Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия днес се обяви в подкрепа на икономиката на споделянето, пример за която е платформата за споделени пътувания "Юбер", и посъветва държавите-членки да не прибягват до прекалена регулация спрямо нея.

Комисията публикува днес насоки за страните членки, за да се подпомогне балансираното развитие на икономиката на споделянето. Тя обоснова необходимостта от насоките с различните по вид и сила регулации, които различните държави в ЕС прилагат спрямо нея.

"Следващото икономическо чудо в Европа може да се роди в контекста на икономиката на споделянето. Нашата роля е да насърчаваме регулаторна среда, която позволява развитието на нови бизнес модели, като в същото време защитава потребителите и гарантира справедливо данъчно облагане и условия на труд“, каза заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен.

"Икономиката на споделянето дава възможности на потребителите, предприемачите и предприятията, при условие че се възползваме правилно от нея", добави Елжбета Бенковска, комисарка по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средните предприятия.

"Ако допуснем нашият вътрешен пазар да бъде фрагментиран по национални или местни граници, Европа като цяло рискува да се окаже в губеща позиция", добави тя. "Приканваме страните членки да преразгледат разпоредбите си в светлината на тези насоки и сме готови да ги подкрепим в този процес“.

Доставчиците на услуги трябва да бъдат задължени да получават разрешителни за упражняване на дейности или лицензи само когато това е абсолютно необходимо с оглед на постигането на съответните цели от обществен интерес, посочва Комисията в съобщението си по въпроса. 

Тя подчертава, че абсолютната забрана за дадена дейност следва да бъде единствено крайна мярка. От платформите не бива да се изискват разрешения за упражняване на дейности или лицензи, когато те действат само като посредници между потребителите и лицата, предлагащи реалната услуга - например услуга в областта на транспорта или настаняването. 

Държавите членки трябва също така да правят разлика между отделни граждани, които предоставят услуги в отделни случаи, и доставчици, действащи в изпълнение на професионалните си задължения, например като определят прагове въз основа на равнището на активност, се казва в съобщението.

Междувременно "Ню Йорк таймс" съобщи, че Саудитска Арабия инвестира 3,5 милиарда долара в "Юбер", което е световен рекорд за една-единствена фирма. Транснационалната компания в момента струва 62,5 милиарда долара, предаде изданието.

Ключови думи

Коментари

Blue

Браво!

Фатмак

Uber не е "споделена икономика", а таксиметрова компания, която инвестира в заобикалянето на правилата. За България, където правила няма, това не е от значение, но за държави, в които правилата имат смисъл съветът е глупашки.

Роза Люксембург

А ти наистина си фатмак.

UBER със нерегистрирани автомобили за превоз е МАФИЯ !

UBER с нерегистрирани автомобили за превоз е МАФИЯ! Защо не се позволява на други компании да извършват превози със същите правила като UBER ? Само в градове и държави,където кметове и политици са корумпирани , UBER продължава своята дейност....Браво на българските власти , че навреме забраниха този престъпен превоз !

демограф

Не се гаси туй що не гасне. Всяка регулация в сфера, която е част от личния живот е обречена. . България наложи регулации, които НЕ работят. Същите обречени недомислици както забраните на бурки и каруци.

...

Ползвам само UBER,когато гостувам на сина си - чисти,експедитивни и мнооого евтини. При заявката се изчислява оптималния маршрут и цената. Всякакво забавяне или удължаване на маршрута НЕ Е за сметка на клиента.Каквато и съпротива да има срещу тях ,рано или късно ще се наложат на пазара.

Фатмак

Дали е случайно, че феновете на Uber са и фенове на каруците? Едва ли.

D

"...да насърчаваме регулаторна среда, която позволява развитието на нови бизнес модели, като в същото време защитава потребителите и гарантира справедливо данъчно облагане и условия на труд“, каза заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен." Това не е защита на UBER, а слагане на думи в чужди уста. Незнайно защо прекалено много хора не подозират за връзките между правото и икономиката. Жалко!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.