Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Знаете ли защо хората на село доста бързо се ориентират в характера на пришълеца? Впечатлявала съм се от това умение, разпитвала съм, тайната се оказа проста: уподобяват го. Особено преди години, когато телевизионната информация все още не беше омотала умовете с паяжини, хората във всяко село си имаха като на длан типажи:  глупак, използвач,  благодушко, хитрец… Зад всяка от тези категории стоеше конкретен човек с име, с типични изрази, с познати жестове. И като се появи пришълец, колко ти трябва да го уподобиш, час-два. 

Сега България е едно голямо село. На кого уподобяваме Слави Трифонов? 

На Франкенщайн, вика една позната. Тя е от онези, които знаят, че не съшитото от човешки части чудовище се казва Франкенщайн, а името на доктора, който го е създал, е Виктор Франкенщайн. В нашия случай чудовището се казва чалга. Искаш ли да продаваш пошли неща, първо създай пошли души, които имат нужда от тях – това е неписаният закон. Чалгата е по-невинната част от него – тя само създава пошлите души. На тях обаче след това може да се продаде всичко: простотия, простащина, мутри за лидери…

Ще цитирам, защото не  мога да го кажа по-добре от един от героите на Айн Ранд, който обяснява какво сравнително лесно нещо трябва да направиш, за да управляваш без проблеми: „Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително. Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички, и на великите, и на нищожните. Ще пресечеш всякакъв стремеж към по-добро, към превъзходство, към съвършенство. Присмей се на Роурк (в книгата: талантливият архитект) и обяви Питър Кийтинг  (посредствен творец) за голям архитект. И вече си унищожил архитектурата…. Не си поставяй за цел да унищожиш всички храмове – ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята. Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко. Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Убий преклонението, за да убиеш героя в човека. Няма преклонение с кикот. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно.”

За тази чалга става дума. Тя порасна гигантска като чудовището на Франкенщайн, тя се почувства невинна, защото не е нейна отговорността, че е била създадена. Тя се изпълни с гняв, защото нейните създатели са уплашиха от последствията ѝ и решиха да се борят с тях, но кой знае защо отново със силата на нейната мощ. В момента битката между чалгата и нейните създатели е на този етап. Предстои да видим дали драмата ще приключи както в книгата на Мери Шели. 

На друг познат Слави Трифонов /и екип/ му приличат на Николай Бареков

Не съм съгласна. Бареков от пръв поглед беше нечие изделие, Слави Трифонов е трудолюбив, отдаден, упорит саморасляк. Освен това Трифонов пее по-добре, отколкото Бареков свири на дудук. Да не говорим за умението му да създава и мотивира екип. Всичко това го прави далеч по-симпатичен от Бареков.

Но има нещо, което го прави по-опасен. Безхаберието на Бареков дрънка отдалеч. Зад Слави Трифонов има умни хора, които могат да говорят верни нещо в почти достоверен театър – все приятни неща за българите в будна кома пред телевизорите. Едва когато границите се минат с трясък, като скъсването на снимката на президента, хората се посъбуждат и някои даже си казват: Ама чакай сега, те призовават за законност, за уважение, за единение, а късат емблемата на единението, какъвто е президентът, който и да е той. Президентът е виновен, че попитал Конституционния съд (за което има право), но те невинни, че се държат като най-обикновени хулиганчета.  

Референдумът е пряка демокрация, Народното събрание е представителна, няма нищо странно, че президентът е отправил питане към Конституционния съд  дали пряката и представителната демокрация в този случай не са поставени в недопустим конфликт. Властта е натрупала всички възможни грехове към народа по отношение на референдумите, но не е Плевнелиев този, който трябва да бъде скъсан по въпроса. 

А лично на мен всичко около Слави Трифонов и неговото шоу напоследък ми прилича на незабравимата фраза на една шефка на умерено жълто издание, която търсеше как да привлече повече читатели:

Вече не знам какво да им пускам на първа страница. Слагахме голотии и това не ги влече вече. Искаха екстрасенски и те им се отщяха. Да взема да пускам голи екстрасенски ли, що ли?“

Понякога това е последната надежда – че сборът на две простотии прави едно умно нещо.

Ключови думи

Коментари

ТЪКА-ТЪКА

феновете на Боко и Цвъко и феновете на Слави са горе-долу равни по брой и са от една и съща група - Ентелектуалци! И така се преливат, че...

сеп

Дали са Ентелектуалци или не не знам.Но се подписах под искането за референдум,защото искам като гражданин точно това.И за мен е важно кой си направи огромния труд да го инициира,а не интелигентното остроумничене по темата..... пред компютъра.

