Случката с тримата младежи, които се загубиха в Стара планина приключи с щастлив край, но ходенето на планина не е шега работа. Как човек трябва да се подготви за това? Ето няколко полезни съвета от сайта на Планинската спасителна служба, плюс други от личен опит.

Планиране и подбиране

Картата е важна

Намерете туристическа карта, пътеводител, проучете маршрута, направете консултация с човек, който е минавал по харесания от вас маршрут, съставете план на движение. Съобразете продължителността на преходите, така че те да са в светлото време на денонощието, особено ако е през зимата.

Важно е как ще подберете групата - това могат да бъдат ваши близки, роднини, приятели, колеги, НО с едно условие - да са с почти еднаква физическа и техническа подготовка и да имат добра екипировка. Тръгвайте с подходящи и предварително носени обувки. Не тръгвайте на планина с нови обувки - задължително ще ви направят мазоли.

Правилото е, че групата се движи със скоростта на най-бавния. Не формирайте големи групи. Много често съставът им е разнороден, групата става трудно подвижна, възникват и допълнителни промени. От значение е и психологическата съвместимост, да няма спорове "Левски-ЦСКА". При наличието на по-малки деца имайте предвид, че те се уморяват по-бързо и може да се наложи да ги носите на гръб.

Обявете ръководителя, водача на групата. Информирайте се за особеностите на маршрута. Това означава да имате сведения за опасните зони и пътищата за аварийно напускане, създайте и спазвайте тактиката на движение в зависимост от терена, метеорологичните условия и вашите възможности. Запомнете основното правило: Тръгвайте рано, за да завършите дневния преход по светло.

Направете подбор на екипировка и съоръжения

Аспиринът помага при температура, мускулна
треска, ухапване от комар и какво ли още не.

Не пропускайте да вземете с вас най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали в добре затворен плик. Задължително сложете аспирин, помага срещу мускулна треска, а когато се намокри, може да се наложи и върху ухапано от комари или други гадинки. В планината бързо се изгаря, затова вземете крем за лице с по-висок слънцезащитен фактор. Не забравяйте да намажете и врата си. Носете слънчеви очила, но имайте предвид, че ако са с много тъмни стъкла може да ограничават зрението ви по сенчестите терени.

Каква техника ви трябва?

НЕ разчитайте на смартфона или фешънски техно часовници. Компас (струва няколко лева), нож със стабилно острие - може да се наложи да го използвате и за сечене, фенерче с резервни крушка и батерии - и задължително ОГЛЕДАЛЦЕ!!! - колкото и да закъсате, дори да не може да се движите, с него ще сигнализирате на издирващите от въздуха, които ще ви открият по-лесно. Чифт топли дрехи, чорапи и обувки, купете от близката железария пакет от най-дебелия найлон за ремонти, ще свърши работа ако се наложе да нощувате или да се пазите от дъжда.

С такава запалка по телевизията Беър
Грилс лесно прави огън, но я изпробвайте
преди да идете на планина.

Помислете дали ще палите огън - тогава ще ви трябва ветроупорна запалка или магнезиевата запалка, която хвърля сноп от искри, когато се драсне с тъпото на ножа. Специално за втората - изпробвайте я преди да тръгнете на планина за да видите как работи, да не се чудите като индианец. В краен случай може да използвате батерията на телефона за да запалите огън - пробийте я с ножа внимателно. От контакта на съдържащия се в нея литий с въздуха се получава термична реакция и се отделя висока температура, която може да запали предварително подготвена суха трева или друг горим материал. Внимавайте да не си изгорите пръстите.

 Храна и течности

Поемайте повече течности, калорична храна, но не и алкохол. Не преяждайте, защото след това няма да може да "отлепите". Подгответе се с калорични подсилващи храни - бонбони, шоколад, десертчета. През зимата - вафли, защото марсчетата стават твърди като кокал. Сложете в малки пликчета захар и сол. Дори да няма храна, захарта ще ви ободри, а солта също трябва - когато се потите, я губите, тя не се възстановява само с пиене на водичка и ядене на марсчета.

Метнете в раницата няколко краставици, утоляват невероятно жаждата, когато няма вода.

Тръгвайте на път само ако сте здрави

Ако имате леки симптоми на настинка в планината те могат бързо да се влошат. Така ще сте в тежест на цялата група, а може и да я заразите. В гората няма поликлиники и аптеки.

Не се движете сами. Информирайте се за метеорологичната обстановка. Преди да тръгнете от сайта на Планинската спасителна служба проверете обстановката. Информирайте се за работата на лифтовите съоръжения и лавинната опасност. Обявете вашия маршрут с вероятните отклонения. Той трябва да се знае от вашите близки, приятели и колеги. Съобщете го в поделенията на ПСС - пуснете един имейл на хората. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

Движете се с умерен ход

Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета или дневния преход да почувствате приятна умора, без мускулна треска. Постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина. При поява на неразположение направете почивен ден или слезте на хижа с по-ниска надморска височина; усложнявайте и удължавайте преходите постепенно с придобиване на опитност и тренираност.

При мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от загубване. Затова запомнете: Движението при подобни условия да става по маркировката, като се използват азимутни скици, компас и карта за допълнително ориентиране. Движението да става бавно, без разкъсване на групата.

Следете за броя на хората, не допускайте изоставане - при много тежки условия мислете за аварийно напускане на маршрута. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезнете по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак. Не допускайте паника и разногласия. Вслушвайте се в разумните съвети. 

Внимавайте за опасност от измръзване и лавини

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на нулеви и отрицателни температури със силен вятър и валеж на дъжд и суграшица. Затова осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици; при умора не спирайте. Намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега, защото почивката може да приключи със загуба на съзнанието и смърт. При загуба на чувствителност на различните части на тялото, ако няма мехури, разтривайте до възстановяване на чувствителността, но само със суха дреха. 

При наличието на определени условия - сняг, наклонени терени и подходяща температура, се свличат огромни снежни маси и образуват снежни лавини. Туристите, които навлизат във високите части на планината при зимни условия трябва много добре да познават лавинната опасност, условията и правилата за преминаване през лавиноопасните участъци. Лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниската част на планините, както и в близост до ски писти. Обикновено те са обозначени със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

Пазете природата

Не изхвърляйте вашите боклуци в планината. И без това там няма кошчета. Събирайте ги в плик и ги върнете със себе си. Не берете цветя, не чупете клони безсмислено. Има достатъчно сухи дърва за огрев или да си направите тояга за подпиране.

Обогатявайте знанията си

Интересувайте се от планината, четете за планинска екипировка, научете как се оказва първа момощ и какви са симптомите за някои сериозни заболявания, подменяйте износените съобъжения навреме. Поддържайте физическа активност през цялата година, ходете по стълби където може, за да не се скапете още в първия ден.