Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България официално влезе в подготовка за президентските избори. Отказът на държавния глава Росен Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите, се казва в месечния доклад на института "Иван Хаджийски", посветен на политическите събития през май. В анализа доста видимо се намеква, че Бойко Борисов смята да се кандидатира за президент. Той "създава вид на тласкан да се кандидатира сам", пише там. Досега премиерът през годините многократтно е отговарял отрицателно на този въпрос. Което не означава, че той не би могъл да го промени през есента.

Ето още някои акценти:

Нека президентската кампания започне сега

Три фактора отключиха събитията и нагнетяват политическо напрежение в България: 1. Стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза драматичните дебати около промените в Изборния кодекс; 2. Решенията на конгреса на БСП; 3. Амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ.

"Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам. Решението видимо се отлага за последния момент", смятат от института. 

Национализмът на мода?

Законодателните промени действително не излязоха извън плановете на управляващите, но свързаните с тях обрати произведоха допълнителни ефекти. ПФ се открои като централен играч.

"Национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители. Сближаването на ГЕРБ с ПФ има не само политическа страна, но и социалнопсихологическа основа", твърдят анализаторите.

С отвода на Росен Плевнелиев „евроатлантическата“ противотежест на управлението допълнително олекна, смятат те.

Как изглежда партийният живот през отминалия май. Според доклада на института най-добре се справят от Патриотичния фронт, а ДСБ са допуснали грешка с ходовете си спрямо Плевнелиев.

Партиите: малките пробват да бъдат големи

„Малките“ (ПФ, АБВ, ДСБ) опитват да бъдат „големи“ и да диктуват дневния ред. Най-успешни засега са ПФ, най-неубедителни – ДСБ. С ходовете си спрямо Плевнелиев ДСБ допуснаха грешка, защото разделиха и озадачиха дясната общност и направиха още по-мъглява перспективата за „нов десен проект“. Това даде допълнителна легитимност в тезите на вътрешните им конкуренти – главно от ДБГ", се твърди в анализа.

Новият курс на БСП принудил АБВ също да „определи“ поведението си, за да не се обезличи съвсем в сянката на ГЕРБ, се казва още. От БСП обаче засега не изглежди склонни да приемат условията на бившия си лидер Георги Първанов. "Неговата позиция засега е висяща, на фактор, около когото се събират малки партии", е оценката в анализа.

Сблъсъкът с ДОСТ мотивира ДПС за курс към предсрочен парламентарен вот – след укрепване на влиянието в хода на президентските. Не може да се изключва двете формации да премерят самостоятелно сили и на президентския терен, прогнозират от института.

Ключови думи

Коментари

Pen40

Кънчовците и Райчевците пак са на амбразурата. И пак манипулират. Другари, много сте плоски и елементарни, бе! Плоски сте като изсъхнал букет пред статуята на Т.Ж., бе! Елементарни сте като руска рубла на международен финансов пазар, бе!

Радев

а бе, тия от УБО всичките ли имат толкова интелигентни физиономии?

Минка Михайлова

Анализаторите са пропуснали да анализират поведението на Радан Кънев. Избран и посочен за лидер на партията на Командира, не би трябвало да са им отбегнали приликите между тях.Иван Костов унищужи единствената дясна партия СДС, днес Радан Кънев унищужава ДСБ.Замисъла, да няма автентична дясна партия е целтаи на Радан Кънев. Жалко за наивниците, които се довериха на Лаборанта, продължиха да са членове на тази партия като се оставиха, да живеят с илюзиите си, да има една дясна европейска партия. За така наричащите се патиоти Симеонов и Каракачанов, и двамата агенти на ДС нищо ново. Зпечелиха, защото АТАКА изгуби влиянието си, и трявше друга формация да я замести. Заигаването им, да са балансиори ще стува на ГЕРБ скъпо, ако не се назначат нови парламентарни избори, за да се оформи дясното и лявото.

Нали ти беше Ели Попва кличката, бе Минке?

Дъ ге

Минкеее...Минке!Туй първо отделение,дето едвам си го изкласила,види се стига само да си избършеш сополите в лекьосаната си фуста!Барем пиши сносно,че труда ти отива бадева!Не си губи времето из форумите,ами сготви една сгодна манджичка на благоверния си,че пак ще те запука с черпаците и чугунения тиган!

Иван Хаджийски и Преса, не мерси.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.