Мими

В желанието си да изкарате привържениците на ГЕРБ прости ви доближава до манталитета на Слави по който плюете в момента.Хайде покажете ми по какво се различавате от него.

ЩТ

Учиндолски тъпанар - той и публиката му.

ил

Чудесна статия;)))

Фатмак

Черната завист към успеха колегите е лошо нещо, другарко Седларина.

ФЕТФЕБЕЛ

Фатмаче, бегом марш при Аватарльо, да тренирате лицеви опори!

СЕМ

Ако изгонят Трифонов от БТВ, за нулавреме ще се превърне в едно нищо. Тоя е продукт на медията. За разлика примерно от Сидеров, не е способен сам да си създаде медия. Абе Капут №2

Да

Феновете на Славуца Чалгарина са като феновете на Дудука.

Радев

Седларова, много повече би следвало да те тревожи уволнението на Лили Маринкова, което за пореден път доказва, че винаги, когато Боко Кратуната е на власт свободата на словото в България се сгромолясва. А ти си седнала да се тревожиш, че Слави скъсал снимка на Плевнелиев...Големи яЙца. Чехъла е една елементарна кукла на конци, която бе назначена, а не избрана за президент. Стотици пъти съм писал, че това, което имаме като президент /по сполучливия израз на Цвъцко/ е абсолютна карикатура. Страхлив мишок, който го беше шубе да се противопостави на господаря си. Това че не наложи него на откровено бандитския закон за НСО, че не подкрепи самотните усилия на Лозан Панов и Христо Иванов в битката им с мафията във ВСС, че светкавично одобри избора на Цацаров за главен прокурор, въпреки, че бяха нарушени куп процедури, говори ясно що за послушко е този човек. Не сме имало по-нелепа фигура за президент през последните 25 години.

0bi

Не си прав за Плевната, Радев. И мама ти не е права. И престани да обиждаш Тиквата на кратуна. Званието Тиква му е дадено от самия Маджо. Много си малък да го променяш.

Радев,

не се вписвайте в троловете простаци, които, когато нямат какво да кажат, подменят името на автора. Авторката се казва ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА

Развеселен

тъжна и силна статия

Иво

Радев е червения трол на Съсела и сестра Галева Общова.

GRADSKI

PRIVET, Ще цитирам, защото не мога да го кажа по-добре от един от героите на Айн Ранд, който обяснява какво сравнително лесно нещо трябва да направиш, за да управляваш без проблеми ......... hubava statiya ! Айн Ранд е позната по света WOMAN !

юлия

....ГЕРОЯ обяснява...и затова в м.р.

Ех, градски,

поне се извини.

Avatar

Радев, не лъжи, сливо червена! При кого поливаха с киселина журналисти? "Анна Заркова беше залята със сярна киселина на 11 май 1998..." - Костов - 1997-2001! При кого пребиха Люба Кулезич на улицата? 14.06.13 - Орешарски! Само комунистическите отрепки ги вършите тези свинства!

ЦвЦв

Давай давай, фактите нямат значение, важно е Костов и Радан да са виновни. Още малко и почваме да съставяме списъците с наши представители за изборните комисии. Ти доста напредна в класацията.

ФЕТФЕБЕЛ

Аватарльо

Радев

Аватарке, ще те шибам през гащите, както обича да казва твоя идол Боко Кратуната. Какво общо имат криминални деяния, каквито бяха нападенията над Кулезич и Ани Заркова, с тоталната медийна цензура днес бе, курвичке бокова?

Не обиждай Тиквата на Кратуна!

Пък аз винаги мислех, че Андрюша Райчев е правен от Франкенщайн.

Avatar

Радев, не ми се прави на улав, мурджо! Всички знаем кой създаде мафиите в България - БСП и Костов! Къде къде по-лесно е да пратиш някой мафиот да се саморазправи със журналиста, отколкото да го уволниш и да отговаряш на неудобни въпроси...

Костов и той ли...Тц,тц,тц...

д-р Петроff

Даааа,Костов е виновен за всичко.Не забравяй!

роско

Тва Боцето ли ти го сподели? Нали е баш мафиот, барем каза ли ти кой му е създателя? Да не е оня, дето му мачкаше ушите :-)

ФЕТФБЕЛ

Аватарльо ( звучи като "пикльо"), ако моментално не отидеш в ареста - дисцип!

Радев

Така е, аватарке, мафията я създаде БКП+ДС. А нейния най-гнусен, отпадъчен продукт е примата Боко Тиквоча.

