Изтеглянето на руските войски от границата с Украйна ще осигури благоприятни условия преди изборите в тази страна, заяви пред журналисти в Шанхай руският президент Путин, съобщи ИТАР-ТАСС. Както е известно лидерът на Кремъл е на посещение в Китай, където по-рано през деня бе сключен исторически договор за "Газпром" - доставка на синьо гориво за Поднебесната република за 400 милиарда долара.

Войската беше изтеглена, за да няма никакви спекулации, че оказваме натиск върху вота в Украйна, допълни той. Президентът призна, че по-рано армията е била достатъчно близо до границата и той е дал първо заповед за изтегляне в местата за тренировка, предаде агенцията. "Но сега Министреството на отбраната получи ново указание, а именно да изтегли бойците даже и от тези полигони", посочи главнокомандващият.

"Направихме това, не защото се притесняваме да държим там наши войски. Ние, в края на крайщата, сме суверенна държава и можем да си държим войските където си поискаме, но го направихме, за да създадем допълнителни благоприятни условия за предстоящите избори и да няма никакви спекулации по тази тема", каза Путин. 

Той напомни позицията на Русия, че Киев трябва да започне преки контакти със структурите на югоизток в Украйна. И затова също изтеглихме нашите войски още по-далеч от границата - за да започнат тези контакти, да направят първите крачки, обясни руският лидер. И се надявам разговорите да завършат положително, уточни той.

"Ако някой не вижда какво става покрай границата, нека погледне по-добре", заяви Путин. Както е известно тези дни представители на Запада няколко пъти повториха, че не са забелязали изтегляне на руските войски от границата. "Мисля, че при хубаво време скоро те всичко ще видят от Космоса", допълни главнокомандващият.

Путин коментира и ситуацията в Украйна. Според него е по-логично първо да има референдум за нова конституция на страната, после на нейната база да се избере президент, парламент и да се сформира правителство. Той напомни, че при действащата сега конституция в Украйна не може да се правят избори за държавен глава защото такъв има - Виктор Янукович. Затова, ако първо се приеме нова конституция, ще има по-голяма сигурност в страната.

Киев се държи все по-агресивно по отношение на пресата, продължи президентът. Казвам го от гледна точка на законността и на обективността на резултатите от изборите в Украйна, които ще поставят големи въпроси. "Разчитам нашите партньори от Европа и САЩ да чуят и да разберат какво става", подчерта държавният глава на Русия.

Путин призова да се направи сериозно разследване на трагедията в Одеса и да се накажат виновните. "Ако няма резултатно разследване е възможно същото нещо да се повтори - този кошмар и ужас, който видяхме в Одеса", изтъкна той.