Договорът за доставка на природен газ, който днес Русия подписа с Китай, лишава Европа от инструментите за оказване на политически натиск. Такова мнение изрази заместник-ректорът на Дипломатическата академия на руското външно министерство Александър Лукин, цитиран от агенция РИА Новости

Москва и Пекин сключиха сделка за доставка на руски газ по 38 милиарда кубика на година в продължение на 30 г. Стойността на доставките ще бъде общо 400 милиарда долара, като китайската страна ще предплати 25 милиарда. Според Лукин и преди украинската криза Русия се е нуждаела от диверсификация на пазарите, така че да не зависи от един клиент, какъвто е Европейският съюз.

„Това е много важно в настоящата ситуация, тъй като заради украинската криза Европа започна да ни плаши, че ще ограничи газовия си внос и ще намали енергийната си зависимост”, казва Лукин.

Той изтъква, че договорът не покрива цялото количество, което Русия предоставя на Европа - бъдещите доставки за Китай представляват около една трета от количествата за ЕС. 

„От друга страна, Европа няма да спре изведнъж вноса. Ако започне постепенно да го намалява, ние ще й покажем, че има накъде на насочим количествата, които тя не иска да купи. В такъв случай ще лишим Европа от средствата за политически натиск. А освен това ще демонстрираме, че имаме алтернатива - в този сектор Русия ще се насочи повече към азиатския пазар”, казва експертът.

А ръководителят на Комисията по международните въпроси в горната камара на руския парламент Михаил Маргелов цитира други експерти, които по повод посещението на Путин в Китай „говорят за замяна на пазара, който Западът заплашва да съкрати, с Изтока”.

„Аз обаче мисля, че тук по-скоро става въпрос за разнообразяване на геоикономиката ни с поглед към пазарите в Далечния Изток и Азиатско-тихоокеанския район. Освен това, тази цел бе поставена от Москва много преди украинските събития. Що се отнася до силното свиване на западния ни пазар, това е важен въпрос, защото икономическите ни отношения с Европейския съюз носят еднакви ползи за двете страни”, обяснява Маргелов.

Разговори за възможното съкращаване на вноса на енергийни ресурси от Русия започнаха да се водят в Европа след изострянето на ситуацията в Украйна и присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация. Маргелов смята, че като цяло визитата на руския президент Владимир Путин в Китай „може съществено да промени структурата на международните отношения”. Въпреки че Русия и Китай не планират да правят военнополитически блок, много хора смятат, че това посещение е голяма стъпка в стратегическото партньорство между двете страни”, допълва той.