Радев

Аватарке, не знам от коя дупка си изпълзяла, но аз като пряк очевидец на сума ти нещо от 90-те години, добре помня Боко Рапона, както му викаха тогава, който пазеше колите на Пашата, Маджо, Стоил, Маргина, Поли и т.н. на паркинга пред Японския хотел, докато те си хапваха вътре. Виждал съм със собствените си очи как лакейничеше и с облизваше около тях, стараейки се да го забележат, да му обърнат някакво внимание. Бе готов обувките им да излиже, само и само да седне до тях на масата. За пасмината животът на Боко Тиквата започва от 2001 г., само че има доста хора, които добре си спомнят и периодът му отпреди това. Има куп други интересни истории окол него, включително и за едно интересно "изпаряване" на един служител на "Ипон", но не му е сега времето и мястото да ги говорим тия неща. А ти си рупай...

М

Радев, всички имат минало. От цялата групичка се е оказало, че само Б.Б. има бъдеще.

Феновете на Чалгарина са мат,риала на БОКО! Това е проблема!

7/8 и сте паднали....

д-р Петроff

"На тях обаче след това може да се продаде всичко: простотия, простащина, мутри за лидери…и патриотизъм..." А може и матриотизъм (по "§22")

д-р Радева

Радев, само Бойко Борисов не е уволнявал Маринкова. Даже той е единственият, който не е уволнявал никого. Историята на Нова с карикатуриста Чавдар Николов отдавна се изясни - прекратиха му договора и забъркаха скандал, за да не се разбере, че клипчетата му на Нова не й носят пари и гледаемост! Нито Слави, нито СКАТ, нито в.Сега, нито Алфа, нито Афера, нито Бивол, никой не е свален или закрит! Ти наистина ли си мислиш, че предаване като "Просто Диков", щеше да го има по времето на Виденов, Костов, царя, Станишев, Орешарски? Дано си наивен, а не глупав!

Толкова за днес

Част от публицистиката изчезна, заедно с една тв, защото свършиха кинтите. Жизнено важно им е на някои хора да се включат отново в дамара. Затова изчезна банка. Тези малоумници са почти последният им шанс. Не го допускайте. А що се отнася до ММ, скоро един екземпляр, в пристъп на превъзходство отново се подигра, че ММ я съсипал ИК. ББ е най-малкото зло, което може да се случи на българите към този момент. Всички останали са от един отбор роден нейде из далечната 89-та и не са на хранилка от руското посолство. Това "интелигенция", "тежка артилерия" и "шутове", всички са от сценария. Важното е да ви лъжат че градите демокрация, но под техен строг контрол. Просто ги наблюдавайте кой с кого играе и се групира и ще ви светне цялата схема. Когато парите свършат стават доста непредпазливи.

Да припомним спонсора на Славчо,когато скача с/у Костов и плю по Надка Михайлова-"Овергаз"

Сашо Дончев му е плащал по 40000$!

Защо

Толкова слюнка и плюнка за човек,които събира по 20 000 в чужбина ( а те пеят Български химн)!? Познавачи/ коментатори - "вечни Амбърки" пишещи за всичко и против всичко са проблема на България ,а не Слави. Предполага че "качени горе" виждат и разпознават врага , могат да кажат нещо за доброто и лошото. Било сложно ,объркано ....и прочие. После народът нещо е ....Точната ГЕРБАВА дума е мат,рял. Има ли нещо добро в изградената система ( освен за едно каре хора). Тогава Слави е прав - събаряме я ! Добро,лошо ..бълха/юрган. Система която прави близо 5 милиона нещастни , а 1 милион стари хора са изложени на системни унижения. Къде ...вече ? С термина "граждански неща",определено ни плашат около 1000 гражданина, които владеят 98% от парите на България. ALEA IACTA EST ...

Защото

Защо твоя гуро НЕ се сети да плямпа нещо по царя или Станишеф, или по Орещарски? ЗАЩОТО СИ БЕШЕ гъз-бизе с МУТРИТЕ ОТ МУЛТИГРУП! СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!

denim58

Не става дума за "творческите" му изпълнения, ако не забелязваш...

То и Лепа Брена събира по 20000! И кво!?

Къде и кога?

Аватаре,може ли да напишеш отново,че Костов е създал мафията.Нещо не ми се връзва такава глупост да напишеш и то ти лично.

аватароеб

Аватарския пръдльо,ако не спомене Костов,Кънев или ДСБ,Цветанът не му плаща!Дори публикацията да е за Луната,черноглавия,ще ни убеждава,че Костов е виновен за кратерите по повърхността й!Психически не е добре военния,комунистически пенсионер Стаян Аватарски из свищовските села!

