Страхотна буря разтърси френското общество след като се разбра, че държавните железници поръчали 2000 нови влакове за 15 милиарда евро, обаче те се оказали по-широки и сега се налага да бъдат разкъртени 1300 перона, за да могат да бъдат използвани. Естествено това ще струва над 50 милиона евро.

Глупостта на чиновниците разкри сатиричният в. "Канар Аншене".

Шефът на железниците Жак Рапопор веднага се опита да се оправдае, че всички тези гари били построени преди 150 години и им било време да бъдат ремонтирани. Обаче той не можа да намери сносно оправдание защо са поръчани по-широки влакове, КОЙ ги е поръчал и КОЙ ще плати масрафа.

Нормалните хора веднага реагираха, че ако влаковете са били заръчани с нужните размери пероните на гарите са щели да издържат още 150 години и най-много да се наложат козметични ремонти.

Сега се води битка между отделните провинции и държавните железници за подялбата на идиотски загубените 50 милиона. Правителството засега е на мнение, че тъй като грубата грешка е извършена от железниците, то те трябва да платят и цялата сметка.