Наблюдаващият прокурор по разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ) Иван Гешев е подал документи за участие в конкурса за административен ръководител на специализираната прокуратура. Това става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се случва месец преди да изтече двугодишния срок за разследването, в който то трябва да бъде приключено с обвинителен акт или с прекратяване.

Гешев е четвъртият магистрат по делото, който иска да смени работата си. Преди време следователят Христо Панев поиска да напусне съдебната система и стана адвокат. А преди година друг следовател по това разследване - Иван Иванов, оглави Столичната следствена служба. Това се наложи, след като Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, също напусна съдебната система. Другият наблюдаващ прокурор Евгени Стоянов преди време спечели конкурс и стана съдия в Административния съд - София.

Все още няма обявена дата за конкурса за специализираната прокуратура. Преди няколко месеца Гешев заяви, че по делото се работи в пет насоки. Това е единственият процес, по който той работи от две години, като на него не се разпределят други дела.

Делото е за източване на 206 млн. лв. от касата на банката и започна през 2014 година. По него има 11 обвиняеми, сред които и мажоритарният собственик Цветан Василев. Той е в Сърбия, а прокуратурата поиска връщането му в България. Засега няма решение на сръбския съд. 

Специализираната прокуратура е без ръководител, след като ВСС наложи дисциплинарно наказание на Светлозар Костов и го уволни.