Хилъри Клинтън е вече с единия крак кандидат на демократите за президент на САЩ.

Необходимо й е да събере гласовете само на още 28 делегати, за да бъде номинирана за вота на 2 ноември, на който почти със сигурност ще се изправи срещу Доналд Тръмп.

Хилъри спечели вчера първичните избори в Пуерто Рико, предаде АФП. Ден по-рано тя победи и на Американските Вирджински острови.

Тази сутрин изчисление на АП показа, че само 28 делегати я делят от броя, необходим за партийната номинация за кандидат-президент. Той е 2383-ма души.

Броенето на гласовете е по-бавно от обичайното, но бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ вече обяви победата си. При преброени 53 на сто от бюлетините Клинтън печели 62 на сто от гласовете срещу 38 процента за нейния съперник Бърни Сандърс.

Очаква се Хилъри да спечели окончателно първичните избори във вторник. Тогава ще гласуват пет щата, които имат общо 694-ма делегати. Това са Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. А в Северна Дакота делегатите ще бъдат разпределени според другия механизъм, възприет в кампанията - партийни събрания.

Всички прогнози сочат успех за Хилъри. Сандърс обаче оспорва тези резултати и твърди, че "суперделегатите" не трябва да влизат в сметката, защото гласовете им ще станат официални едва на конвенцията на Демократическата партия във Филаделфия от 25 до 28 юли. Той изтъкна, че дотогава има много време.

Суперделегатите са демократи на изборни държавни длъжности, които не се избират. Претендентите за номинацията ги уговарят и привличат на своя страна. Повечето суперделегати обаче са свободни да променят своя избор и в последния момент.

Зад себе си Хилъри Клинтън има засега 548 суперделегати срещу 46 за Бърни Сандърс.

И двамата съперници са от вчера в Калифорния. Евентуална победа там ще позволи на Сандърс да остане в надпреварата. Прогнозите обаче са категорично в полза на Хилъри.