Снимката на Корнелия Нинова и ръководството на БСП пред паметника на Тодор Живков в Правец, направена преди няколко дни предизвика буря от негодувание и критични коментари. Изказванията в стил "БСП нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила" буквално заляха социалните мрежи.

КЪНЕВ КЪМ НИНОВА: ЗАЩО НЕ ПОКАНИХТЕ БОРИСОВ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЖИВКОВ?

Оказва се обаче, че тази снимка не е случайно емоционално хрумване, а част от целенасочена политика. Представители на ръководството на БСП коментираха, че това е изключително добър политически ход. Според вътрешнопартийни анализи левицата е загубила около 100 000 гласа на хора със силна носталгия по режима пред 1989 г., които сега гласуват или за "Атака", или за маригнални комунистически формации.

"50 000 да си върнем от тях пак ще е добре", коментира депутат от БСП в кулоарите на парламента.

И разказа, че по време на кампанията за последните парламентарни избори навсякъде избирателите му задавали два въпроса - защо България е против Русия и защо БСП не обяснява достатъчно положителните страни на управлението на Тодор Живков. Първият въпрос се дължал на посещението на Кристиян Вигенин в Украйна като външен министър на правителството на Пламен Орешарски, който открито заяви позицията на ЕС - че Крим е част Украйна.

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ: В ПРАВЕЦ СЕ ПОДНАСЯТ ЦВЕТЯ НА ТОДОР ЖИВКОВ. ТОЧКА

В БСП не са притеснени, че е възможно да загубят други потенциални избиратели заради отдаването на почит към Живков.

"Ако българите токлвоа много мразеха Живков Радан Кънев и Иван Костов щяха да са национални водачи, а не да имат 100 000 гласа".

Това коментира с ирония представител на левциата.

С посещението в Правец Нинова стартира обиколката на България, чиято цел е да бъде повдигнат духа на структурите. Това бе заявено от нея на първото заседание на националния съвет на партията, след като конгресът я избра за лидер. Един от най-острите коментари на снимката на Нинова пред паметника на Живков дойде лидера на ДСБ Радан Кънев. Той я попита защо не е поканила и други фенове на Живков, като посочи сред тях и премиера Бойко Борисов. Спроед него това би било "чудно помирение на власт и "опозиция"...под взора на сатрапа, който три пъти фалира родината си и два пъти опита да я хариже на чужда държава...".

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОТДАДЕ ПОЧИТ НА ТОДОР ЖИВКОВ