България официално влезе в подготовка за президентските избори. Отказът на държавния глава Росен Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите, се казва в месечния доклад на института "Иван Хаджийски", посветен на политическите събития през май. В анализа доста видимо се намеква, че Бойко Борисов смята да се кандидатира за президент. Той "създава вид на тласкан да се кандидатира сам", пише там. Досега премиерът през годините многократтно е отговарял отрицателно на този въпрос. Което не означава, че той не би могъл да го промени през есента.

Ето още някои акценти:

Нека президентската кампания започне сега

Три фактора отключиха събитията и нагнетяват политическо напрежение в България: 1. Стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза драматичните дебати около промените в Изборния кодекс; 2. Решенията на конгреса на БСП; 3. Амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ.

"Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам. Решението видимо се отлага за последния момент", смятат от института. 

Национализмът на мода?

Законодателните промени действително не излязоха извън плановете на управляващите, но свързаните с тях обрати произведоха допълнителни ефекти. ПФ се открои като централен играч.

"Национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители. Сближаването на ГЕРБ с ПФ има не само политическа страна, но и социалнопсихологическа основа", твърдят анализаторите.

С отвода на Росен Плевнелиев „евроатлантическата“ противотежест на управлението допълнително олекна, смятат те.

Как изглежда партийният живот през отминалия май. Според доклада на института най-добре се справят от Патриотичния фронт, а ДСБ са допуснали грешка с ходовете си спрямо Плевнелиев.

Партиите: малките пробват да бъдат големи

„Малките“ (ПФ, АБВ, ДСБ) опитват да бъдат „големи“ и да диктуват дневния ред. Най-успешни засега са ПФ, най-неубедителни – ДСБ. С ходовете си спрямо Плевнелиев ДСБ допуснаха грешка, защото разделиха и озадачиха дясната общност и направиха още по-мъглява перспективата за „нов десен проект“. Това даде допълнителна легитимност в тезите на вътрешните им конкуренти – главно от ДБГ", се твърди в анализа.

Новият курс на БСП принудил АБВ също да „определи“ поведението си, за да не се обезличи съвсем в сянката на ГЕРБ, се казва още. От БСП обаче засега не изглежди склонни да приемат условията на бившия си лидер Георги Първанов. "Неговата позиция засега е висяща, на фактор, около когото се събират малки партии", е оценката в анализа.

Сблъсъкът с ДОСТ мотивира ДПС за курс към предсрочен парламентарен вот – след укрепване на влиянието в хода на президентските. Не може да се изключва двете формации да премерят самостоятелно сили и на президентския терен, прогнозират от института.