Европейската комисия иска да направи схемата на т.нар. "европейска синя карта", бледо подобие на американската "зелена карта", по-привлекателна за квалифицирани кадри от целия свят. Тя предложи днес на законодателите на ЕС изменения в съответната директива, които да улеснят достъпа на търсени в Европа специалисти до нейните държави и трудови пазари.

Европейската синя карта позволява на висококвалифицирани специалисти от държави извън ЕС да пребивават законно и да работят в неговите страни, ако покриват определени изисквания за подготовка и има работодател, който да им предложи договор. 

Комисията предлага минималната изискуема продължителност на такъв договор да бъде съкратена на 6 месеца от 12 месеца, а срокът за разглеждане на молбите на кандидатите да бъде намален от 90 на 60 дни. Притежателят на синя карта да може да се премести в друга страна на съюза след 12 месеца престой в първата си страна на пребиваване, а не след 18 месеца, каквото е настоящото изискване, е друго предложение. Преместването в трета и повече страни да може да става след 6-месечен престой, както и кандидатът да имат право на краткосрочни командировки другаде в ЕС, предвижда предложението.

Според него държавите-членки ще могат да дават синя карта и ако заплатата на кандидата по предложения му договор е по-ниска от фиксирания сега минимален праг от 1,5 пъти средната за приемащата страна. За млади специалисти те ще могат да го свалят до 80 на сто от средната заплата. Ако професията на носителя на синя карта не е регулирана, той да не е длъжен да доказва повторно квалификациите си при преместване в друга държава от ЕС, предлага още Комисията. 

Тя иска ускорен достъп до синя карта на мигрантите с право на международна закрила в ЕС - ако отговорят на изискванията, да получават картата в която пожелаят страна от общо 25-те прилагащи директивата. Великобритания, Дания и Ирландия имат изключение от нея.

ЕС се нуждае от висококвалифицирани имигранти, защото населението му застарява и има недостиг на кадри особено в здравеопазването и информационните и комуникационните технологии, каза комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

В следващите 20 години населението в работоспособна възраст на ЕС ще намалее с 20 милиона души, каза той. ЕС не е най-привлекателен за квалифицираната работна ръка, която избира други дестинации, например САЩ, каза комисарят. 

За разлика от САЩ ЕС няма единна схема за синя карта. Тя се състои от 28 национални схеми и макар Комисията да предлага да се създаде единна европейска схема, държавите пак ще запазят правото да определят колко квалифицирани чужденци да приемат както и да поставят свои специфични изисквания към тях.

Миналата година в със синя карта в ЕС са приети малко под 14 000 души от трети страни, като над 12 000 от тях - Германия, страната която прие над милион мигранти за същото време.