Министрите от кабинета Орешарски се похвалиха с бюджетите на европейските програми, които ще харчат през следващия програмен период. Днес правителството утвърди бюджетите, но тепърва предстои Брюксел да си каже думата.

Парите по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период ще бъдат с 250 млн. евро повече, отколкото за периода 2007 – 2013 година,  доволен бе министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след заседанието на правителството. 

Общият бюджет на програмата е 1,414 млрд. евро. В тази сума влизат и средствата от националното съфинансиране. Програмата ще има 4 оси – „Технологично развитие и иновации“, „Предприемачество и капацитет за растеж“, „Енергийна и ресурсна ефективност“ и „Техническа помощ“.

По програмата ще се финансира и изграждането на газовата връзка със Сърбия. Според Стойнев по този важен проект се бави, но вината затова не била наша, а на властите в Белград, които бяха посъветвани от нашия министър да предприемат по-активни действия.

Над 3 млрд. лева са предвидени по програмата „Региони в растеж“ за новия програмен период, включеното национално съфинансиране е 466 млн. лева. За това пък се похвали регионалният министър Десислава Терзиева.

Колежката й в образованието Анелия Клисарова пък бе видимо зарадвана, че в новия програмен период и нейното ведомство ще си има оперативна програма. За „Наука и образование за интелигентен растеж“ са предвидени около 1,34 млрд. лева.

Програмата има четири оси - „Научни изследвания и технологично развитие“, „Насърчаване на инвестиции на предприятията в научно-изследователска дейност“, „Образование и учене през целия живот“, „Образователна среда за активно социално приобщаване“, насочена основно към децата със специални образователни потребности.

Довършваме програмен период и започваме нов. Все още са в изпълнение проекти за 1,6 млрд. евро по стария програмен период, каза вицепремиерът Зинаида Златанова. Според нея до края на май проектите за новите оперативни програми ще бъдат изпратени на ЕК и ще започнат официални преговори с Брюксел по тях, допълни още Златанова.