А десетте години преди Костов, на кого ги преписваш? Лично мнение : мафията е създадена от тези, които са изтеглили последните заробващи кредити на България, преди падане на режима на Живков. Просто никой вече не говори за тази ситуация. Кой, от кого и колко?

Гошо тъпото

Когато тъпи хора започнат да се правят на умни с евтини расъждения, просто стават жалки!

Уважаеми форумци, уважавайте себе си и демонстрирайте лична хигиена към някои отрицателни герои, които за жалост стават все по многобройни!!! НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ! ОСТАВЕТЕ ВРЕМЕТО ДА ГИ ИЗТРИЕ ОТ ПАМЕТТА !!!

Бай Крум

Един ден ще пия вино от черепа му.

Не си ли гнуснав бе?

Чичо Ставри

Но за сега се задоволяваш да пиеш крем брюлето от средниня му крак!

Събори

Гнилата конструкция на тази държавност Слави. Това положение в момента прави щаслив един дебел З...к и неговите близачи. Хоризоната е по голям . Има нещо сбъркано изначално. Трябва да се даде "Усещането че държавата е върната в ръцете на добрите". Никой не вярва в това което плямпат и правят тези палячовци ... правилно си го замислил ШУТ по всички!

Хахааа

На потънал кораб ми прилича. Концертчето в Берлин потъна уж поради ларингит, не поради липса на публика и непродадени билети. Ъхъ.

Югозомби

Сборът на тези две простотии не прави едно умно нещо. Но... надежда има, каквото и да ни обяснява фейсбук-стилистиката на Веселина Седларска. И тя не е нито последна, нито пък свързана със Слави Трифонов и неговия демагогски референдум. Тя е в трезвостта на работещото и живеещо в естествеността на живота си милионно мълчаливо мнозинство от политически активни граждани (да не се бърка с шепата самопровъзгласили се за "гражданско общество" столични политикани!), което не желае да допуска нито радикални крайности, нито тежки сътресения.

бг

На физически и духовен инвалид.

Амбреаж “Амбреаж”, със дълъг стаж размахал кълки здрави върви пред нас и кълчи таз “амбреажът” Слави. За тоз чудак повтарям пак който не е разбрал, е “абреаж” по нрав, защо,той е ляв и щото е педал…

На одялан простак. Ще обясня. За мене е много трудно да разграничавам простотията от лудостта. А Учиндолецът няма вид на много луд. Само малко. Защо разграничавам трудно простотията от лудостта? И това ще обясня. Лудостта е или човекът да няма чувство за реалност, или да няма логика в поведението му. Същото обаче е характерно и за простите и тъпи хора.

Разбираш

Психология или си пациент ?:)

ДЖЕСИ

ЩОМ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ СЕ НАРУШАТ ПРИЕТИТЕ НОРМИ НА ПОВЕДЕНИЕ, ЗНАЧИ НАДДЕЛЯВА ПРОСТАЩИНАТА.

ПДЧ

Анализа е прекрасно точен. Поздрави за статията. Ще я препоръчам на всичките ми познати.

карото

Коментар добре , верен добре , но едно не разбирам , къде ви е проблема с референдума ??? Аз знам отговора , но вие не си го признавате _направи го НЕправилния човек ! И не само , че никога не сте били демократи , но и никога няма да бъдете ! Демокрацията е едно много просто нещо , всеки прави каквото си иска БЕЗ ДА ПРЕЧИ НА ДРУГИТЕ ! Ако утре на референдум НИЕ народът решим , че искаме да ходим с гащите на главата , не ми обяснявайте как това не е демократично , европейско и всякакви бла_бла , просто НИЕ искаме да ходим с гащите на главата и по_страшно за вас , ЩЕ ХОДИМ !!!

ideyazabulgaria

Слави Трифонов е Берлускони на българска почва и издание на морала на новото време което живеем от 30 години- на неолибералния капитализъм. Неолибералът Берлускони обедини традиционната икономическа мафия в Италия с корени от два века директно с властта и политиката, разтвори покровителствен чадър над нея, оглави я и сам се превърна в пръв мафиот, монополизира медийното пространство на Италия и така манипулира вече 2 десетилетия съзнанието на италианското общество като буквално го отрови Както пише за него Пиер Мюсо в „Монд дипломатик“- „ Берлускони създаде културните кодове на „неотелевизията“и начерта една политико-интелектуална насока на обществото, една консумативна хегемония на забавлението, на оптимизма и на хедонизма“. Същото важи и за Слави Трифонов, с разликата, че Слави не беше държавник като Берлускони, но за сметка на това използваше средствата на четвъртата власт- медите , работеше за всички мутренски власти на България в прехода на почина“ където духнат ветровете“ и така спираше развитието на ново съзнание на българското общество. www.ideyazabulgaria.org, www.facebook.com/ideyazabulgaria

