина Благоев и комуниста Димитров от цветущи градове на България, на която Плевнелиев е президент, и които носят обидни имена като Благоевград и Димитровград. Защо прави това в чужбина, а не в страната си? Изглежда евроатлантика и нов ястреб - Плевнелиев, кове бъдещата си кариера, а тя не е свързана с родните му Благоевград и Димитровград, чийто срам на имената се лее отвсякъде, като от балканска пот...

Тодор Попов от Благовград

Мдам, смяната на имената на градовете би променила всичко. Името е обидно само ако си със закостенели политически виждания и нрави от преди 20 години. Ако човек си смени името, той не сменя нрава си, нито пък магически се започва да живее добре. Това става, като първо разбере какво иска и как да го постигне, и после се бори за това.

Димитър Чокоев

На светлинни години от същността на глобалната политика на банките е! Трябваше да изрази недоволство от ликвидацията на Европа чрез ислямизация и предопределянето на полуокопираната от АА територия България за фронтова линия за подготвящата се гореща война срещу Русия, като продължение на всички хибридни действия до сега. Не му е ясно, че и този път България е на страната на губещите във всяко отношение. За сега Б-я се квалифицира като най-изостанала в Европа и в най-голяма степен мафиотизирана (срастване на организираната престъпност с държавната власт по мнение на външни анализатори.

Един

Русия ли е печелившата карта според Вас? Кой продължава да не работи за развитието на България? Кой разрешава мафията да ръководи държавата?

Росен

Речта на президента наистина е стилна и силна, но отговаря на определени политически интереси в момента и най-вече на неговото виждане на нещата, което в никакъв случай не обединява нацията, а напротив - разделя я още повече. Мисля, че не беше моментът за такава реч, още повече, че историческата истина за България относно Русия винаги е с 2 лица и надали е редно президентът да изтъква само едната.

Какво не обединява? Не им харесва на селяндурите от Долно Уйно, дето мечтаят за държавния завод, в който да идват на работа в 11 и да си отиват в 14. Тези ли са недоволните? Да го духат!

Гой Фокс

Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже...

Цонев

О Боже!!!!! Няма ли кой до го застреля тоя бе?

Петърчо

Когато прочетеш толкова съдържателна реч, не може да не се почувстваш горд,че тя е произнесена от български президант!Вниманието и акламациите с който бе приета от европейските политици,са едно признание на което отдавна имахме право!Жалко,че у нас тази изява на г-н Президента,не получи голяма гласност!

Eдна неверна и некомпетентна информация за положението в Европа с примерите за Украйна , Крим и т.н..Ликувай народе щом една такава реч ви изпълва с гордост, че сте действително неинформирани българи !

Някой си

На Чехльо Плювнелиев му треперят гащите да не ни върнат в руската орбита, което така или иначе ще стане, щото лошо му се пише. Всички врътки на задните му части пред големите "начилници" са, за да го прикачат към някоя ясла. Боклук!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.