"Властта е натрупала всички възможни грехове към народа по отношение на референдумите, но не е Плевнелиев този, който трябва да бъде скъсан по въпроса." - Скъсани по въпроса трябва да са тези, които скопиха първоначалната идея за референдум. А Слави е техен слуга. Затова разделете отношението си към Слави от отношението си към референдумите.

ideyazabulgaria

Слави Трифонов е Берлускони на българска почва и издание на морала на новото време , в което живеем от 30 години- на неолибералния капитализъм. Неолибералът Берлускони обедини традиционната икономическа мафия в Италия с корени от два века директно с властта и политиката, разтвори покровителствен чадър над нея, оглави я и сам се превърна в пръв мафиот, монополизира медийното пространство на Италия и така манипулира вече 2 десетилетия съзнанието на италианското общество като буквално го отрови Както пише за него Пиер Мюсо в „Монд дипломатик“- „ Берлускони създаде културните кодове на „неотелевизията“и начерта една политико-интелектуална насока на обществото, една консумативна хегемония на забавлението, на оптимизма и на хедонизма“. Същото важи и за Слави Трифонов, с разликата, че Слави не беше държавник като Берлускони, но за сметка на това използваше средствата на четвъртата власт- медите да работи за „здравето“ на всички мутренски власти на България в прехода на почина“ на където духнат ветровете“ и "парите не миришат", така спираше развитието на ново съзнание на българското общество.www.ideyazabulgaria.org, www.facebook.com/ideyazabulgaria

Bravo

Как изведнъж Слави ви стана основна тема на сайта и започнахте да следите всяко негово действие. Кой обслужвате с тези статии?

плачков

Прав е гн Аванта р. Борисов е най добрия секретар на мвр. 150 убийства и нито едно разкрито. Костов отряза мултигруп и дпс и цялата медиина помия го застигна. Стадото от овце доволно блее.

Антоанета Овчарова

Простакът По Радой Ралин Простакът е алчен, простакът е сноб! Все някого мрази и все да загроби. Дори и да има десет живота, той все ненаситен е за пари и имоти. Все планове прави и подлост крои: Кой как да излъже, но пари да брои. Кого да преметне, кого да пързаля и как на по-силния звездите да сваля. Дори и да ходи в коприна и злато, все в чуждото гледа, все друг по-богат е. Все крак да подложи и все да превари, да грабне от другия без да го сварят. Да влачи, да трупа, да има, да взима, простакът трепери до край в студ и зима. Той щедрост не знае, приятели няма, душата му празна, е ледена яма. Добрият човек за простака е нищо, използва го грубо и захвърля в бунище. Финес, благородство, аристократизъм, простакът отблъсква със злост и цинизъм. И как не разбира, че днеска е горе, но утре - други ще бъдат отгоре. Че днес животът му поднася с тепсия, но утре ще лази и ще яде от просия! Простакът с възможности – самозабравил се скот, не ще има никога прошка в живота. За всяка трагедия слетяла го злостно да търси причината в главата си проста. Тумор обществен е, знайте, простака. Болест опасна почти като рака. Има решение, дори в демокрация, да затворим простака навред в изолация. Антоанета Овчарова, София

Татяна Иванова

Много сте се изплашили. Страхувайте се, платени мижитурки! Има защо. Той свали едно правителство. Да даде Бог да свали и статуквото с наша помощ! Вие май никога не сте слушали творчеството на Куку бенд. "Чалга" Етикет. Нещо като се повтори 3 пъти, става истина нали?.. Виж, друго си е да слушате в захлас Горан Брегович и да разправяте "Страхотен", да слушате "гръцка музика", а да не знаете коя е Мелина Меркури...Да се възхищаване на маанетата на Шакира и да плюете по Грахич..

и.н.

Прави впечатление в коментара колко пъти се повтаря Учиндолецът и селянинът от Учиндол. Явно авторката е от кралското семейство и всичко от село дълбоко наранява аристократичната й душа. Щеше да е разбираема тази поза, ако ни управляваха интелигентни, образовани, ерудирани и обществено доказани хора. На фона на нивото на политическата ни класа, да се пише какъв селянин и чалгар е Слави , си е откровена пропаганда и поръчкова журналистика. Явно референдум е мръсната дума в случая.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.